Ekvator'da yıl boyunca sıcaklık fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve sürekli alçak basınç koşulları etkili olur. Kutuplarda ise yıl boyunca sıcaklık düşük olduğu soğuyan hava alçalır ve sürekli yüksek basınç koşulları etkilidir. Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar.
Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
Alçak basınçlar sıcaklığa ya da günlük harekete bağlı oluşabilmektedir. Ekvator'da yer alan alçak basıncın oluşumu sıcaklık kökenlidir. 60° enleminde yer alan alçak basıncın oluşma nedeni ise kutup ve tropikal hava kütlelerinin karşılaşma alanı olmasından kaynaklıdır.
Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir. Biz buna kararlı hava diyoruz, kararlı hava kütlelerinde yağış asla oluşmaz.”
1013 milibardan (mb) düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
ALÇAK BASINÇ: Alçak basınç merkezi, etrafına göre düşük basınca sahip olan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir.
•Yükseklik: Yukarı çıkıldıkça hava basıncı azalır.
azalma, daha sonraları ise yavaşlayan bir azalma söz konusudur.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Sıcaklığın artmasıyla hava genişler, hafifler ve yükselir. Yükselen havanın yere yaptığı basıncın azalmasıyla, alçak basınç alanları doğar. Page 22 Sıcaklığın azalmasıyla soğuyan havanın hacmi daralır, ağırlaşır ve alçalır.
Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır. Dünya'nın şeklinden dolayı kutuplarda yer çekimi daha fazladır. Dolayısıyla Ekvator'dan kutuplara ve yüksek yerlerden alçak yerlere gidildikçe yer çekimi artacağı için basınç da artar.
Deniz seviyesinde 0 °C sıcaklık altındaki açık hava basıncı “1 atmosfer” olarak tanımlanır. Hava basıncı sebebiyle yeryüzündeki her bir 6,5 cm2lik alana etki eden kuvvet yaklaşık olarak 6,8 kilogram kütleli bir bovling topunun ağırlığına eşittir.
Yani alçak basınç çevresinden rüzgar alır. Yatay hava hareketinin yönü şekildeki gibi çevreden merkeze doğru ise Alçak Basınç (AB) alanıdır. Yani alçak basınç çevresinden rüzgar alır. Yatay hava hareketinin yönü şekildeki gibi merkezden çevreye doğru ise Yüksek Basınç (YB) alanıdır.
Sıcaklığın daha az olduğu bölgede ise hava kütlesi soğuyarak sıkışır ve yoğunlaşarak aşağı doğru çöker. Bu durumda ise bir yüksek basınç alanı oluşur. Sıkışan bu hava komşu bölgeye doğru akmaya başlar ve rüzgar meydana gelir. A hava kütlesi ısınır, Genleşir ve yükselir.
Denizler ise karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir.
Kuvvet artarsa basınç artar.
Sıvıların içinde bulundukları kabın tabanına basmasıdır. Sıvı basıncı; yüksekliğe ve sıvının cinsine bağlıdır. Sıvı basıncı sıvı miktarına ve kabın şekline bağlı değildir. Sıvılarda derinlik arttıkça basınç da artar.
Yüksek basınç alanları; hava hareketleri alçalıcı olması nedeniyle hava ısınır ve nem artar bu durumda yağış oluşmaz. Bu durumda kışın hava ayaz olur. Alçak basınç alanları; yükselen bir hava oluşumu sağlar ve yükseldikçe soğuyarak yağış bırakmaya başlar.
Bu gruplar ise; katı, sıvı, gaz ve atmosfer basıncı olmaktadır. Manometre ile gaz veya sıvı akışkanların basıncının ölçülmesi mümkün olur. Barometre ile ise hava basıncı ölçümü yapılır. Normal basınç değeri ise 1013 milibar olarak ifade edilir.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.
Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder.
Türkiye'de görülen yerel rüzgârlar, yıldız, poyraz, gün doğusu, keşişleme, kıble, lodos, gün batısı ve karayeldir. Yıl boyunca aynı yönde, daimi yüksek basınç alanlarından daimi alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.
Rüzgârlar genel olarak; basınç, sıcaklık ve nem farklılıklarını azaltır. Kuzey kutup bölgesinde rüzgâr nereden gelirse gelsin güneyden geleceğinden havayı ısıtır, tropiklerde ise rüzgârlar havayı serinletir. Rüzgârlar beraberlerinde nem getirdikleri gibi, kuru bir rüzgâr, mevcut nemi de kurutabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri