Histamin bağışıklık sistemi tarafından salınan, vücudun hapşırma ya da burun akıntısı gibi bir alerjene tepki verdiğinde alerjik reaksiyona neden olan bir kimyasaldır. Bağışıklık sistemi, insan vücudunun sağlıklı yaşaması için olmazsa olmaz yapı taşlarından biridir.
Eğer bir nedenle histamin yıkılamazsa birikmeye başlar ve histamin intoleransı dediğimiz durum ortaya çıkar. Histamin kan akımıyla vücudun her yerine taşındığından bağırsakları, akciğerleri, cilt, beyin ve bütün kalp damar sistemini etkileyerek çok farklı semptomlara yol açar.
Histaminin normal düzeyleri 0.3-1.0 ng/mL, DAO düzeyleri 3 U/ml üzerinde, mümkünse 10 U/ml üzerinde olmalıdır. DAO enzimi düşük kimselerde histamin intoleransı görülür.
Histamin, doğal bir aminoasit olan histidinden türeyen ve vücudun kendi sisteminde oluşturduğu bir maddedir. Temelde bu madde, bağışıklık sisteminin herhangi bir aksaklık durumunda reaksiyon vermesinde ve sindirim sisteminde görev alır. Histamin, vücutta doğal olarak beyaz kan hücrelerinden üretilir.
Histamin intoleransı bulguları çok çeşitlidir. da oldukça heterojendir (Şekil 2). Histamin intoleransının en sık karşımıza çıkan semptomları kızarma, ishal, mide bulantısı, baş ağrısı, ateş basması ve nefes darlığıdır. Egzama, rinit, ürtiker atakları, hipertansiyon, kolit, astım ve halsizlik de görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Histamin yüksek olursa ne olur? Histamin yüksekliği vücutta mide bulantısı, kusma ve bağ ağrısı gibi semptomların ortaya çıkmasına neden olur ve kişiyi olumsuz etkiler.
Histamin vücuttan nasıl atılır? Histamin, vücutta diamine oksidaz (DAO) ve histamin-N-metiltransferaz (HNMT) adlı iki ana enzim tarafından metabolize edilir ve sonrasında böbrekler yoluyla atılır. Bu enzimler, histamini inaktif hale getirir ve böylece vücuttan atılabilir hale gelir.
Histamin intoleransı da ciddi belirtilere neden olabilir. Astım ataklarını veya anafilaktik şoku tetikleyebilir. Kalbinizin düzensiz atmasına neden olabilir ve Crohn hastalığı gibi ciddi kronik durumlarla ilişkili olabilir.
Histamin içeriği yüksek ve histamin salgılanmasına neden olan besinler: Domates ve alkollü ürünler. Düşük histamin içerikli besinler: Taze etler ve günlük balıklar; ananas, muz, narenciye, çilek hariç meyveler, yumurta sarısı, pirinç, sebzeler (domates, patlıcan, ıspanak, avokado hariç), zeytin, zeytinyağı.
Vücutta toksik madde artışı, C vitamini ve B6 vitamini eksikliği ve aşırı histamin tüketimi diamin oksidaz enziminin düşmesine neden olur ve tek başına histamin alerjik rahatsızlık oluşturur. Vücuttaki diamin oksidaz oranı histamin testi ile belirlenir ve alerji tanısı konulur.
Histamin, bağırsaktaki bakteriler tarafından histidinden sentezlendiği gibi dışarıdan gıdalarla da alınan organik bir bileşiktir. Histamin özellikle bazofiller ve mast hücrelerinde, mide enterokromfin hücrelerinde, lenf düğümlerinde ve timuslarda salgı granüllerinde yüksek konsantrasyonlarda depolanır.
Total IgE Kan Testi
Yüksek çıkması alerjinizin olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterirken mutlaka alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Normal veya düşük olması da mutlaka alerjiniz olmadığını göstermez ancak alerji olma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.
Histamin diyetinde, düşük histamin düzeylerine sahip besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunlar arasında keçi sütü, zeytinyağı, pirinç, yumurta sarısı, günlük balıklar ve taze etler gelmektedir. Ayrıca bal kabağı, avokado, ıspanak, patlıcan ve domates hariç sebzeler tüketilebilmektedir.
Alerji öksürüklerini bazen astım veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlardan ayırt etmek zor olabilir. Alerji ayrıca öksürüğe ve nefes almada güçlüklere neden olabilen astımı tetikleyebilir. Bu durumda, solunum yollarınızın daralmasından kaynaklanan göğüste sıkışma, nefes darlığı ve hırıltı olabilir.
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
Histaminin etkileri
Histamin kılcal damarların genişlemesiyle beraber yerel geçirgenliğin artmasına (karıncalanma), bronşların ve bağırsakların büzüşmesine, mide, tükürük ve böbrek üstü bezi özeği salgılarının artmasına ve vazodilatasyona (damarların genişlemesi) sebep olur. Dolayısıyla tansiyon düşürücü etkisi vardır.
HİSTAMİN YIKIMINI DİAMİN OKSİDAZ SAĞLAR
DAO enziminin düzgün çalısabilmesi için B6 vitamini, bakır, çinko ve C vitamini yeterli miktarlarda bulunmalıdır. DAO, hem gıdalarla alınan hem de bağırsak bakterileri tarafından sentezlenen histaminin yıkımını sağlar.
Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu besin alerjisi zamanla geçebilir. Genellikle süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilirken, kuruyemiş alerjisi ömür boyu devam edebilir.
Laktobasiller protein içerikli besinlerin içindeki histidini bağırsak içinde histamine çevirebilir. Bu nedenle probiyotik takviye alırken/reçete edilirken laktobasil içermeyen bifidobakter, basiller veya E coli niessle suşu içeren bir probiyotik tercih edilmesi önemlidir.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Sirke alerjisinin belirtileri, altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir. Ciddiyet de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sirke alerjisi veya intoleransının en sık bildirilen semptomlarından bazıları şunlardır: Salisilat duyarlılığı; astım, ishal, kurdeşen, burun polipleri, burun tıkanıklığı, şişkinlik hissi.
Deri testinin pozitif olması ne anlama gelmektedir? Deri testi pozitif ise test yapılan alerjene karşı IgE antikorlarının varlığı gösterilmiş olur. Bunun anlamı o alerjene karşı “sensitizasyon” yani duyarlılaşmadır. Ancak deri testi pozitifliği hastanın şikayetlerinin bu alerjene bağlı olduğu anlamına gelmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri