Alegori simgeleri kullanarak yürür ve anlatıda bir kapalılık oluşturur. Metafor ise tam tersine görüntüleri kullanarak benzetilen ya da benzeyen şeyi açıklamak için kullanılır. Alegori daima gizli bir anlam taşırken örtülü metaforun bile gizli bir anlamı yoktur.
Alegori; bir düşüncenin davranışın, hissin, kavramın veya nesnenin simgelerle, semboller ile ifade edilmesidir. Örnekler: resim, heykel ve benzeri güzel sanatlarda bereketi başak simgesi ile ifade etmek, adaleti terazi ile sembolize etmek, iskelet resmi ile ölümü çağrıştırmak.
Metafor kelimesi mecaz anlamına gelmektedir. Bir şeyi başka benzerliği olan başka bir şeye benzetilmesidir. Mecaz anlatım metafor olarak adlandırılmaktadır.
1- Tüm bozuk paraları çantanın gözüne koymuştum. Çantanın gözü - Ölü Metafor olarak tanımlanır çünkü başlangıçta mecaz olarak kullanılan bu ifade, daha sonra günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir tamlamaya dönüşmüştür. 2- Senin de hiç elinin ayarı yok. 3- Kapının dili bozulduğu için tam kapanmıyor.
Alegori; bir görüntü, bir yaşantı, düşünce, kavram veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için simgesel bir bağ kurulması ve bu bağın heykel ya da resim aracılığıyla görsel sanatlarda aktarılması.
İlgili 43 soru bulundu
Bir metnin içerisinde verilmek istenen mesajın doğrudan değil, çeşitli simgeler aracılığıyla anlatılmasına alegorik anlatım denir. Her alegori aynı zamanda bir eğretilemedir. Çünkü eğretilemede, dolaylı anlatım söz konusudur. Alegori roman, hikaye, masal ve fabl gibi olay yazılarında sıklıkla kullanılır.
Alegori: Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. Os. İstiare-i Temsiliyye. Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir.
Genellikle edebiyatta, sosyolojide, felsefede, psikolojide, resimde ve günlük yaşamdaki iletişimde kullanılır. Metafor, dilde benzetme yoluyla yapılır ve doğru kullanıldığında güçlü ifadeler yaratmaya olanak tanır. Günlük hayatta, soyut kavramların tam anlamıyla ifade edilmesi zor olduğunda metaforlara başvurulur.
Dilimize Yunancadan geçen metafor kelimesi de eğretileme anlamına gelir. Eğretileme Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Bir kavramın, olayın ya da kişinin, başka bir şeye benzetilerek anlatılmasına eğretileme denir.
Bun- lar; Mutlak Metafor, Kompleks Metafor, Kavramsal Metafor, Konvansiyonel Meta- for, Yaratıcı Metafor, Ölü Metafor, Genişletilmiş Metafor, Karışık Metafor, Sezgisel Metafor, Kök Metafor, Batık Metafor, Terapötik Metafor ve Görsel Metafordur.
metafor: isim, edebiyat Fransızca métaphore: Mecaz. (edebiyat) Bir şeyi başka şey ile benzetmeye, kıyaslamaya, anlatmaya yarayan mecazlar. Bir kavramın anlatılmasında benzer özelliklerinden dolayı başka kavramların kullanılması (genellikle görsel ya da somut ifadelerle anlatımı kuvvetlendirme amacıyla kullanılır.
Analoji(Benzetim)/Metafor
Bilinen bir olayı, bilinen başka bir olaya benzeterek öğrenme yoludur. Örneğin, kan dolaşımının trafik akışına benzetilmesi. Somut benzetmelerde kullanılır. Soyut benzetmelerde kullanılır.
Görsel metafor; kişinin, kavramın, yerin, fikrin veya bir şeyin, resim ya da fotoğrafla temsil edilmesidir. İçerik olarak, sembolik bir anlam ifade eden emojiler gibi bir yapıya sahiptir.
Alegori TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme, yerine koyma.
Alegori, kurmaca metinlerde gerçekliğin içinde yer alan toplumsal sorunları, sistemin yarattığı meseleleri ve insan doğasının aksak yanlarını sembolize ederek anlatılmasıdır. Bu kavramın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte özellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında en yetkin örnekleri verilmiştir.
Sembol bir düşünme biçimiyken alegori bir ifade biçimidir. Dolayısıyla alegori metnin ifade biçimiyle ilgili bir anlatım aracı olarak karşımıza çıkar.
Metafor soyut düşünmenin ve soyut olayları kavramanın arkasındaki başlıca mekanizmadır. Metaforları sadece dolaylı anlatımı hedefleyen sözel ifadeler olarak gören geleneksel bakış açısının aksine; çağdaş yaklaşımlar metaforları kavramsal sistemin önemli ve bütünleyici bir parçası olarak görmektedirler.
Örneğin kan dolaşımının trafik akışına benzetilmesi. Metaforda ise birbiri arasında anlam yönünden hiçbir ilişki bulunmayan iki şey ortak bir özellik üzerinden birbirine benzetilir. Analoji somuttur, görünürdür ve basittir. Metafor soyuttur, görünmeyen özellikleri içerir ve farklı kavramları benzetir.
Metafor da analoji de bir mecaz çeşididir. İkisi de bir şeyleri birbirine benzetmek için kullanılır. Analoji genellikle birbirine doğrudan benzeyen, birbirini andıran şeyler arasında yapılan benzetmedir. Yapı olarak daha karmaşık ve anlaması zor şeylerin daha rahat anlatılması için kullanılır.
Bir şeyi başka şeyle anlatmaya, benzetmeye yarayan mecazlardır. Mecaz sanatı sayesinde mesaja canlılık, derinlik ve güçlü bir anlam kazandırılır. Metaforlar dolaylı yoldan anlatımı sağladığı için mesajın kaynağa kişiselleştirilmeden iletilmesini sağlar.
Bazen benzetmeler gibi diğer edebi terimleri içermek için de kullanılabilir. Edebi bir araç olarak metafor açıkça kullanılmadan örtük karşılaştırmalar ya da benzetmeler yaratır. Metafor, iki öğenin yalnızca benzer olduğunu değil aynı zamanda aynı olduğunu iddia etmenin bir yoludur.
Metafor, bir kavramın bireyde oluşturduğu etiket, anlam ya da kavramsal ifadelerdir. Bir görme ve anlama sürecidir. Bireylerin basit olarak bir kavramı bir başka kavramla açıklamasından daha önemli ve güçlü bir zihinsel üretimdir çünkü ilgili kavrama dönük sahip olunan derinliği ve deneyimleri ifade eder.
Edebiyatımızdaki ilk alegorik eser ise İbn-i Sînâ'nın yazdığı Hayy bin Yakzan'dır.
Alegorik anlatım benimsenmiş; insanın karmaşık dünyası, bireyin bunalımları, birey-toplum çatışması, bireysel yalnızlık, toplumdan kaçış temaları işlenmiştir. Türkçe karşılığı, “modernizm sonrası” ya da daha yaygın kullanır mıyla “modernizm ötesi”dir.
Bir olay ya da olgu ve durum ile beraber belirli davranışların, semboller kullanarak metin üzerinden anlatılması alegorik anlamına gelir. Çoğunlukla sanat dallarında kullanılan bir sistem olduğunu ifade etmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri