Aracın toplam bedelinin bir kısmı yasal olarak kapora adı altında alınabilmektedir. Alıcı kaporayı yatırdıktan sonra aracı almaktan vazgeçerse ödenen bu tutar satıcının yaklaşımına göre iade edilir veya satıcının olur.
Avukat Aybars Karakırık da “Burada alıcıya yazılı bir sözleşme kurmasını öneriyoruz. Bu konan yazılı sözleşmede veya sözleşmeden vazgeçilmesi durumunda cayma tazminatı, cezai şart gibi yaptırımlar konulursa bu satıcıyı dizginleyecektir. Satıcı kaparo alıp daha sonra bunu suiistimal edemeyecektir.
Kaparo açıklamasıyla gönderilen para bağlanma parası olarak TBK 177 kapsamında kabul edilir. Sözleşmenin herhangi bir sebeple geçersiz olması veya dönülmesi durumunda verilenlerin iadesi gerekecektir. Kaparo yani bağlanma parasının da iadesi gerekir.
Kaporanın Cayma Parası Sayılacağı Sözleşme. Ticari hayatta kaporanın “cayma parası” mahiyetinde verildiği durumlarla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Böyle durumlarda alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda olacaktır.
Borçlar Kanunu'nda; aksine sözleşme veya yerel adet olmadıkça, bağlanma parasının (kapora) esas alacaktan düşüleceği belirtilmiştir. Diğer bir ifade ile evin tüm bedeli ödenmeden verilmiş kapora, taraflar arasında bu konuda aksine bir sözleşme yok ise, esas bedelden düşülür.
İlgili 17 soru bulundu
–Sözleşme Geçersiz Hale Gelirse Kaporanın İadesi Gerekir.
Ayrıca ifade edilmelidir ki bağlanma parası asıl alacağı bağlı fer'i bir hak olduğundan asıl sözleşme geçersizse bağlanma parası da geçerli olmaz. Sözleşme tarafların anlaşması suretiyle ortadan kaldırılırsa kaporanın iadesi istenebilir.
KAPORA ÖDEMELERİNDE ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Kapora verilmesi zorunlu değildir. Ve bu ödemede zaman aşımı süresi denen bir şey yoktur. Ancak verilecek olan bu kapora hizmetin devrine kadar yapılması gerekmektedir. Hizmet devri olduktan sonra geçen zamanda ödenmemiş bir kapora almak söz konusu değildir.
Kapora cayma parası niteliğinde verilmişse, ani edimli sözleşmelerde asli edimlerin ifasından önce, sürekli edimli sözleşmelerde ise herhangi bir zaman dilimi içerisinde sözleşmeden dönülmesi halinde kural olarak iade söz konusu olmaz.
Taşınır yada gayrimenkul harici satışlarda kapora bağlanma parası olarak verilmişse evet geri alınır. Kapora cayma bedeli olarak verilmişse geri alınmaz.
Kapora Vermek İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tutar online olarak ödenmişse açıklama kısmında mutlaka ne için bu ücretin ödendiği belirtilmeli. Bu şekilde dekont bir kanıt olarak kullanılabilir. Yazılı satış sözleşmesinde işleme dair bilgilerin detaylı bir şekilde yer alması gerektiğinden bahsetmiştik.
177 Bağlanma parası hükmünde olduğu kabul edilmeli ve ödenen kapora satıcı tarafından iade edilmeli ve alıcı tarafından iade gerçekleştirilmediyse talep edilmeli, talep karşılıksız bırakılırsa hukuki süreç başlatılmalıdır." Bu duruma göre iade yapmak zorundadırlar, yoksa başlatacağım hukuki bir süreçte bir çok ek ...
Vatandaşların tüketici haklarını koruyabilmeleri için kaparo dolandırıcılarına maruz kaldıklarını ispatlayan belgelerle beraber tüketici mahkemelerine giderek dava açmaları gerekir. Tüketiciler, dava işlemlerinin daha güvenli ve doğru bir şekilde yapmak için işinde uzman avukatlardan destek alabilir.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.
Değerli kardeşimiz, Özet olarak bilgi verdikten sonra, bunların delillerini açıklama yapmaya çalışacağız: Hanefi mezhebine göre caiz değildir, bu itibarla, kapora alınmaz. Ancak kapora verip de malı bekleten adam, caydığı zaman mal sahibine zarar verirse, bu zararı telâfi etmesi gerekir.
Emlakçı ile iş birliği yapıldığı zaman kapora, alıcıdan talep edilir. Herhangi bir aracı olmadığında da kaporayı verecek olan taraf, yine alıcıdır. Alıcının vermiş olduğu bu bedel ise bir güvence niteliği taşır. Satın alma işleminin ciddiyeti ve gerçekçiliği adına verilen kaporalar, kesin sözleşme öncesinde sunulur.
Kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %10 ile %25'i arasında bir tutar istenebilmektedir. Kiralayacağınız ev için ödeme yapmadan önce mutlaka sözleşme yapmanız gerekmektedir.
Kapora satıcıya bizzat kendisine verilmelidir. Emlakçı üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde emlakçıya verilir kapora. Kapora Ne Kadar Verilir? Kapora işlemi satıcı ve alıcı arasında ki satım sözleşmesinin ciddiyetinin belirleyen bir meblağ üzerinde anlaşılarak yapılan bir kurumdur.
Kapora ile Depozito Arasındaki Fark
Kiracı, kapora ödeyerek evin belirlenen süre zarfında başka birine kiralanmayacağını garanti altına almış olur. Depozito ise kiralanan ev ya da evdeki taşınmazların zarar görmeyeceğine dair verilen ücrettir.
“Cayma parası” başlıklı TBK m.178'e göre; “cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir”.
Dönme cezası borçluya kararlaştırılan cezayı ödeyerek sözleşmeden doğan borcundan kurtulma imkânı veren bir yoldur. Bu itibarla doktrinde döneme cezasının gerçek anlamda bir cezai şart değil; bir cayma tazminatının (cayma parası kastedilmektedir) söz konusu olduğu belirtilmektedir[15].
Hukukumuzda, sürekli olmayan sözleşme bağını, tek taraflı olarak ortadan kaldırmak kural olarak mümkün değildir. Ancak taraflar anlaşarak, her birine veya sadece bir tarafa, belli bir bedel ödemek şartıyla sözleşmeden serbestçe dönme hakkı tanıyabilirler. İşte buna “dönme cezası” denir.
Asliye Hukuk Mahkemesi, bir yıldan uzun abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir sebep göstermeksizin 'fesih' hakkına sahip olduğu, taahhüt süresi dolmadan abonelik iptali yapan tüketicinin faturasına 'cayma' nedeniyle herhangi bir ceza yansıtılamayacağına karar verdi.
Kapora, ürünün alıcı tarafından kesin olarak satın alınacağını gösteren bir ödemedir. Yapılan ödemeyle birlikte, satıcı ürünün satışını geçici bir süre durdurur. Alıcı ile satıcı arasında bir süre anlaşması yapılır.
Cayma parası – Madde 178
Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.
Kapora sözleşmesinde neler yazmalı? Kapora sözleşmesinde alıcı ve satıcı tarafın adı soyadı adresi ve TC kimlik numarası adresi mutlaka yazmalıdır. Şirket adına ise şirket adı, vergi dairesi, vergi numarası, yetkili adı olmalıdır. Gayrimenkulün detaylı bilgileri mutlaka yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri