Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Saçları kuruturken daha çok sıcak hava kullanılır. Soğuk hava ise kullanıcıların çok fazla bilmediği işlevlere sahiptir. Soğuk fönün ne işe yaradığı ve saça zarar verip vermediği merak edilir. Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk hava özelliği, saçı yıkadıktan sonra saçın daha kolay ve hızlı şekil almasını sağlar.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız.
Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir.
Alçı, inorganik bir madde olduğu için yanmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Alçı kurutma işlemi kısa sürede yapılan ve üfleme gücü yüksek modern makineler ile gerçekleşen işlemlerdendir. Alçı kurutma makinesi ile yapılan kurutma işlemi alçılı bölgeye bu makinen tutulması ile gerçekleşmektedir. Alçı nem ya da suya karşı dayanıklı olmayan bir maddedir.
Amerikan alçısı, suya dayanıklı olsa da, tamamen yıkanamaz. Sargının içindeki alçı materyali, suya maruz kaldığında çözünmez ve sargı tamamen temizlenemez.
Bunlardan ilki sıcaklıktır. Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur.
Alçı sertleşme süresini etkileyen faktörler; Saflık (Saflık arttıkça sertleşme gecikir) Gren büyüklüğü (Alçı tozları küçük ise hızlı sertleşir) Su/Toz oranı ( Su oranı arttıkça alçı geç sertleşir)
Ortamdaki tüm yarım molekül su taşıyan kalsiyum sülfat molekülleri suya doyar, alçıtaşı haline döner. Bu alçının ilk aşk sertleşmesidir, aldığı tüm enerjiyi geri verir ve ısınır. Isınan alçı, aşk yorgunu alçının “ilk sertleşme”si olarak adlandırılır.
Beyaz alçıdan yapılan kol veya bacak alçısı 24 ile 48 saat arasında kurur. Sentetik alçılar ise 1 saat içinde kurur. İlk yapıldığındaki ağırlığı kurudukça azalır. Kurumayı hızlandırmak için saç kurutma makinesi gibi cihazlar kullanılmamalıdır !!!
Alçı ancak 48 saatten sonra sertleşir. Yani ilk 2 gün buna temkinli davranmanız gerekir. Alçıyı sert bir kenara değil, yumuşak bir zemine dayayın. Sirküler sentetik alçı 30 dakikadan sonra tamamen sertleşir.
Alçı orta derecede suda çözünür (25 °C'de ~ 2.0-2.5 g / l) [7] ve diğer birçok tuzun aksine, retrograd çözünürlük sergiler, daha yüksek sıcaklıklarda daha az çözünür hale gelir.
Suyun buharlaşması, ıslak cismin ve havanın sıcaklığıyla birlikte havadaki bağlı nem oranına bağlıdır. Yani, çamaşır ile havanın sıcaklığı ve nemi arasındaki fark ne kadar büyük ise kuruma o kadar hızlı olur. Bu nedenle, sıcak havada soğuk suyla; soğuk havada ise sıcak suyla durulanmış çamaşır daha çabuk kuruyabilir.
En soğuk mevsim aynı zamanda en kuru olandır. Bu da kuru cildinizi onarmak için ekstra çaba sarf etmeniz gerektiği anlamına gelir. Peki, kışın cildin çok kurumasının nedeni nedir? Düşük nem oranı nemin cilt yüzeyinizden sürekli olarak çekildiği anlamına gelir.
Kapalı ve yağışlı havalar da etkili olsa güneşe sereceğiniz çamaşırların kuruduğunu göreceksiniz. Ayrıca çamaşırlarınızı hava durumunu kontrol ederek yıkarsanız güneşli bir günde çamaşır kurutma da yapabilirsiniz.
Alçının sıkması sonucu el ve ayak parmaklarında dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Öte yandan alçının kurumasından sonra boyanın yapılıp yapılmayacağının ölçüsü kuruması değildir. Alçı kuruduktan sonra direkt olarak boya sürmeyin. Öncesinde alana zımpara çekin ve alanın pürüzsüz olmasını sağlayın.
Alçı 8-30dk arasında harç halinde donmaya başlar, hızlı donan (saten alçı) yaklaşık sekiz dakikada donarken sıvanın kalınlığı arttıkça sıvanın donma süresi de artacaktır. Boya yapmak için bekleyecekseniz en az 13-14 saat beklemenizi tavsiye ederim.
Alçı Pişirmede Dikkat Edilecek Hususlar
Pişirme işlemi için en uygun pişirme fırınları seçilmelidir. Fırın içerisine dereceler dikkatli şekilde yerleştirilmeli ve birbirleri arasında 20–25 mm mesafe olmalıdır. Dereceler fırın rezistanslarına çok yakın konmamalıdır. Pişirme işlemi ara vermeden tamamlanmalıdır.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Atel ekstremiteyi sirküler alçı gibi tam olarak çevrelemez, daha pratik bir şekilde uygulanabilir ve daha az komplikasyon potansiyeli taşır. Bu avantajları nedeniyle ortopedik ekstremite yaralanmalarının akut döneminde atel uygulaması uygun bir tedavi yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri