Alerjileri tedavi etmenin en etkili yolları ise genellikle; alerjenden kaçınmak, ilaç ve immünoterapidir. Bağışıklık sisteminin bir maddeyi zararlıymış gibi algılayıp antikor üreterek, reaksiyon göstermesiyle vücut o maddeye karşı alerjik olur. Bu süreçten sonra o alerjen teşhis edilerek bir alerji tedavisi uygulanır.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir.
Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Biraz su ve sirke ile yıkadığınızda bakterilerin burnunuza girmesine engel olursunuz. Bu üç esansiyel yağın karışımı doğal bir antihistamik etkisi gösteriyor ve alerji ile ortaya çıkan inflamasyon riskini ortadan kaldırıyor.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi? Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Taze etler, balıklar, yumurta, sebzeler, otlar ile yeni mayalanmış yoğurt ve tereyağı, alerjiye çok iyi gelen besinlerdir. Bunların yanı sıra mutfağınızda bulundurmanız gereken diğer gıdalar ise şunlardır: * Elma: Deride kızarıklık ve kaşıntı varsa o zaman günde 3-4 tane elma tüketebilirsiniz.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Kişinin temasta olduğu bir alerjen, almakta olduğu besin ve ilaç, arı iğnesi gibi varsa hemen temas kesilmelidir. Belirtilerin alerjik şoku düşündürmesi halinde derhal 112 aranmalıdır. Hasta sırt üstü ve bacakları yukarı gelecek şekilde yatırılmalı, rahat nefes alması sağlanmalıdır.
Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun başlıca yanıtlarından biri de tuzlu su olabilir. Burun kaşıntılarını azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. 2 bardak sıcak suya ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tuzu, burnunuzdan çekerek temizlenmesine ve kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çay bitkiler kullanarak hazırlanan çay öksürük ve hapşırık şikayetlerinin azalmasına yardım etmektedir.
Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli burun tıkanıklığı, kronik sinüzit, horlama ve hatta uyku apnesi gibi solunum problemlerine de yol açabilir.
Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Alerjiden en çok etkilenen bölgeler şöyle sıralanabilir: Burun, gözler, sinüsler ve boğaz: Alerjenler solunduğunda, histamin salgılanması, burnun daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunun yanında şiddetli hapşırma, burun kaşıntısı da meydana gelebilir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Alerjik cilt hastalıkları kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kabuklanma, kuruluk ve su dolu kabarıklar gibi benzer belirtiler gösterse de tedavide altta yatan nedene yönelik bir planlama yapılıyor. Dış kaynaklı faktörlerin etkili olduğu durumlarda, bu etkenlerin azaltılmasıyla kişi rahatlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri