Akar alerjisi olan hastaların korunmak için: Yatak örtüsü, nevresim ve çarşafların haftada en az iki kez değiştirilerek 60ºC üzerinde bir sıcaklıkta yıkaması Evde sık sık temizlik yapılması, tercihan temizliği başkasının yapması (kendiniz yapıyorsanız maske kullanmanız.)
Alerjenlere karşı doğru temizlik nasıl yapılır öğrenin.
Sirke veya kabartma tozu gibi sıradan ev ürünleri ile temizlemeyi deneyin ve tuzak alerjenlere karşı hepa filtresi olan bir elektrikli süpürge kullanın. Alerjiniz şiddetlenirse temizlik konusunda başkasından yardım isteyin.
Alerjiler, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Neyse ki, doğru yaklaşımlarla alerjilerin etkilerini hafifletmek mümkündür. Alerjenlerden korunmak, antihistaminik ilaçlar, spreyler ve aşı tedavisi bu yöntemlere örnektir.
Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır. Birde halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapiler uygulanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Toz alerjisine karşı kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirli zamanlarda bu alerji farklı bireylerde mevsimsel olarak da görülebilir. Bununla birlikte uzman bir hekim kontrolünde çeşitli çözüm yolları önerilebilir. Bilhassa ilaç tedavisi ile birlikte burun spreyi ve benzeri yöntemler tercih edilebilir.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Eğer tozlu ortamlarda bulunmak zorundaysanız ağız ve burnunuzu kapatan maske kullanınız. Ev tozu alerjisi tedavisi; Alerjik rinit tedavisi varsa da alerjik astım tedavisi uygulanır. Detaylı bilgi için alerjik hastalıklar bölümünden ilgili konuyu tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
Dr. Şahiner, "Alerjik hastalıkların doğal seyrini etkileyen ve alerjik hastalıkları tam anlamıyla ortadan kaldıran tek yöntem, alerji aşı tedavisidir." dedi.
Ev içi alerjenleri içerisinde ev tozu akarları, tüylü hayvanlar, hamam böcekleri ve küfler yer alır. Alerji tedavisi için evlerde alerjen yoğunluğunu azaltmanın etkinliği konusunda çelişkili sonuçlar vardır.
Temizlik maddeleri kişilerde mukozal yüzeyler ve deri üzerinde irritan etki yapmakta ve genellikle de duyarlanma potansiyeli taşımaktadır. Bu nedenle bu maddeler meslek ilişkili astım dahil olmak üzere farklı cilt ve solunum rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.
Alerjik bünyeleri ve ciltleri sevindirecek bir müjdemiz var! Boya ve parfüm içermeyen Frosch Zero Çamaşır Deterjanı ECARF Alerji Araştırma Vakfı Avrupa Merkezi tarafından verilmiş sertifikaya sahiptir. Dermatolojik olarak test edilen çamaşır deterjanı yüksek hijyen sağlarken kendinizi ve dünyayı önemsemenizi sağlar.
Pamuk, yün, at kılı, kuş tüyü, çayır otu gibi malzemelerden yapılmış yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtüleri kullanmayın. Bunların yerine naylon, elyaf, sünger gibi sentetik malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
U Green Clean Sensitive Bitkisel Çamaşır Deterjanı, özellikle hassas ve allerjik ciltli kişilerin çamaşırlarındaki kir ve lekeleri soldurmadan kolayca temizler. Parfümsüz, boyasız ve bitkisel kaynaklı olduğu için cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık gibi tahrişe neden olmaz.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
İpek yorgan mayt barındırmaz ve ipek yorgan doğal yapısı antialerjik tek yorgandır. Maytları temizleyerek, silerek, yıkayarak kalıcı olarak yok etmek mümkün değildir. Alerjisi olan kişilerin gerçekten mayt barındırmayan ürünler kullanmaları önerilir.
Halıları mümkün olduğunca sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece gereklidir. Bu yüzden soğuk suyla yıkama işlemi fayda sağlamayacaktır. Kuru temizleme tüm toz akarlarını öldürür ve ayrıca toz akarlarını kumaşlarda yaşamaktan uzaklaştırmak için de iyidir.
Su ve karanfil, okaliptüs, nane, biberiye gibi doğal antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici yağların karışımıyla yapılan çözeltiyi bir sprey yardımıyla yatağınıza hafifçe püskürtün ve kurumasını bekleyin. Bu karışım aynı zamanda tahtakuruların kontrol edilmesinde de işe yarar.
HEPA filtreli elektrikli süpürge ile buharlı temizleyiciler akarları temizlemekte oldukça etkili bulunmuştur. Diğer bir yöntem de halıların güneş altında tutularak dövülmesidir. Ayrıca kumaş mobilyalar özellikle nem oranı kontrol edilemiyorsa minimum düzeyde tutulmalıdır.
Ev tozlarının içinde bulunan ve alerjiye neden olan ev tozu böceğine akar/mite(mayt) denir. Akarlar, gözle görünmeyen 3 mikron büyüklüğünde olan canlılardır. Akarlar, solunum alerjilerinde polenlerden sonra ikinci sırada yer alan alerji etkenleridir. Ev tozu alerjisine neden olan temel madde akarın dışkısıdır.
Her bitkinin tozlaşma dönemi farklı olabilmektedir. Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır. Havadaki polen miktarı meteorolojik şartlarla yakından ilgilidir.
Ev tozu akarları alerjik astım bronşite yol açabildiği gibi alerjik nezleye de neden olabilmekte; çoğu zaman solunum sistemi bir bütün olarak tutularak alerjik astım ve alerjik nezle bir arada görülmektedir.
Ev tozu akarları gözle görülmeyen bir tür böcek olan canlılardır. Yaşamaları için yüksek ısı ve neme ihtiyaç duyarlar. İnsan derisinden dökülen artıklarla beslenirler. Bu nedenle halılarda ve yatak örtülerinde sıkça bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri