Kanda spesifik IgE bakılması (RAST Testi) İmmünoglobulin E (IgE) tipindeki alerjene spesifik antikorlar, alerjik reaksiyonlara aracılık etmekten sorumludur ve bu nedenle alerji teşhisinde önemli bir rol oynar.
Immünoglobülin E (IgE), direkt olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan bir proteindir. Normal bir vücutta, kanda çok küçük miktarlarda bulunan IgE antikorlarının, hastanın vücudunda bulunup bulunmadığı araştırılarak alerji tanısı gerçekleştirilmektedir.
Deri Prick Testi (DPT): Tip 1, IgE aracılı alerjinin tespit edilmesi için, cilt testlerinin spesifik bir varyantı konumunda bulunan ve doğal alerjenlerle beraber yapılan bir prick-prick testidir (PPT). Doğru yapıldığı ve yorumlandığı takdirde yüksek hassasiyet, güvenlik ve iyi özgüllüğe sahiptir.
Poliklinik muayene randevuları, merkezi hasta randevu sistemi ile (MHRS; 182 veya internet üzerinden) verilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
Alerjik nezle tedavisi başta alerji uzmanları olmak üzere pratisyen hekimler, aile hekimleri pediatri uzmanları, dahiliyeciler, göğüs hastalıkları uzmanları ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.
İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir. Çocuk ve erişkinlere yönelik Alerji ve İmmünoloji bölümleri, donanımlı tetkik ve tedavi imkânları sunar.
Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir.
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Kanda alerji testi nasıl yapılır?; Hastadan alınan bir tüp kan (serum) örneği ile bir çok alerjik hastalık araştırılabilir. Bu yöntem alerjene özgün alerji antikoru (IgE) araştırır ve deri prick testinin yapılamadığı durumlarda (alerji ilaçlarının kesilememesi ve küçük bebeklerde) tercih edilir.
Alerjik ve non-alerjik bireylerde serum IgE seviyelerinde örtüşme olması nedeniyle tanısal değeri yoktur. Alerjik hastalıkların tanısı ve izlemi için bakılması önerilmez. Ancak, “alerjik bronkopulmoner aspergillozis”de total IgE'nin >1000 kU/L olması bir tanı kriteri olduğu için ölçülmesi gereklidir.
Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri olabilir. Alerji her yaş gurubunda görülebilir.
Alerji şüphesi ile doktora başvuran kişilere 3 tane alerji testleri yapılır. Bu testler alerjinin tam olarak tespiti için önemlidir. Yapılan bu testlerin sonucu birlikte değerlendirilerek geniş çaplı bir tespit yapılır. Prick (deri delme) testi, kan testi ve yama testi genel alerji testi olarak sayılır.
Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz.
İç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda yetkili uzmanlardır.
f1, yumurta ak›; f2, süt; f3, morina bal›¤›; f4, bu¤day unu; f13, yer f›st›¤›; f14, soya fasulyesi.
Histamin bağışıklık sistemi tarafından salınan, vücudun hapşırma ya da burun akıntısı gibi bir alerjene tepki verdiğinde alerjik reaksiyona neden olan bir kimyasaldır.
Yetişkinlerde ilaç alerjisi belirtilerinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanından randevu almanız gerekir. İlaç aldıktan sonra vücudunuzda oluşan tepkileri dikkatle gözlemlemelisiniz.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Yetişkin alerji testi, içerisinde hazır bulunan alerjenlerin deriye damlatılması ile uygulanmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılması esasına dayanmaktadır. Bu hazır alerjenler, genelde besin, yumurta, inek sütü, hayvan sütü, ev tozu, çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır.
Alerji testi sonucunu olumsuz etkileyen ilaçların kullanılması durumunda cilt testi yapılamaz. Bu ilaçlar antihistaminik adını verdiğimiz alerji ilaçları ile depresyon ilaçlarıdır. Egzaması olan hastaların cilt rahatsızlığı şiddetli ise ve test için uygun veya yeterli bir cilt bölgesi yoksa test yapılamaz.
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.
Vücutta kaşıntı, kabarma şeklinde kısa sürede ortaya çıkan kurdeşen, yüzde-gözde şişlikle seyreden anjioödemde veya hayatı tehdit edici ağır bir tablo olan alerjik şok durumunda sorumlu etkeni belirleyebilmek için testler yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri