Yutkunurken boğaz ağrısı, birçok farklı nedene bağlı olarak kendini gösterir. Alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon oluşumu, boğazı tahriş eden maddeler ve diğer sağlık problemleri bu ağrıya neden olabilir. Kişinin yutkunurken ağrı hissetmesi, günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiler.
Alerjik nedenlere bağlı ağız içindeki ve yutaktaki yapılarda oluşan şişlik sonucunda nefes almada güçlük, yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bademciklerin yapısal olarak büyük olması ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Alerjik rinit (saman nezlesi), her yaşta ortaya çıkarak boğaz ağrısı, hapşırma, tıkanıklık ve burunda kaşıntıya neden olur.
Yutkunma Güçlüğünün Temel Nedenleri
Yutkunmada zorlanıyor ve boğazınızda kızarıklık, şişlik, ateş belirtileri, bakteriyel enfeksiyonlarınız var ise yutkunma zorluğuna neden olabilir. Boğaza yabancı bir cisim temas etmişse veya boğazınızda bir yumru hissi varsa bu stres ve bunalımın etkisi olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir.
Disfaji yani yutma güçlüğü, yiyecekleri veya sıvıları ağızdan mideye göndermek için daha fazla zaman ve emek harcanması anlamına gelir. Kişi çok hızlı yemek yediğinde veya yiyecekleri yeterince çiğnemediğinde ortaya çıkabilen disfaji, genellikle kişinin endişelenmesine neden olmaz.
Başta astım hastaları ve sigara kullanan bireyler olmak üzere her yaştan insanda görülebilen alerjik rinit, halsizlik, boğaz ağrısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Alerjinin KBB ile ilgili semptomları arasında en sık görülenler burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri sayılabilir.
Yan etkiler burun tıkanıklığından kulak enfeksiyonuna ya da boğaz ağrısına kadar değişiklik gösterir. Tedavi edilemeyen alerji sorunundan kaynaklanan iltihap sinüsleri tıkayarak sinüzite ve baş ağrısına neden olabilir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Yaşanan her yutma güçlüğü gırtlak kanserinin belirtisi değildir. Striktür olarak bilinen yemek borusunun zararsız daralması da yutma güçlüğüne neden olabilmektedir. Ancak ilerlemiş gırtlak tümörlerin de yutma güçlüğüne neden olabileceği unutulmamalıdır.
Ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanserinin çok ileri evre belirtileri arasındadır.
Bazı alerjik nedenlere bağlı yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bazı mide hastalıkları nedeni ile yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi görülebilir. En kritik sebebi ise yutma eyleminin geçiş bölgesinde görülen tümörlerdir.
Bu yöntem kas kesilmesi olarak adlandırılır ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Yutma güçlüğünün birçok sebebi vardır. Eğer inatçı bir yutma güçlüğünüz varsa bir Kulak Burun Boğaz uzmanına gitmeniz gerekmektedir.
Peki bu neden oluyor? Boğazınızda bir yumru oluşması hissi tipik olarak boğazınızdaki ve boyun bölgenizdeki kasların kasılmasından kaynaklanır. Bu kaslar, farenks kaslarını (ağzınızı yemek borunuza bağlayan tüp) ve gırtlağınızı çevreleyen kasları (ses kutusu) içerir.
Alerji ve saman nezlesi
Burun tıkanıklığı, hapşırma ve öksürük gibi semptomlarla ortaya çıkan mevsimsel alerji durumunda boğaz kuruluğu da yaşanmaktadır.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Kan testinde alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Doktor tarafından kan örneğine alerjenler eklenir veiçindeki IgE antikorlarının düzeylerini ölçülür. Test sonucu pozitif çıktığında ise kişinin hangi maddeye karşı alerjisinin olduğu ortaya çıkar.
Alerjik hastalıklardan birisi olan alerjik rinit, diğer hastalıklarda olduğu gibi birçok organ üzerinde etkilidir. Burun akıntısı, tıkanıklık , hapşırma şikayetleri başladığında çoğu kez KBB hekimlerine gidilir fakat hastalık sadece burun ve boğaz ile sınırlı değildir.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
Akalazya hastalığının temel özellikleri; yemek borusunun alt kısmının yetersiz gevşemesi nedeni ile yemeklerde takılma hissi (yutma zorluğu), geri tepme, göğüs ağrısı ve kilo kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Görülme sıklığı; hastalık 100 binde 1-2 oranında görülür.
Herhangi bir uyarıcı belirti olmadan meydana gelen panik atak, başlangıcı sonrası yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde yükselerek doruk noktasına ulaşır. Atağın yükselişi sırasında çeşitli belirti ve bulgular kişinin panik hissine eşlik edebilir: Göğüs ağrısı Yutkunma güçlüğü
Disfaji, belirli yiyecekleri veya sıvıları yutmakta zorlanma ya da hiç yutamama gibi yutma güçlüğünü tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri