Öksürük genellikle bir solunum yolu enfeksiyonu veya alerjik reaksiyon gibi bir durumdan kaynaklanır ve bu durumların neden olduğu öksürük genellikle kendiliğinden geçer.
Alerjiye bağlı öksürük kişinin maruz kaldığı alerjen maddesine bağlı olarak farklı sürelerde devam edebilir. Genellikle 2-3 haftadan fazla süren öksürükler alerjik olarak kabul edilir. Alerjik öksürüğe neden olan etmenler oldukça çeşitli olduğundan öksürük süresi de alerjen türüne göre değişebilir.
Alerjik öksürükler sıklıkla kuru öksürük şeklindedir. Eşlik eden balgam çıkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından enfeksiyon kaynaklı bir öksürük olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı alerjik öksürük ataklarına eşlik edebilir.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Alerjik rinit gözlenen hastaların bir kısmında durum astıma dönüşür. Burun kaşıntısı, akıntısı, tıkanıklığı veya hapşırma gibi şikâyetlerle başlayan süreç hırıltı, öksürük, şeffaf balgam ve nefes darlığı ile yoluna devam eder. Yani hastalık üst solunum yollarında başlayarak alt solunum yollarına kadar ilerler.
Bal, boğaz tahrişi ve kuru öksürük için oldukça etkilidir. Alerji kaynaklı kuru öksürük için de bal tüketebilir ya da sıcak çayınızın içine bal ekleyebilirsiniz. Çocuklarda alerjik öksürük görüldüğünde de yine bu yöntem kullanılabilir.
Bir alerjinin neden olduğu öksürük:
Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir.
Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz.
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluşur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Alerjik Öksürük Neden olur? Kronik öksürük, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En sık rastlanılan nedenleri; geniz akıntısı, reflü hastalığı ve astımdır. Sigara içmeyen ve akciğer filmi normal olan kronik öksürük hastalarının büyük çoğunluğunda öksürüğün nedeni bu üç durumdan biridir.
Nemlendirici Kullanımı: Solunum yollarını nemlendirerek öksürüğü hafifletir ve çocuklarda alerjik öksürüğe iyi gelir. Alerjenlerden Uzak Tutmak: Ev tozu, polen ve hayvan kepeği gibi tetikleyicilerden uzak durmak. Hava Temizleyiciler: Alerjenleri filtre ederek iç hava kalitesini iyileştirir.
' Alerji öksürüğünde mümkün olan en kısa sürede alerjen maddeyi bulup uzaklaştırmak gerektiğinin altını çizen Özcan, 'Alerji öksürüğünde kullanılabilen bitkilerden bazıları ise ısırgan otu, papatya, civanperçemi ve nanedir. Vücudun alerjenlere karşı direncini artıran bitkiler de vardır. Örneğin su keteni kökü.
Çocuklar alerjik oldukları maddeyle karşılaştıklarında aksırık, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlar göstermeye başlarlar.
Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz. Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır.
ZYRTEC® alerjik nezle ve kurdeşen tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. ZYRTEC®; Erişkinler ile 2 yaş ve üzeri çocuklarda; - Alerjik nezlenin burun ve göz ile ilgili belirtilerinin tedavisinde ve ürtikerin (kurdeşen) tedavisinde kullanılır.
Kontrol altına alınmayan alerjik şikayetlerin bir süre sonra hava yollarını etkileyerek, geceleri artan öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlerin başlayabileceğine dikkat Uzm. Dr. Işık, “Bu şikayetler ise akla astımı getirir.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer. Uzun süren öksürük: Öksürük özellikle 2-3 haftadan uzun sürüyorsa astım hastalığı yönünden incelenmelidir.
Alerjik öksürükte antihistaminik grubu ilaçlar yardımcı olabilir. Astıma bağlı öksürük varsa tedavide astım ilaçları kullanılır.
Özellikle bal, limon ve taze zencefil içeren karışımlar gece öksürüğünü hafifletebilir. Sıcak süt veya bitki çayları da boğazı rahatlatabilir. Ancak, çocuğunuzun alerjilerini veya özel diyet ihtiyaçlarını dikkate almayı unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri