Kontakt lens kullanımının kornea üzerinde etkisi bulunmaktadır. Yani kontakt lens korneayı inceltir mi sorunun cevabı evettir.
doğru kullanıldığı taktirde göze zarar vermezler, fakat bakımına dikkat edilmezse tüm lenslerde olduğu gibi alerjik problemler ortaya çıkabilir. Yumuşak kontakta lenslerin bir çok alt grupları mevcuttur.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Unutulmamalıdır ki kontakt lens yanlış kullanılırsa mikropların korneaya tutunmasına ve çok ciddi göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık veya batma hissi oluşursa, kullanıcı hemen lensi çıkartıp doktora başvurulmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Kontak lensler gözlerinizi nemli tutar ve konfor sağlar. Miyoplar için çoğu markada genellikle -8.00'a kadar numara mevcuttur. Bazı markalarda ise -12.00 numaraya kadar miyop (-) lensler bulunmaktadır.
Romatizmal rahatsızlığı ve menopoz dönemindeki kişilerde göz kuruluğu çok fazla gözlemlendiğinden dolayı bu hastalara lens verilmeden önce dikkat edilmektedir. Göz kırpma refleksleri düzensiz olan ve uzun süre klima bulunan bir iş yerinde çalışan kişiler için de lens kullanımı önerilmemektedir.
Numaralı lens doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça uzun ömürlüdür. Göz sağlığını koruyan ve görme bozukluklarını düzelten numaralı lensler doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde göz sağlığını da korur.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. 'Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi' sözü benimsenmelidir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Kontakt lens komplikasyonları: Kontakt lens ile ilgili, lens kenarında kırılma, yırtılma, parametrelerinde değişiklik, lenste birikintiler olabilir. Kontakt lens-kornea ilişkisi ile ilgili, uygun takılmamış, hareketsiz lens olabilir, lens santralde olmalı ve lens hareketi olmalıdır.
Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır. Ancak burada lensleri kullanım süresi boyunca sürekli takabileceğinizi anlamamanız gerekiyor. Zira lenslerin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Bakımı yapılmamış olan lenslerin hepsi günlük lens olarak kullanılmalıdır.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lensi ertesi gün kullanmak için tekrar kabına koymamalısınız. 15 günlük lensler her gece gözden çıkarılıp, bakımı yapıldıktan sonra kutusuna koyularak 15 günün sonunda çöpe atılmalıdır. 30 günlük ya da aylık lens eğer uyurken gözünüzde kalmaya müsaitse 1 ay sonunda ömrünü tamamladığında çöpe atmalısınız.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri