Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir. Peki debriyaj hidrolik yağı ne zaman değişir? Aracın hidrolik yağı normal şartlar altında bir anda bitmez. Dolayısıyla 80.000 km'de bir aracın hidrolik yağı kontrol edilmelidir.
Direksiyon hidrolik yağı neden eksilir? Hidrolik direksiyon sistemlerinde en yaygın görülen problem yağ kaçaklarıdır. Hidrolik direksiyon yağı hortumlardan ve hortum bağlantılarından, hidrolik direksiyon pompasından veya hidrolik direksiyon dişlisinden son olarak da direksiyon kutusundan sızabilir.
direksiyon veya otomatik şanzıman yağı eklersen üstüne yeterlidir rengi filan pek önemli değildir yağını değiştirmeye gerek yoktur. Ama yağ kaçırıyorsa direksiyon sisteminin contalarını değiştirmek gerekir yağ kaçağı oluncada bir miktar serteşme yapar ayrıca lastiklerin eskimeside sertleşme yapıyo.
İlgili 33 soru bulundu
Araçlar yıl aldıkça direksiyon pompasından ses gelmesi kaçınılmazdır. Bu sorun, direksiyon çevrilirken ortaya çıkan ses değişikliğinden anlaşılabilir. Direksiyon pompası, ATF direksiyon yağı ile çalışır. Bu sebeple yağın eksik olması pompanın ses yapmasına ve bozulmasına sebep olabilir.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Direksiyon yağı ortalama olarak her 2 yılda bir değiştirilmelidir, ancak üreticinin tavsiyesi için kullanım kılavuzunu mutlaka kontrol edin.
Atf Yağ Nedir? Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Tahrik kayışının olası aşınması durumlarında veya kopması halinde hidrolik direksiyon pompası sıvı basıncını düşürür ve buna bağlı olarak direksiyon sertleşmesi görülür. Hidrolik direksiyon pompasının iç mekanizması ve parçaları da zamanla yıpranabilir. Bu durum sıvı basıncının düşmesine veya artmasına neden olabilir.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Bunlardan en bilindiği direksiyon kutusunun suya maruz kalmasıdır. Aracın körüklerden su alması yağ kaçağından farklı bir çok arızaya da sebebiyet verir. Bunun yanında sürtünmeleri önlemek için kullanılan keçe ve contalardan meydana gelen aşınmalar ve aracın hor kullanımı da direksiyon yağ kaçağının sebeplerindendir.
Direksiyon hidroliğinde ise Atf sınıfındaki yağlar kullanılıyor. Şanzıman yağı ise ayrı bir hidrolik yağ. Kendi aracım için debriyaj ve fren yağının 1 litre alınması gerektiği ve yaklaşık 750 ml kullanıldığını yazmışlar.
Fren sistemindeki borularda ya da hortumlarda çatlak ya da yırtık varsa yağ buradan sızar. Fren ana merkez silindirinde hidrolik yağı kaçağı olabilir. Yine fren sistemindeki bağlantı noktaları gevşemişse buralardan yağ sızabilir. Tekerlek fren silindiri ya da balatalar aşınmış olabilir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
hidrolik yağ ne zaman değiştirilmelidir? Ford ve Volkswagen dahil birçok marka, bakım önerilerinde, hidrolik direksiyon sıvısının 1-2 yılda bir veya 90.000-100.000 kilometreye ulaşıldığında ve daima üreticinin tavsiyelerine uyarak değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Genellikle direksiyon hidrolik yağı deposu, motor bölmesinde bulunur ve üzerinde """"PSF"""" veya """"Power Steering Fluid"""" ibaresi yer alır. Ölçüm çubuğunu kontrol ederek gerekli miktarda yağ ekleyebilirsiniz.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Direksiyonun gevşemesinin üç ana nedeni vardır: Direksiyon simidini direksiyon kolonuna bağlayan direksiyon kutusunu, kremayerini veya pinyonu bağlayan aşınmış bağlantılar. Direksiyon kutusunu ön tekerleklere bağlayan bağlantılar. Tekerleğin dönmesini sağlayan ve lastikleri doğru konumda tutan ön süspansiyon parçaları.
Direksiyon yağı rengi de çeşitlenmede etkili olan faktörlerdendir. Yağlar; kırmızı, pembe, yeşil gibi renklerde olabilir. Araçtaki diğer sıvılardan ayırabilmek için renklendirilirler.
Direksiyonlar ve tekerleklerin hizalamasının düzgün olmaması, direksiyon kutusunun gevşemiş olması, rot uçlarının ve direksiyon kaliperinin aşınması bahsettiğimiz direksiyon boşluğun neden olur.
Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur. Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır.
Parçalar ve contalar dağılmaya başladığında, hidrolik pompa garip sesler çıkarmaya başlayabilir. Vurma veya vurma seslerine dikkat edin. Bunlar, muhtemelen yetersiz basınçtan kaynaklanan sistemdeki havayı veya kavitasyonu gösterir. Yetersiz basınç, aşırı ısınmış bir arabaya benzer şekilde ciddi hasara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri