1013 milibardan (mb) düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Alçak Basınç ve Yüksek Basınç Karşılaştırması
1013 mbar'dan daha düşük basınç değerlerine alçak basınç, 1013 mbar'dan daha fazla basınç değerlerine yüksek basınç denir. Basıncın yeryüzündeki dağılışı aynı değildir. Yerçekimi, sıcaklık, yükselti ve Dünya'nın günlük hareketi basınç türlerinin oluşumunda etkilidir.
Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
ALÇAK BASINÇ: Alçak basınç merkezi, etrafına göre düşük basınca sahip olan bölgeler için kullanılan bir terimdir. Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir.
İlgili 16 soru bulundu
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Yüksek basınçtan normal basınca ani geçişte kaşıntı, subkutan amfizem (cilt altı hava birikimi), kas ve eklem ağrıları, nefes darlığı, kulak çınlaması. Felçler (en çok alt kol ve bacaklarda) ve Meniere Sendromu kalıcıdır.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder. Bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.
Termik Basınç
Bunun sonucunda Termik Yüksek Basınç alanı oluşur. Hava ısındığı zaman ise genleşerek hafifler, yükselir ve yere uyguladığı basınç azalır. Bu şekilde de Termik Alçak Basınç alanı oluşur. Ekvator, yıl boyunca sürekli Termik Alçak Basınç alanıdır.
Termik Yüksek Basınç, soğumaya bağlı olarak oluşan basınçtır. Havanın alt bölümlerinde basınç çok yüksektir. Hava soğuktur ve etkisi altına aldığı yerlerde sıcaklığı düşürür.
Denizler ise karalara göre daha geç ısınıp daha geç soğur. Gündüzleri, Karalar termik alçak basınç alanı, Denizler yüksek basınç alanı haline gelir. Böylece, rüzgar gündüz denizden karaya doğru eser. Geceleri, Karalar termik yüksek basınç alanı, Deniz alçak basınç alanı haline gelir.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder, bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.
Akla ilk olarak kutuplar ve çevresi gelmektedir. Bunlar dışında kara ve deniz üzerinde mevsimsel olarak termik yüksek basınç alanları oluşmaktadır. Ülkemizde de etkili olan termik yüksek basınç merkezi bulunmaktadır. Bunun ismi kış mevsiminde etkili olan Sibirya Termik Yüksek Basınç Merkezi olmaktadır.
Normal hava basıncı, 45° enlemleri üzerinde, 15 °C sıcaklıkta ve deniz seviyesinde (0 metrede) ölçülen basınçtır. Normal basıncın 1 cm2'lik yüzeye uyguladığı ağırlık 1033 gramdır. Ayrıca normal basınç değeri 1013 mb ya da 760 Hg/mm'dir.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Barometrenin normal basınç değeri olan 1013 milibarın biraz üstüne veya altına doğru hareket etmesi devamlı ve sakin havayı gösterir. 1013 milibar'ın hızla altına düşmesi ve ardından sert bir çıkış yapması fırtına habercisi. Yağmur yağacak.
alçak basınç gelişmektedir. 60º enleminde sürekli olarak bulunur. Bunların merkezi soğuk olduğu için soğuk çekirdekli alçak basınç, atmosferin üst katına çıktıkça basınç yapısının derinleşmesine nedeniyle derin alçak basınç denmektedir.
Isınmadan dolayı oluşan alçak basınç merkezlerine termik alçak basınç merkezi denir. Bunun en güzel örneği Ekvator bölgesidir. Ekvator siklonu da denebilir. Kutup bölgelerindeki soğuk hava ve dünyanın yapısı nedeniyle kutuplarda da termik yüksek basınç merkezleri oluşur.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Rüzgârlar genel olarak; basınç, sıcaklık ve nem farklılıklarını azaltır. Kuzey kutup bölgesinde rüzgâr nereden gelirse gelsin güneyden geleceğinden havayı ısıtır, tropiklerde ise rüzgârlar havayı serinletir. Rüzgârlar beraberlerinde nem getirdikleri gibi, kuru bir rüzgâr, mevcut nemi de kurutabilir.
Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir. Biz buna kararlı hava diyoruz, kararlı hava kütlelerinde yağış asla oluşmaz.”
Batı Rüzgarları ve Rüzgar Kinti
Sıcak hava yükselirken yerini soğuk hava doldurur ve basınç farkları rüzgarların hareket yönünü belirler. Rüzgarlar, genellikle yüksek basınçtan düşük basınç alanlarına doğru eserler, bu nedenle sıcaktan soğuğa doğru eserler.
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.
Vurgun (dekompresyon hastalığı), sinir sistemi başta olmak üzere birçok organı etkiler: Beyin, omurilik (medulla spinalis) ve periferik sinirlerde kanama ve nekrozlar, buna bağlı felçler oluşur. Akciğerlerde kanama, emfizem ve ödem oluşur. Solunum güçlüğü vardır.
basıncı da yükseklikle azalır.
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri