Astım, alerjik nezle ve alerjik göz rahatsızlıklarının önde gelen tetikleyicilerinden olan polenler, sanılanın aksine sadece ilkbaharda değil; yaz ortasından sonbahara dek yayılma gösterirler.
Mart, nisan, mayıs aylarında polen yoğunluğunun artmasıyla alerjik astımı olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Polenlerin yanında toz, koku, dumandan etkilenen kişilerde vardır. Bu kişilerin bütün sene boyunca bu uyaranlardan kendilerini korumaları gerekmektedir.
Ağaç ve bitkilerden havaya yayılan polenler alerjik astımı tetikler. Özellikle, bahar aylarında ortaya çıkan polenler, sıcak iklimlerde yıl boyunca havada bulunur. Bu yayılma dönemlerinde, astım hastalarının haftalar ve aylar boyunca şikayetleri artabilir.
Bir alerjinin neden olduğu öksürük:
Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir.
Bu hastalıklar, çayır otları, yabani otlar, tahıl bitkileri ve ağaçların polenizasyon zamanı (mart - ağustos aylarında) ortaya çıkar ve bazen de küf mantarlarının etkisine bağlı olarak, sonbahar aylarında alerjik rinit ve alerjik astım atakları olarak karşımıza çıkabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Bahar alerjisi ile nezle arasındaki en ayırt edici özellik, nezlede görülen semptomların 1 hafta ya da en geç 10 gün içinde geçmesidir. Bahar alerjisinde ise bu sürenin 2-4 aya kadar uzayabilmesidir. Mevsim alerjisi ile ilgili yakınmalar, ortalama 2 haftadan daha uzun sürebilir.
Polen alerjisi alerjik rinit, göz alerjisi ve astım olarak kendini gösterir. Bu hastaların bulguları baharın gelmesi ile birlikte şiddetlenir. Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer. Uzun süren öksürük: Öksürük özellikle 2-3 haftadan uzun sürüyorsa astım hastalığı yönünden incelenmelidir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Astım Krizi Belirtileri Nelerdir? Astım atağının belirtileri, atağın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Hafif bir astım krizi birkaç dakika sürebilirken, şiddetli bir astım krizi saatler hatta günler sürebilir.
Hastalık genellikle ilerleyicidir ve ilaç tedavisi bu olumsuz gidişi değiştirmez bu nedenle uygun hastalarda alerji aşısı (immünoterapi) ile önerilir. Alerji aşısı tedavisi ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, alerjik astımın şiddeti ve astım krizleri azalabilir ya da tamamen düzelebilir.
Alerjik astım geçer mi? Alerjik astım tam tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar yakınmalar olmadan seyredebilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Hırıltıyla birlikte ortaya çıkan astım belirtileri şunları içerir: Nefes alış-verişinde çıkan yoğun hırıltı sesi. Nefes darlığı Tekrarlayan öksürük.
- Astım tedavisinin en etkili ilacıdır. - Hava yollarındaki şişme ve ödemi azaltır. - Hava yollarının uyaranlara karşı olan duyarlılığını azaltır. - Hava yollarının Ventolin, Bricanyl gibi rahatlatıcılara olan yanıtını arttırır.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerji, astım dışında da akciğer hastalıklarına yol açabilir.
Astım spreyi olarak bilinen Asmol, Ventolin, Airomir, Bricanyl ve Epaq rahatlatıcı astım ilaçları hastanın hava borularının etrafındaki kasları gevşeterek hava borularının genişlemesini sağlar. Böylece hasta daha rahat nefes almaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri