Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Alerjik rinitin bunun dışında yaptığı birçok şikayet daha vardır. Özellikle uzun yıllar alerjik riniti olan hastalarda diğer organlarda da oluşan hasarlara bağlı olarak diğer şikayetler karşımıza çıkar. Bunlar nelerdir: Geniz akıntısı özellikle hastalar tarafından geçmeyen boğazın arkasında balgam olarak söylenir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Bununla birlikte alerjik öksürük, nadir de olsa balgamlı öksürük olarak da ortaya çıkabilir. [5] Alerjik öksürük, alerjen faktörler ortadan kalkmadığı veya azaltılmadığı takdirde üç haftadan daha uzun sürerek kronik hale gelebilir.[2] Ayrıca mevsim ve ortam değişikliklerine göre de artabilir veya azalabilir.
Polenler hava yollarına (bronşlara) ulaşıp bu bölgede reaksiyon oluşursa alerjik astım olarak ortaya çıkar. Astım nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreder.
İlgili 42 soru bulundu
Bahar alerjisi belirtileri genelde aşağıdaki gibidir: Sinüslerin dolması nedeniyle olan baş ağrısı Mukus artışı sebebiyle yaşanan burun tıkanıklığı ve postnazal akıntı (boğazda mukus birikmesi, balgam oluşması) Boğaz ağrısı
Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle gelişen balgamlarda antibiyotik tedavisi yapılırken alerji nedeniyle gelişen balgamlarda alerjiyi kontrol edilen ilaçlar reçete edilir. Bunlara ek olarak balgamın kıvamını incelten ve ciğerlerden atılmasını sağlayan balgam sökücü şurup ve ilaçlar da verilebilir.
Balgamı daha kolay atmak için öncesinde balgam söktürücü içip balgamı yumuşatabilirsiniz. Yine aynı şekilde bal ilave ettiğiniz bir bitki çayı içmek de balgamı yumuşatarak daha kolay atmanızı sağlayabilir. Sıcak bir duş almanız da balgam atmanızı hızlandırabilir.
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma, burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerji semptomları genellikle hapşırma, burun akıntısı veya kaşıntılı sulu gözler olarak düşünülür. Ancak bu semptomlar uzun sürdüğünde kronik kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarına yol açabilir.
Mevsimsel alerji süresi kişinin hassasiyetine göre değişiklik gösterir. Alerjiler genellikle 2 haftadan uzun süre devam eder, soğuk algınlığı yalnızca 3-4 gün sürer. Mevsimsel alerjinin ne kadar süreceği ile ilgili kesin bir zaman aralığı söylemek mümkün değildir.
Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı halk arasında bilinen adıyla KOAH hastası kişilerde de balgamın artması durumu yaşanır.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Alerjik bronşit belirtileri: Öksürük, hırıltılı öksürük, balgam, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve alerji belrtileri.
Bol sıvı tüketimi: Bol sıvı tüketimi, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası: Tuzlu su gargarası, boğazı temizlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Boğaz pastilleri veya spreyler: Boğaz pastilleri ve spreyler, boğaz ağrısını ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Yapışkan Balgam: Bazen ufak pulları bulunan bir balgam çeşididir. İnce Balgam: Genellikle soğuk algınlığı ya da alerji nedeniyle oluşur. Normal bir durum olarak kabul edilir. Bazı durumlarda ilaç yan etkisi nedeniyle ya da gıda kaynaklı oluşabilir.
Sarımsı, yeşil renkli balgam muhtemel bir enfeksiyonla ilgili olabilir. Nötrofiller olarak bilinen kan hücresinin yeşil rengi vardır. Örneğin pnömoni(zatürre) ve bronşit gibi alt solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonları ve kistik fibrozda sarı-yeşil balgam görülebilir.
Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır.
Bir alerjinin neden olduğu öksürük:
Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir.
Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert), Feksofenadin(Allerga), Setirizin(Zyrtec), Levosetirizin(Xyzal) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri