Türk Dil Kurumu'na göre hayırsever kelimesin doğru yazım biçimi hayırsever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kesinlikle ayrı olarak yazılmaz. Hayırsever yardıma ihtiyacı olan kimselere iyilik ve yardım yapmayı seven kimse demektir.
Hayırsever sözcüğünü oluşturan ikinci kelimenin –er eki aldığı söylenebilir. Bu da Türkçede kullanılan sıfat-fiil eki olarak bilinir. Dolayısıyla hayırsever TDK tarafından bitişik şekilde yazılması gerektiği belirtilen birleşik kelimeler arasındadır.
Türkçe üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'Yardımsever' şeklinde bitişik halidir.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin “iyilik sever” tarzındaki yazım şekli imla kurallarına göre yanlıştır. Bu sözcüğün doğru yazımı her zaman bitişik yani “iyiliksever” şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Dil Derneği de aynı kuralı benimsemiş. İster istemez takılıp kalıyorsunuz, edebiyatsever bitişik yazılacak, şiir sever ise ayrı. Sporsever bitişik, güreş sever ayrı. Bilimsever, müziksever sözcüklerini de TDK bitişik yazıyor.
Hayvansever kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı hayvansever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kimi yerlerde bu kelime ayrı yazılarak yazım hatası yapılmaktadır. Doğrusu hayvansever şeklinde yazılmasıdır.
Haksever TDK sözlük anlamı nedir? Haksever kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Haksever kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Haksever kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḥaḳḳ + Türkçe sever şeklindedir.
KARINCAEZMEZ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok merhametli, ince duygulu (kimse), karıncaincitmez. Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Yardımseverlik, insanlara yardım etmekten hoşlanma durumudur. Herhangi bir canlıya yardım etmekten dolayı mutlu ve huzurlu olma duygularının yaşanması halidir. Yardımlaşma, kendinle birlikte herkesi düşünebilmektir. Yardımseverlik, sorunlara ortak olup birlikte çözüm yolları bulabilmektir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Bu kelime konusunda doğru yazılış hali, 'Perhiz' sözcüğü olarak öne çıkar. Beslenme üzerinden sağlığı ve kiloyu korumak amaçlı ele alınan uygulama perhiz olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Perhiz' olarak ön plana çıkmaktadır.
at sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bu kelime genellikle selülüt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı selülit şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''kartopu '' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz.
Sanat ve sever sözcüğünün birleşimi olan kelime dilimizde sıklıkla kullanılan kelimeler arasındadır. Sanatsever yazımı karıştırılabilen bir kelimedir. Sanatsever TDK'ye göre “sanatsever” şeklinde ve birleşik olarak yazılır.
Sinemasever ise ikinci sözcüğü sıfat-fiil eki alan bir birleşik kelimedir. Dolayısıyla "Sinemasever bitişik mi yazılır?" sorusuna verilmesi gereken yanıt "evet" olarak belirtilmelidir.
Can kurtaran kelimesinin TDK'ya göre yazılışları kişilerin araştırdığı bir konudur. TDK'ya göre cankurtaran kelimesi, birleşik olarak yazılmalıdır. Can kurtaran kelimesinin ayrı yazılması TDK'ya göre doğru olarak kabul edilmez.
Doğasever sözcüğü doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan kimse anlamında kullanılmaktadır. Doğasever doğru yazılışı merak edilen bir sözcüktür. Doğa ve sever sözcüğünün birleşiminden oluşan doğasever sözcüğü bitişik yazılmalıdır.
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri