Armudun hasadı haziran ayından ekim ayının ortalarına kadar sürer. Bu sebeple pazar tezgahlarında armudu yaz aylarından sonbahar aylarına kadar görebilirsiniz. Ancak hasat zamanları armut çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Bu meyve hem yaz hem de sonbahar meyvesidir. Bu mevsimlerde bolca tüketilebilir. Ancak seracılık faaliyetleri sayesinde her mevsim armut tüketebilme imkanı vardır. En çok yaz ve sonbahar aylarında yetiştirilir.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
İlgili 44 soru bulundu
Armudun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu daha da düşürebilir. Bu nedenle düşük tansiyonlu kişilerin armudu az tüketmesi önerilir. Armut, çok tüketildiği zaman içeriğinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemini yorabilir ve ishale neden olabilir.
Armut vitamin ve lif açısından oldukça zengindir ve bir çok faydası vardır. Armut içindeki vitaminler: A, B1, B2, K vitaminlerini ve yüksek miktarda C vitamini içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir; vücudun su dengesinin korunmasında yardımcı olur, yüksek tansiyonu engeller.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar.
Armut ağaçları her toprak türünde yetişebilir. Ancak kaliteli ve bol meyve almak için sıcak ve organik maddeler yönünden zengin topraklara dikilmesi tercih edilmelidir. Kireçli topraklar armut ağacının gelişip verimli olması için uygun değildir. Armut ağaçları ılıman iklimlerde daha rahat yetişir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler evvela Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
''Armudu çok sevdikleri söylenir ama tatlı bütün meyveleri severek yiyorlar. Pişmiş yemek dahil taze fasulye, karnabahar, patlıcan, ıspanak, yeşil biber kabak, elma gibi her çeşitte meyve ve sebze tüketiyorlar. Bazen elma hasadının gecikmesi ve ürün bulunamaması nedeniyle ayılara ithal elma bile veriyoruz.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız.
Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen armut fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Armut hangi organa iyi gelir? Yüksek oranda lif içeren armut, özellikle sindirim sorunlarına fayda sağlar. Kabızlığın yaşanmasını önleyen armut bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca mideyi rahatlatan armut, içerdiği yüksek miktarda su sayesinde cilt tabakasının da yenilenmesini sağlar.
İçerdiği folik asit nedeniyle hamileler için çok faydalıdır. Taze, konserve, meyve suyu veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Polen alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu olanlar armut tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Armut içerisinde yüksek miktarda C vitamini bulundurur. Bu durumda da armut, yaraları iyileştirici özelliği ve bağışıklık sistemini güçlü tutmasıyla bilinir. İçerisinde bol miktarda K vitamini barındıran armut kanın pıhtılaşmasına engel olur.
Bu haberi okuduktan sonra evinizden armut eksik etmeyeceksiniz. Tek bir adet armut günlük lif ihtiyacının yüzde 18'ini karşılıyor. İçerdiği lif nedeniyle armut sindirim sistemi için son derece faydalıdır.
Genelde kan temizleyici etkisi ile bütün salgı bezlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihin yorgunluğuna karşı iyi gelir ve sinirleri yatıştırır. Eğer zihinsel yorgunluğunuz var ise yatmadan önce seçeceğiniz meyve armut olabilir.
Armut hangi mevsimde yenir derseniz, yılın çoğu dönemi tüketebilirsiniz. En çok yaz ve sonbahar aylarında tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri