Askerde evci izni, askerlik hizmeti sırasında askerlere verilen, belirli sürelerde ailelerini ziyaret etme imkanı sağlayan izindir. Bu izin, askerlerin moral ve motivasyonunu yükseltmek, aile bağlarını güçlendirmek ve askerlik hizmetinin zorluklarına karşı bir rahatlama fırsatı sunmak amacıyla verilir.
Erbaş ve erleri ziyaret eden aile fertlerinin (anne, baba, eş, evli erkek veya kız kardeşi) geçici evci izin talepleri; Cuma günü akşamından Pazar günü akşamına kadar olacak şekilde ve garnizon dışına çıkmamak şartıyla, geçici evci izni verilmektedir.
Ancak evci izni askere yemin törenine kadar verilmez. Yemin töreninden sonra asker ilk evci iznini kullanır. Ancak yemin töreninden sonra eğer acemilik devam edecekse acemilik müddetince yine evci izni yoktur. Bir sonraki evci izin hakkı için usta birliğe teslim olması gerekmektedir.
Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Bu son derece kısa olan zaman dilimi içerisinde askerlere hafta sonları da izin veriliyor mu acaba diye sürekli sorulmaktadır. Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez.
İlgili 15 soru bulundu
Gündüz yapacağınız işlemlere ek olarak aynı zamanda askerlikte nöbet tutmak da önemli işlemlerden bir tanesidir. Acemi birliğinde nöbet tutmayan askerler usta birliğine geçtiğine nöbet tutmaktadır.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
2023 yılında askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenlerin ödeyeceği ücret ilk 6 ay için 104 bin 84 lira. 2023 yılı bedelli askerlik ücreti belli oldu.
Askerî sürücü belgesine sahip personel, sadece belgesinde yazılı olan askerî araçları kullanabilir. Terhis olan veya ordudan ayrılan askerî personele ait askerî sürücü belgeleri geri alınarak, şahsi dosyası ile birlikte personelin kayıtlı bulunduğu askerlik şube başkanlığına gönderilir.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler.
Bedelli askerlik yapmayan askerler için ise askerlik süresi 6 aydır ve bu sürenin ilk bir ayı acemi birliği, sonraki beş ayı ise uzmanlık dönemini kapsar. Normal erler, 28 günlük acemi sürelerini tamamladıktan sonra yemin etmektedirler.
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir. Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır.
Ancak, geçerli özürleri bulananlara yetkili komutanlıklarca yeteri kadar izin verilebilir. Ayrıca 12 hafta ve daha uzun süreli kursların sonunda arzu edenlere yıllık izinlerine sayılmak koşuluyla yol dahil olmak üzere 10 güne kadar izin verilebilir.
Askere Gidiş İşlemleri
İlgili personel, askerlik sevk belgesinin bir örneği ve ücretsiz izne ayrılmak istediğini gösterir dilekçesiyle birimine başvurur. İlgili birim bu talebi, Personel Daire Başkanlığı'na gönderir.
tek kişilik ve balayı çifti suiti olmak üzere ikiye ayrılıyor. acemi birliğinde koğuşum sekiz kişilikti, eğitim birliğinde 6 kişi, diğer eğitim birliğinde 2 kişi, usta birliğimde 8 kişi ama ne askeri olduğun ve nerde asker olduğuna göre değişir.
Alınan karara göre, kışlada sadece Askercell uygulaması kapsamında hat sahibi olabilen askerler artık sivil hatlarını da kullanabilecek. Kısıtlı hatlar, sadece kışlalarda kullanılabilen ve internet erişimi olmayan telefonlarla uyumlu olacak.
Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarı gösterenlere, sahip oldukları trafik sürücü belgesinin kullanma yetkisi verdiği araç karşılığı olan askerî araçları kullanmak üzere askerî sürücü belgesi de verilir.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
Binbaşı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Binbaşı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 38.000 TL civarındadır.
2023 yılı itibari ile 70 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Teğmen maaşları 36150 TL'dir. En düşük Teğmen maaşı 28920 TL iken, en yüksek Teğmen maaşı 85690 TL'dir. Güncel Teğmen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Çarşı izninin süresi askeri birliğe ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası verilen çarşı izni bazı bölgelerde sabah 08.00 ile akşam 18.00 olarak tatbik edilebilmektedir. Genel olarak bakıldığında izin saat süresi 8 – 10 saat olarak verilmektedir.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri