Buhar makinesi kullanımı alerji ya da astımı olan kişiler için tavsiye edilmez.
Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak astım hastalarını rahatlatıyor.
Spa: Sıcak Ve Nemli İyotlu Tuz Buharı Astım Bulgularını Hafifletebilir !
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
Nem cihazlarının alerji ya da astım semptomlarını azaltmadığını ve hatta alerji ve astım riskini daha da artırabileceğini unutmamak gerekir. Üstelik bir nemlendirme cihazı uygun şekilde temizlenmediğinde küf oluşumuna neden olabilir. Bu durum havaya küf sporlarını sokarak, alerji ve astım semptomlarını tetikleyebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, polenden klimaya, parfüm ve deterjan kokusundan beslenmeye, inşaat yıkımları nedeniyle havaya karışan toz bulutları ve zararlı partiküllerden yemek pişirirken yayılan koku ve buhara dek astımı tetikleyen çok önemli faktörler olduğunu vurguluyor.
-Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı. -1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal. Bütün bir gün ya da bütün bir gece çalıştırınca yarardan çok zarara neden oluyor. -Yüksek nem oranı bazı hastalıklara zemin hazırlıyor.
Bu minerallerin solunması çocuklarda sorunlara yol açabilir. Sıcak buhar hava nemlendiricileri: Bu cihazlarda bakteri ve küf üremesi daha zor olur; fakat yanık riski vardır. Bu nedenle özellikle küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmaması önerilir.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Kanık ve ark.'nın (2015) evde nebülizatör kullanan çocuk ve aileleri ile yaptıkları çalışmada standart eğitim ile nebülizatör kullanımının düzeldiği, bu durumun astım semptom skoru ve astım kontrolünde anlamlı iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Hava nemlendirme cihazları kullanmadan evinizi nemli tutmanın en basit yolu seramik ya da cam bir kaba su doldurup ısıtıcıya yakın bir noktaya yerleştirmektir. Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
Bununla birlikte özellikle ses teli ve gırtlak bölgesinin enfeksiyonu (akut larenjit) ya da gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında soğuk buhar makinelerinin içerisine Okaliptus yağı ve mentol içeren Vicks VapoRub Buharlaşan Merhem ya da Cold-Mix damla konulabilir.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Cihazda kullanılan suyun temiz olması, hatta mümkünse makinenin içerisine damıtılmış (distile) su konulması gerekir. Cihazın, içerisindeki su bittiğinde otomatik olarak kapanacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
Buharın dağılmasını önlemek için başınızı ve kabı kaplayacak şekilde havluyu örtün. Başınız 20-30 cm yukarıda olacak şekilde yüzünüze buhar tutun ve 5- 10 dakika kadar devam edin.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Alerjik Astım Tedavi Edilmezse Akciğerlerde Kalıcı Hasarlar Gelişebilir. Alerjik rinit yani burun akıntısı tıkanıklık şikayetleri ile başlayıp alerjik astıma dönüşebilen bu hastalık daha sonra tedavi edilmezse bronşlarda kalıcı hasarlar gelişir. Bunun sonucunda da ömür boyu sürecek olan tedavisi daha zor astım gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri