Mavi Benekli Vatoz Bazı zamanlar internette görürüz. Vatozlar ile fotoğraf çekinen insanları. Fakat bu vatoz o vatozlardan değil gibi. Kuyruğunun altında bulunan dikenleri ile son derece öldürücü bir canlı.
Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar. Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
İğneli vatozlar, genellikle deniz tabanına yakın yerlerde avlanma eğilimindedir. Bu balıkların çoğu ile ilgili özelliklerden birisi, kuyrukların kök kısmında zehirli iğneleri olmasıdır.
Vatozların doğal yaşam alanları Güney Amerika'dır. Bu tür balıkların kendine özgü avlanma yöntemleri bulunmaktadır. Hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşayabilen bu balıklar, diğer türlere göre bu bakımdan ayrılmaktadır.
Buna benzer bir sonuç, derin deniz balıklarının görülmesinden sonraki 10 gün içinde 6,0 veya daha büyük bir depremin meydana geldiğine dair herhangi bir rapor bulunamamasıyla da onaylanmıştı. Bu nedenle dev kürek balıkları ile depremler arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildi.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Vatoz hasta sağlam ayırt etmeden gücünün yettigi tüm balıklara yapışır. Ayrıca cüce vatozlarda yapışır.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
İskorpitler zehirli dikenlere sahip olan bir balık türüdür. Sırt yüzgecinde 11, karın yüzgecinde 1 ve anüs yüzgecinde 3 adet zehirli diken bulundurur ve bu dikenler vücuda temas ettiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir. Zehir etkisi birkaç gün sürebilir ve ilk yardım olarak amonyak kullanılabilir.
Akvaryum veya havuzda 1 tane vatoz varsa yosunlarla ve gece atılan dip yemleriyle idare edebilir. Ama 2 tane vatoz olursa ve biri yemlerin çoğunu yerse o zaman sıkıntı olur.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
4- Vatoz olan akvaryumlarda kullanmak : Vatozlar tuzlara karşı hassastır bu yüzden vatoz olan akvaryumlarda tuz kullanmak vatozların ölmelerine neden olabilir.
Kırlangıç balıkları tuzlu suda yaşarlar bu nedenle her denizde bulunurlar. Derin veya sığ bölgelerde büyüklüklerine göre yaşayabilirler.
Yumuşakçaları ve kabuklu deniz hayvanlarını öğütücü dişleriyle ezerek yerler. Küçük balıkları da avlarlar. Avlanma şekli yine vatoza benzer. Kendini göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla kuma iyice gömen iğneli vatoz, dışarıda kalan gözleriyle avını görür.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri