Alerjinin olduğu besin türü ve reaksiyonların tipine göre değişmekle birlikte çoğu besin alerjisi zamanla geçebilir. Genellikle süt ve yumurta alerjisi erken çocukluk döneminde geçebilirken, kuruyemiş alerjisi ömür boyu devam edebilir.
Alerjiler Ömür boyu sürer mi? Uygun şekilde tedavi edilmeyen alerjik hastalıklar kronikleşebilir ve tedavisi daha güç hale gelebilir. Çünkü alerjinin etkilediği doku yeniden ve farklı bir şekilde yapılanmaya gider. Bunun sonucunda astım, kronik bronşit, kronik ürtiker, sinüzit gibi hastalıklar görülebilir.
Çünkü vücut dış ortamda daha önce etkilendiği maddelere karşı devamlı aynı reaksiyonları göstermeye devam eder. Bundan dolayı alerji hastalığının tam anlamıyla kaybolması mümkün değildir ancak yaşam standartlarını iyileştirecek şekilde kontrol altında tutulması mümkündür.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
İlgili 44 soru bulundu
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiden en çok etkilenen bölgeler şöyle sıralanabilir: Burun, gözler, sinüsler ve boğaz: Alerjenler solunduğunda, histamin salgılanması, burnun daha fazla mukus üretmesine, şişmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Bunun yanında şiddetli hapşırma, burun kaşıntısı da meydana gelebilir.
Psikojenik pruritus, organik nedenlerle açıklanmayan, psikolojik etkenlerle tetiklenen ya da şiddeti artan ve devamlılık kazanan kaşıntı türü olarak tanımlanmaktadır.
Alerjik hastalıkların korunma yöntemleri ve uygulanan tıbbi tedviler ile istenilen düzeyde kontrolü sağlanamıyorsa veya hastalar uzun süreli düzenli tıbbi tedavi kullanmak istemiyor ise alerji aşısı (immünoterapi) tedavisi uygulanabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Genellikle kurdeşeni tetikleyen durumlar, alerji, bazı gıdalar, ilaçlar veya katkı maddeleri, aşırı sıcağa maruz kalmak veya egzersiz yapmaktır. Çoğu zaman kurdeşen zararsızdır ve kalıcı izler bırakmaz.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli burun tıkanıklığı, kronik sinüzit, horlama ve hatta uyku apnesi gibi solunum problemlerine de yol açabilir.
Alerji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alerji ihmal edilmemesi gereken acil bir durumdur. Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
En sık görülen bu hastalıkların yanı sıra strese bağlı olarak ortaya çıkan alerji, vitiligo, liken, hiperidrozis, uçuklar ve daha birçok deri hastalığı genellikle stres sonucu oluşmakta ve kişileri oldukça rahatsız edecek durumlar ortaya çıkarmaktadır.
Özellikle başta kaşıntı olmak üzere kızarıklık ve benzeri birçok durum yaşanır. Böyle durumlarda da sorun daha ciddiye ulaşmadan ilgili doktora başvurmak önemli bir yere sahiptir. Alerji sorunu ile karşı karşıya kalındığı zaman ise bir dermatolog uzmanına başvurmak gerekir.
ALERJİ TESTLERİNDE ÇIKMAYAN HİSTAMİN
Ama alerji bir türlü testlerde çıkmaz çünkü alerji testleri alerjik reaksiyonu ölçer, son aktif element olan Histamin düzeyini değil. Çocuklarda ve erişkinlerde görülen bu durumuna “Yalancı Alerji” deniyor.
Alerji tedavisine geç kalınması ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Kaşıntı eğer ciddi boyutlarda şiddetliyse, mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi? Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
Alerjileri tedavi etmenin en etkili yolları ise genellikle; alerjenden kaçınmak, ilaç ve immünoterapidir. Bağışıklık sisteminin bir maddeyi zararlıymış gibi algılayıp antikor üreterek, reaksiyon göstermesiyle vücut o maddeye karşı alerjik olur. Bu süreçten sonra o alerjen teşhis edilerek bir alerji tedavisi uygulanır.
Zeytinyağı, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, ve çörek otu karışımının da alerjiye çok iyi geleceğini söyleyen Kunak, karışımı on beş gün beklettikten sonra süzüp kaşınan bölgeye sürülmesi gerektiğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri