Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Hangi testlerin yapılacağı, şikayetlere göre alerji ve immünoloji hekimi tarafından belirlenir. Testler; kişinin duyarlılığını ortaya koymakla birlikte alerjik hastalık tanısı için yeterli değildir. Bu sebeple test sonuçları hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Diğer sistem alerji ve hastalıkları ise Cildiye ve Dâhiliye başta olmak üzere ilgili diğer branşlar tarafından takip ve tedavi edilir.
İmmünoloji ve Alerji kliniğinde, poliklinik hizmetleri ve tanısal testler randevu sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Poliklinik muayene randevuları, merkezi hasta randevu sistemi ile (MHRS; 182 veya internet üzerinden) verilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
İç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda yetkili uzmanlardır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Diğer tahliller: Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Kandan yapılan alerji testleri, deri testleri kadar duyarlı değillerdir. Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür.
Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir.
Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir. Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Alerji ve İmmünoloji Bölümünde Hangi Testler Yapılır? Solunum fonksiyon testleri ve prick deri testi (delme testi), intradermal deri testi (deri içi test), patch testi (yama testi) olmak üzere 3 çeşit deri testi bulunmaktadır.
Aileler genellikle çocuklarında kurdeşen görüldüğü zaman, aile hekimine gitmeye meyilli olurlar. Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Alerji testleri, özel hastane devlet hastanesi veya sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümünde yapılır.
Yetişkin alerji testi, içerisinde hazır bulunan alerjenlerin deriye damlatılması ile uygulanmaktadır. Yani bir iğne ucu ile deri altına batırılması esasına dayanmaktadır. Bu hazır alerjenler, genelde besin, yumurta, inek sütü, hayvan sütü, ev tozu, çimen gibi alerjen gruplarını kapsamaktadır.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
-Alerji testi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ve kesilmesi gereken ilaçlar vardır. -Açlık veya tokluk testi etkilemez. -Antihistaminikler, soğuk algınlığı ve öksürük şurupları alerji testini etkilediği için en az yedi gün süreyle kesilmelidir. Bir kaşık bile alınması alerji testini etkiler.
Rinit, alerjik astım, ilaç ve gıda alerjisi, anafilaksi şüphesi görülen hastalara Prick testi yapılarak Gıda, arı, ev tozu, hayvan tüyleri, polen, ot, mantar gibi alerjenlere alerjisi olup olmadığı, var ise ne şiddette olduğu öğrenilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Alerjik hastalıklar normalde insan vücuduna zarar vermeyen maddelere karşı bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesiyle oluşmaktadır. Alerjiye genellikle ağaç ve çiçek polenleri, ev tozları, hayvan tüyleri gibi organik maddeler neden olmaktadır.
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
Alerji Kan Testleri ve Deri Testleri
Hem alerji kan testi hem de deri prick testleri gıdaya özgü IgE'yi tespit eder. Deri testleri ile sonuç hemen verilir, ancak kan testlerinin sonuçlanması en az birkaç gün sürmektedir.
TUK tarafından önerilen KBB Uzmanlık çekirdek programına göre tüm KBB Uzmanlık öğrencilerine alerji laboratuvarında epidermal deri testi test yapma ve değerlendirme becerisi kazandırılmalıdır [11].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri