Regl döneminde, birçok kadında bağırsaklar yavaşlar. Bu da, kabızlık problemi anlamına geliyor. Kabızlıkla birlikte, hem vücutta daha fazla ödem olur hem de kilo verme durur.
Kadınların vücudundaki hormonal değişim ödeme sebebiyet verebilir. Ödem varlığında tartıya kilo kaybı yansımasa dahi yağ yakmış olabilirsiniz. Regl yani adet döneminde metabolizma az da olsa yavaşlamaktadır. Ancak regl dönemindeki metabolizma yavaşlaması kilo kaybını etkilemez.
Aşırı ve ani kilo kayıpları, âdetin gecikmesinin nedenleri arasında bulunur. Günlük alınan kalorinin büyük oranda kısılması, yumurtlamak için gerekli olan hormon üretimini olumsuz olarak etkiler. Özellikle vücut kitle indeksi 18.5 ve altında olan bireylerde âdet gecikmesi görülebilir.
Adet dönemi sırasında sağlıklı beslenmek için önerilere bakacak olursak: demir açısından zengin gıdaları tüketmek (kırmızı et, ıspanak, kuru baklagiller), magnezyum içeren gıdaları (tam tahıllar, fındık, koyu yeşil yapraklı sebzeler) tüketmek, kafeinli içecekleri sınırlandırmak, tuz tüketimini azaltmak, düzenli ...
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Kadınların regl döneminde hormonlar ve vücut yapısının değişmesi sebebiyle özellikle regl dönemine birkaç gün kala ve regl döneminde kilo artışı görülebilir. Reglyken tartılmak, kesinlikle moralinizi bozmasın. Çünkü gördüğünüz kilo tamamen geçicidir. Regl dönemi bittikten 2 gün sonra tartılmak en doğrusudur.
Vücut ağırlığında artış: Yağ dokusu hormon düzeylerini doğrudan etkilediğinden vücut ağırlığındaki artış sebebiyle adet kanamasında gecikme yaşanabilir. Hızlı kilo kaybı, ağır diyetler, yoğun spor yapmak: Yağ dokusunun artışı gibi azalması da hormon dengesini bozarak adet görmemeye neden olabilir.
Diyetle demir alımınızı en üst düzeye çıkarın
En iyi demir kaynakları, kırmızı et, tavuk ve balık eti, ıspanak, lahana, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerdir bu yüzden bu dönemde bu yiyeceklerden yeterli oranda tüketmeye özen gösterin.
Aynı zamanda regl döneminde östrojen hormonu seviyesi azalır. Östrojen hormonu azaldığı için kan şekerinde düşme meydana gelir. Bundan kaynaklı iştahta artma ve tatlı yeme ihtiyacı oluşur. Tatlı ihtiyacı için ara öğünlerde kuru hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi meyveleri tercih edebilirsiniz.
Adet dönemi biter bitmez, bağırsakların tekrar normal hızda çalışması sonucu, kabızlık sona erer ve hormonlar normal dengeye ulaşır. Bununla birlikte vücutta biriken sıvının da atılmasıyla beraber kilonuz normale döner.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Fazla kilo hormonal değişikliklere sebebiyet verir ve bu da adet gecikmesini tetikler. Emzirme, Lohusalık Dönemi: Emzirme ve lohusalık dönemi boyunca kişi adet görmeyebilir ya da çeşitli adet gecikmeleri yaşayabilir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Kadınlarda adet döneminde metabolik hız, yumurtlama anından bir hafta önce en düşük, mensturasyondan hemen önce en yüksek düzeydedir. Endokrin bezleri yeterli miktarda tiroid hormonu salgılamadığında bazal metabolizma hızı %30-50 oranında düşebilirken fazla salgılanması durumunda ise normalin iki katına çıkabilir.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Regl döneminde hormon değişimleri yaşanır. Buna bağlı olarak da dişlere ve aynı zamanda diş etlerine giden kan akışında bazı değişiklikler olur. Bunun sonucunda plaklarda meydana gelen toksinlere karşı vücudun direncin önemli ölçüde azaltır.
Bu dönemde metabolizma hızında bir artış meydana gelir. Genellikle adet dönemine bir hafta kala metabolizma hızının artığını söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak kadınların günlük kalori ihtiyacında da bir artış olabiliyor. Günlük kalori ihtiyacının yaklaşık olarak 200 kcal artığını belirtebiliriz.
İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır.
Regl döneminde östrojen ve progesteron azaldığı için karbonhidrat ve glikojen daha fazla depolanır ve yüksek östrojen dönemlerine kıyasla vücut yağ oranı artar. Başka bir deyişle bu hormon değişimi, vücudun yakıta daha kolay erişmesini sağlar.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir.
Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Aslında bu sorunun net bir cevabı bulunmamakla birlikte uzmanlar tarafından haftada 0,5-1 kg arasında verilmesi önerilmektedir. En sağlıklı hesaplama aylık olarak kişinin mevcut ağırlığının %5 ve %10 unu vermesi sağlıklı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri