Astım teşhisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Uzman; hastanın belirtilerinin neler olduğuna, ne zaman ve hangi sıklıklarda ortaya çıktığına, belirtileri tetikleyici bir unsur olup olmadığına dair sorular sorar ve hastanın başka bir alerjik durumunun olup olmadığını kontrol eder.
Pulmonolog, astım dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp uzmanıdır. Aile hekiminiz astımınız olduğundan şüphelenirse, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilir.
Alerjik astım teşhisi nasıl konur ? Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez), muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi ( nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur. Deri testi yukarıdaki tüm alerjenler ile yapılır.
Akciğerde görülen astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zatürre, akciğer zarında sıvı birikimi gibi pek çok hastalıkta tanı ve tedavi işlemleri iç hastalıkları kliniklerinde yürütülmektedir.
Alerjik astım teşhisinde gerekli testler yapılmalıdır
Öncelikle alerji testi, solunum fonksiyon testi, kan tetkikleri, ter testi, akciğer filmleri gibi tetkiklerden gerekli olanları yapılır. Çıkan sonuçlara göre, alerjik astım olup olmadığına karar verilir.
İlgili 30 soru bulundu
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Alerji testinin ciltten yapılması kandan yapılan teste göre daha güvenilir sonuç verir. Çünkü kandan yapılan test cihazın kalitesine ve kalibrasyon ayarlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ciltten yapılan testte, vücut kendi tepkisine göre sonuç verdiği için ciltten alerji testi en güvenilir testtir.
Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı kesinleştirilebilir veya hastalığın şiddeti belirlenebilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Astımda nefes darlığı, öksürük veya hırıltı rahatsızlığı uykudan uyandırır. Göğüste sıkışma, ağrı veya baskı Hızlı nefes alma. Boyun ve göğüste gerginlik.
Alerjen, vücuttaki kimyasal bazı mekanizmaları etkileyerek akciğerlerdeki hava kanallarının daralması ile sonuçlanabilecek bir dizi reaksiyonu başlatabilir. Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir.
Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir.
İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniği.
Alerji Testi Nerelerde Yapılır? Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen devlete bağlı veya özel sağlık kurumlarında alerji testi yaptırabilirsin. Alerji testi yaptırmak için başvurabileceğin kurumları şu şekilde sıralayabiliriz. İnternetten Teklif Al!
Astım tanısı için uygulanan bir kan testi yoktur.
Doğru: Astımlı hasta portföyünün en büyük kısmını oluşturan hafif (intermittan) astımlı hastalarda solunum fonksiyon testleri normal sınırlardadır. Yanlış: Astımda akciğer grafisi normal olmaz.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Şiddetli astım krizi belirtileri şunları içerebilir:
Burun deliklerinin hızlı hareketi, Kaburgaların veya midenin derin ve hızlı içeri ve dışarı hareketi, Nefes verirken sönmeyen genişletilmiş göğüs, Astımlı bebeklerde, ebeveynlerine veya bakıcılarına yanıt vermeme veya onları tanımama.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir.
Hangi testlerin yapılacağı, şikayetlere göre alerji ve immünoloji hekimi tarafından belirlenir. Testler; kişinin duyarlılığını ortaya koymakla birlikte alerjik hastalık tanısı için yeterli değildir. Bu sebeple test sonuçları hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri