İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
karamanda konuşlanmış bulgur fabrikası kalite olarak dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır. bakliyat firmaları içerisinde en kalitelisi bence.
İRİ PİLAVLIK BULGUR
Pilavlık bulgurun bir boy büyüğü olan ve buğdayın sadece ikiye kırılmasıyla oluşan lezzetli bir bulgurdur. Bu çeşit bulgur, malzeme olarak pirincin kullanıldığı dolmalarda ve çorbalarda tercih edilir.
Çıkan bu bulgur üç şekilde olmaktadır. Bunun en ufağına küçük denir. Küçüğün bir boy büyüğüne düğür, düğürün de bir boy büyüğüne bulgur denir” diye konuştu.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Iza bulguru, Bolu'nun Seben ilçesinde üretilen çok özel bir tür bulgur. Yılda 200 ton civarında üretilen bu endemik ürün, Osmanlı'dan günümüze bölgede pilav yapımında çok sık kullanılıyor.
Esmer bulgur buğdaydan üretilen bir bulgur çeşididir. Çok eski dönemlerden itibaren tüketilmektedir. Sarı bulgurdan renk ve besin değeri olarak farklılık göstermektedir. Esmer bulgur daha lifli bir yapıdadır.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Seçenekler: 1 kg24,50 TL/kg. 2.5 kg35,28 TL/kg.
Migros bakliyat ürünleri, özenle seçilen, kalitesi ile yüksek standartlara sahip ürünler olmasıyla tanınır. Aynı yörelerden alınan bu mahsuller, ürünlerin lezzet standardında kalıcı bir bütünlük sağlar. 1000 gramlık paketiyle hizmete sunulan Migros iri pilavlık bulgur, mutfağınızın vazgeçilmez bakliyatlarından olacak.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması ve kabuğunun soyularak öğütülmesi ile elde edilen oldukça değerli ve besleyici bir gıda maddesidir. Midyat Bulguru içli köfte, fellah köftesi gibi tariflerde kullanılabilir. Gluten içerir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Pilavlık bulgurdan biraz daha ince uzun bir bulgur çeşididir.Midyat ve Köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bir bulgurdur. Besin değerleri pilavlık bulgurla aynıdır.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır.
Tenceremize yağı alıyoruz. Orta ateşte yağ eridikten sonra tel şehriyeyi ekliyoruz rengi kızarınca bulguru ekleyip bir tatlı kaşığı tuz ekleyip iki üç dakika kavuruyoruz. Sonra sıcak suyumuzu bulguru ölçtüğümüz kaseyi kullanarak 2, 5 kase su ekliyoruz. İsteyen et suyu tavuk suyu ile yapabilir.
Bol suda yıkadığınız pilavlık iri bulguru, kaynar suda şişip yumuşayana kadar haşlayın. Pilav gibi pişirmeyin. Haşlanmış bulgurun suyunu dikkatli bir şekilde süzün.
Siyez Buğdayı ülkemizde de SİYEZ, IZA, KAVILCA ve KAPLICA isimleriyle anılıyor. Bizim yöremizde ise siyez buğdayına Kastamonu şivesiyle GABULCA da deniliyor. Bilim insanları da İnsanoğlunun 12.000 önce yerleşik hayata geçtiğinde tarımını yaptığı ilk buğdayların da SİYEZ BUĞDAYI ve GERNİK olduğunu söylüyorlar.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
2002 yılında AKIN BULGUR markası altında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde son teknoloji makineleri kullanarak oluşturulan modern ve hijyenik üretim tesisi, 60 yılı aşkın tecrübesi ve kalitesini birleştirerek Pilavlık, Köftelik ve Esmer Çiğköftelik Bulgur, üretimi yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri