Bağdat Seferi,
BAĞDAT FATİHİ GENÇ OSMAN (1621-1638)
Lehistan'ın ardından 1635'ten itibaren yeniden İran'a yönelen IV. Murad 1638 yılında Bağdat Seferi sonucunda 15 yıl Safevî işgalinde kalan Bağdat'ı alarak yeniden Osmanlı topraklarına katmayı başardı.
Murad, dîvân edebiyatındaki mahlası Murâdî (Osmanlı Türkçesi: مراد رابع, Murâd-ı râbi) (27 Temmuz 1612; İstanbul - 8 Şubat 1640; İstanbul), 17. Osmanlı padişahı ve 96. İslam halifesi. 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm sürdü. Revan ve Bağdat fatihidir.
1534-1535 kışını Bağdat'ta geçiren Kanuni, burada Osmanlı devlet örgütünü kurdu. Bağdat'ın dini önem edinen yerlerini gördü.
İlgili 43 soru bulundu
Murad'a ardından felç teşhisi koydu. 8 Şubat 1640 Perşembe günü, yatsıdan sonra Şehzade Kasım'ı boğdurduğu odada vefat eden 4. Murad'ın cenazesi, Sultan Ahmed Camisi yanındaki babası I. Ahmed'in türbesine defnedildi.
Kanuni Sultan Süleyman önderliğindeki ordu Hemedan üzerinden Bağdat'a geçti. Bağdat Beylerbeyi olan Tekelü Mehmet Han Türkmen ise şehri boşalttı ve Bağdat fethedildi.
Bağdat, Hz.Ömer döneminde 634 yılında Müsennâ b. Hârise tarafından fethedildi.
Bahse konu eser, 29 Nisan 1916 tarihli Kutü'l-Amâre zaferinden Bağdat'ın kaybıyla sonuçlanan 11 Mart 1917 tarihine kadar olan süreçte cephede gerçekleşen olayların detaylarını içermektedir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
Bağdat Abbâsî halifelerinin ikincisi ve kurumsal anlamda devletin gerçek kurucusu kabul edilen Ebû Ca'fer el-Mansûr (136-158/754-775) tarafından Dicle nehrinin batı kıyısında 145-149 (762-766) yılları arasında kurulmuştur.
Padişah IV. Murad'ın Bağdat Seferi sırasında Aksaray'a uğramasıyla orduya katılmak istemiş fakat yaşının küçük olması nedeniyle orduya alınmamıştır. Gizlice Osmanlı ordusuna katılan Aksaray'ın yağız delikanlısı Genç Osman, Bağdat'ın fethi sırasında burçlara sancağı dikmiş ve orada 17 yaşında şehit olmuştur.
Bağdat Kuşatması, Büyük Moğol Hanı Mengü Han'ın emriyle Hülagû Han'ın komutası altında birleşen Moğol ordularının, Abbâsî Halifeliğinin başkenti Bağdat'ı almak için yaptıkları başarılı kuşatmadır. Bu kuşatma sonunda başkent Moğollar tarafında ele geçirilerek istila edilmiş, yağmalanmış ve tahrip edilmiştir.
1299 yılında kurulan ve XVI.-XVII. yüzyıllarda üç kıtaya yayılan Osmanlı Devleti'nin 9. padişahı Yavuz Sultan Selim'in, Suriye ve Mısır'ı fethinden sonra Kanuni Sultan Süleyman da 1533 yılında doğuya sefer düzenleyip o zamanlar Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ı 1534 yılında fethetti.
4. Murat saltanatında Revan ve Bağdat'ı fethetmiştir. Bunun için Revan ve Bağdat fatihi olarak da bilinen bir padişahtır.
Kanuni Süleymanın Bağdat seferi sonucu, Osmanlı Devletinin, Şattül-Arap ve Basra üzerindeki gücü artmış, hatta Mısırda Süveyş Limanı, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Denizi Osmanlı Devletinin nüfuzu altına girmiştir. Bu seferden sonra Kanuninin nâmı Hinde Sinde kadar gitmiştir.
Revan Seferi ile Ahıska, Revan (Erivan) ve Kafkasların büyük bir bölümü Osmanlı tarafından ele geçirilmiştir. 1638 yılında Bağdat Seferi ile Bağdat yeniden Osmanlı himayesine geçmiştir. IV. Murad bu savaşlarda ordusuna bizzat komuta etmiş ve “Bağdat Fatihi” olarak anılmıştır.
Bağdat İngiltere tarafından işgal edilmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasının ardından İngiltere, antlaşmanın 7. Maddesine dayanarak Musul'a asker çıkarmıştır. Irak topraklarının tamamına yakını Osmanlı Devleti kontrolünden çıkmış ve İngilizler tarafından işgal edilmiştir.
Abstract: Abbâsî halifesi Ebû Câfer el-Mansûr tarafından 145/762 yılında kurulan Bağdat, İslâm tarih ve medeniyetinde kimlik taşıyan, bu medeniyete en çok hizmet eden ve katkı sağlayan şehirdir. Bağdat, sahip olduğu özelliklerle "Medeniyet Şehri" tanımı için gösterilebilecek en güzel örneklerden biridir.
Bağdat seferi öncesi 4. Murad, kendisi için tehlikeli gördüğü Şehzade Kasım'ı da öldürttü. 4. Murad, 8 Mayıs 1638'de büyük bir orduyla çıktığı seferde 6 ay sonra Bağdat önlerine vardı ve 24 Aralık 1638 Cuma günü şehri teslim aldı.
Bağdat Seferi, 1623-1639 Osmanlı-Safevi Savaşı'nın başında 1624 yılında Safevîlerin eline geçen Bağdat'ın geri alınması amacıyla padişah IV. Murat'ın 1638-39 yıllarında Bağdat üzerine düzenlediği seferdir.
Bunun üzerine padişah Safevilerle hesaplaşmak için bu kez Bağdat üzerine yürüyerek şehri kuşatmıştır. Kırk gün süren bir muhasaranın ardından 1638'de Bağdat'ı Osmanlı topraklarına katmış, böylece adını tarihe Revan ve Bağdat Fatihi olarak yazdırmıştır.
Bu fetihle birlikte Girit fatihi unvanını alan Fazıl Ahmet Paşa, Türk tarihinin Akdeniz'deki en büyük fetihlerinden birini gerçekleştirerek İstanbul'a dönmüştür.
Osmanlı Devleti, Revan Kalesi ve çevresini 1724 yılı Eylül'ünde fethetti.
9 Nisan 2003 günü Bağdat resmen ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesine rağmen şehirde çatışmalar sürmekte ve kontrol tam anlamıyla sağlanamamış durumdadır. Saddam ve diğer yöneticilerin durumu bilinmemektedir. Irak halkının şaşkınlık içerisinde seyrettiği işgale ilk ani tepkisi tarafsızlık olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri