Alerjik hastalıklardan birisi olan alerjik rinit, diğer hastalıklarda olduğu gibi birçok organ üzerinde etkilidir. Burun akıntısı, tıkanıklık , hapşırma şikayetleri başladığında çoğu kez KBB hekimlerine gidilir fakat hastalık sadece burun ve boğaz ile sınırlı değildir.
Kulak burun boğaz uzmanları alerji uzmanı değildir. Alerji uzmanlığı, alerjik hastalıklar olarak üst ihtisastır. Ülkemizde alerjik hastalıklar iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve dermatoloji üzerine üst ihtisas olarak yapılmaktadır.
Ancak her zaman bu şikayetler alerjiye bağlı olmayabilir veya alerji değil diye düşünülen şikayetler aslında alerjik olabilir. Dolayısıyla burun ile ilgili şikayetlerin, özellikle uzun süreli ise bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından görülmesi önemlidir.
Erişkin hastalarda alerjiye bağlı gelişen semptom ve hastalık süreçleri ile bağışıklık sistemi bozukluklarının yönetilmesinde, tanı ve tedavi uygulamaları alerji ve immünoloji tıbbi biriminde gerçekleştirilir.
Polen Alerjisine Hangi Bölüm Bakar? Polen alerjileri için İç Hastalıkları ya da Alerji Hastalıkları bölümüne başvurup randevu alabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Bir immünolog, bağışıklık sistemi bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.
Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilir. Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret basit bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlar. Sinüzit, otit ve astıma neden teşkil edebilir.
TUK tarafından önerilen KBB Uzmanlık çekirdek programına göre tüm KBB Uzmanlık öğrencilerine alerji laboratuvarında epidermal deri testi test yapma ve değerlendirme becerisi kazandırılmalıdır [11].
Solunum fonksiyonu alerji testi oturularak uygulanır. Burun yoluyla nefes alınmaması için bir tıkaç yardımıyla burun delikleri kapatılır. Solunum fonksiyonu alerji testi sırasında nefes alışverişi ağızdan sağlanır. Spirometre cihazına bağlı olan bir ağızlık bireye takılar.
Evet, Türkiye'de aile hekimleri alerji testi yapabilir. Aile hekimleri, cilt testi, kan testi ve immünolojik testler gibi çeşitli alerji testlerini yapabilir. Eğer alerji belirtileriniz varsa veya alerji testi düşünüyorsanız, öncelikle aile hekiminizle iletişim kurmalısınız.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Mevsimsel alerjiniz varsa bu durumda iç hastalıkları uzmanına görünmeniz önemlidir. Cildinizde döküntü ya da kabarma gibi belirtiler varsa cilt hastalıkları uzmanına, göz akıntısı varsa da göz doktoruna gitmek gerekir. Doğru doktora giderek alerji test yaptırmak önemlidir.
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz.
Alerjik hastalıklardan birisi olan alerjik rinit, diğer hastalıklarda olduğu gibi birçok organ üzerinde etkilidir. Burun akıntısı, tıkanıklık , hapşırma şikayetleri başladığında çoğu kez KBB hekimlerine gidilir fakat hastalık sadece burun ve boğaz ile sınırlı değildir.
Alerji Nedir? Alerji abartılı bir bağışıklık tepkisi veya genellikle zararlı olmayan maddelere verilen reaksiyondur. Reaksiyonlara neden olan maddeler polen, toz, küf, hayvan tüyleri, böcek sokmaları ya da çeşitli ilaçlar olabilir. Hem genlerin hem de çevrenin alerjinin ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. Bu tip muayenede de kullanılan ilaçlar hakkında kişinin kötü bir deneyimi mevcutsa doktoruna bildirmesi oldukça önemlidir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Kan (IgE) testi
Kan testinde alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Doktor tarafından kan örneğine alerjenler eklenir veiçindeki IgE antikorlarının düzeylerini ölçülür. Test sonucu pozitif çıktığında ise kişinin hangi maddeye karşı alerjisinin olduğu ortaya çıkar.
Alerji testi doktor gözetiminde sağlık kuruluşları, özel ve devlet hastanelerinin immünoloji bölümünde yapılır.
Alerjik nezle sırasında östaki borusunda tıkanma oluşur ve bu da orta kulakta sıvı birikimine neden olur. Bu durum burun içindeki iltihabın kulağa yayılmasına neden olur. Tüm bunlar alerjik nezlesi olan çocukların orta kulak iltihabı geçirme olasılığını artırır.
Kulak Burun Boğaz Muayenesi
KBB muayenesinde, kulak zarı değerlendirilmesi, işitme değerlendirmesi, burun tıkanıklığı yapabilecek ve konuşmanın anlaşılmasını engelleyici problemler olup olmadığı değerlendirilir.
Su içmek alerjiye iyi gelir mi? Alerjisi olan kişiler fazlaca su tüketimi sağlamalıdır. Bu sayede burun içerisinde mukus üretimi daha çok olur. Su içmenin yanı sıra meyve suyu ve bitki çaylarının tüketimi de önem taşır.
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri