Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
– Nemlilik ve yağış oranı fazladır. – Alçak basınç merkezlerine hava genellikle kapalı ve bulutlu olur. – Güneşin görülme sıklığı azdır. – Alçak basınç merkezleri bulutlu olduğu için sıcaklık kaybolmaz, sıcaklık farkı azdır.
Alçak Basınçlar;
Alçak basınç alanlarında yükselici hava hareketleri etkilidir. Yükselen hava giderek soğur ve yoğuşur.
Bu nedenle ekvatorda yıl boyunca her mevsim yağışlıdır. Sürekli termik yüksek basınç alanları ise kutuplardır. Bu alanlarda dışarıdan hava girişi olmadığı için hava soğuk ve yağış son derece azdır.
İlgili 45 soru bulundu
Termik Yüksek Basınç, soğumaya bağlı olarak oluşan basınçtır. Havanın alt bölümlerinde basınç çok yüksektir. Hava soğuktur ve etkisi altına aldığı yerlerde sıcaklığı düşürür.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder.
Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir. Alçak basınç merkezlerinde yükselici hava olduğu için, hava hareketleri çevreden, alçak basınç merkezine doğru olur.
Sıcaklığın artmasıyla hava genişler, hafifler ve yükselir. Yükselen havanın yere yaptığı basıncın azalmasıyla, alçak basınç alanları doğar. Page 22 Sıcaklığın azalmasıyla soğuyan havanın hacmi daralır, ağırlaşır ve alçalır.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır. Bunun tam tersi sıcaklık azaldığında olur.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Kurak alanlar olması nedeniyle, yüksek basıncın hakim olduğu alan ve zamanlarda sıcaklık farkı fazla olmaktadır. Rüzgarın hareket yönü değişmektedir. Kuzey Yarım Küre'de hareket yönünün sağ tarafına, Güney Yarım Küre'de ise hareket yönünün sol tarafına hareket etmektedir.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Batı Rüzgarları ve Rüzgar Kinti
Sıcak hava yükselirken yerini soğuk hava doldurur ve basınç farkları rüzgarların hareket yönünü belirler. Rüzgarlar, genellikle yüksek basınçtan düşük basınç alanlarına doğru eserler, bu nedenle sıcaktan soğuğa doğru eserler.
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur. Fakat bazen bu olay normal seyrinin dışına çıkar ve sıcak hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesi ile karşılaşır. Bu olaya sıcaklık terselmesi veya enverziyon denir.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Yükseklere çıkıldıkça hava yoğunluğu ve basıncı azalır. Isınan hava, üst bölgelere taşınımla çıkarken etkileşim sonucu soğur. Diğer yandan basınç azaldığından enerji taşıyan tanecik sayısı da azalır. Bu da üstlerde havanın soğuk olmaına neden olur.
Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri başına düşen enerji payı da artar. Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde ısınan hava kütlesinde genleşme ve yükselme olur. Bu yükselme hareketi zemine uygulanan basıncın düşmesine neden olur. Soğuyan hava ağırlaşır ve aşağıya doğru bir hareket başlar.
Hissedilen Sıcaklık, termometrenin ölçtüğü aktüel fiziksek hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklıktır.
- Devamlı yüksek basıncın görülmekte olduğu alanlarda bitki örtüsü cılız ve kurakçıl otlardan oluşur. - Toprak oluşumu ise fiziksel çözünmeyle birlikte yavaş bir şekilde gerçekleşir. - Havanın genel olarak açık olması sebebiyle güneşlenme süresi uzun olur. - Bulutluluk oranı azdır.
basıncı da yükseklikle azalır.
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir.
Bazen çoğul olarak havalar şeklinde kullanılır. Hava durumu kavramı ile genellikle uzun dönemde gerçekleşen yani iklimsel değişimler değil, atmosferdeki kısa dönemde gerçekleşen değişimler kastedilir. Gökyüzünün görüş, bulutluluk, nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr durumu gibi çeşitli özelliklerini ifade eder.
Rüzgâr, alçak basınçla yüksek basınç bölgeleri arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri