Alıç sirkesi karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. 15-20 gün kadar sonra tüm alıçlar dibe çöktüğünde sirkeniz hazır olacak.
Yaklaşık 10 günlük mayalanma sürecinin sonucunda sirkeniz hazır hale gelecektir. Mayalanan alıç sirkenizi bir süzgeç yardımıyla süzün. Meyvelerin içine girmemesini sağlayarak cam bir şişenin içine aktarın. Gün ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde muhafaza ederek dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
20 günün sonunda, kavanozun dibinde jelatimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabaka sirke anasıdır. Sirke anasını plastik kaşıkla başka bir kaba aktararak sirke yapımında kullanabilirsiniz.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sirkeyi serin ve ışık almayan bir yerde saklamak. Kiler veya erzak dolabı bu iş için uygundur. Buzdolabında saklamanız çok da şart değil. Sirkeyi açtıktan sonra şişesinden başka bir yere almanıza gerek yok, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabilirsiniz.
Ev yapımı olan sirke fabrikasyon sirkelerde olduğu gibi keskin ve güçlü bir kokuya sahip değildir. Tadı da daha hafiftir. Organik sirke tadı doğal olarak kullanılan meyvenin aromasına sahiptir.Doğal organik sirkeyi anlamanın bir diğer yolu ise, sirke şişesinin alt bölümünde tortu oluşmasıdır.
Sirke için kullanılan meyvenin çürük olması, ara sıra karıştırılmaması, ortamın mayalanmaya uygun olmaması, mayalanma sağlayan baklagil kullanımının olmaması sirke anası oluşumunu engeller. Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
1.2. Alıç Sirkesi Yapılışı:
Yaklaşık beş litrelik bir şişe ya da kavanoza alıç meyvelerini ve dilimlediğiniz elmayı koyun. Ardından 4 litre suyu şişeye ilave edin. İçerisine biraz ev yapımı sirke (veya doğal sirke mayası) ile şeker ekleyin. Bir tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
Sirke yapacağınız 5 litrelik kavanozunuzu iyice yıkayıp dezenfekte edin. Alıçları içine koyun. Üzerini 4 litre suyla tamamlayın. Tuz, sirke ve nohutları da ekleyip ağzını temiz bir tülbentle kapatın.
A, B1, B2 ve C vitaminleri içerir.
Alıç sirkesinin zayıflama için haftada üç gün tüketilmesi yeterlidir. Vücut alıç sirkesine alıştıktan sonra, haftada beş gün alıç sirkesi içilebilir.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Evde sirke yapmanın püf noktaları nelerdir? 1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Üzüm, elma, vişne, şeftali hangisi olursa fark etmez, güzelce yıkayın. İçinde küflü olan varsa ayırın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa 1 çay bardağı organik sirke ekleyin, yoksa hiçbir şey eklemeseniz de en geç 2 ay gibi bir sürede sirkeniz oluşacaktır.
Sirke yapımını kolaylaştıran malzemelerden biri de sirke anasıdır. Sirke anası ise bir tür mayadır. Bu maya, sirke yapımında fermantasyonu sağlamak için kullanılır. Jelimsi kıvamdaki sirke anasını saklayarak diğer sirkeleri yapabilirsiniz.
Çünkü okuduğum bilimsel verilere göre; sirke anası yenmez aşırı bakteri yüklemesinden dolayı mefta olunurmuş.
Bazen sirke içerisinde minik kurtlar görebilirsiniz. Bu, sirkenize etrafındaki sirke sinekleri tarafından bırakılan yumurtaların zamanla çatlayıp sirke anasında oluşmasını gösterebilir, doğaldır.
Doğal fermantasyon işlemi sonucunda sirke üzerinde kendiliğinden oluşan opak, jelimsi bir tabakadır. İlk yapıldığında oldukça ince, elden kayar bir kıvamda olan sirke anası zamanla saklandığı kabın şeklini alır ve kıvamı da kalınlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri