Antihistaminikler, alerji semptomlarınıza yardımcı olabilir. Polen, küf veya çimen gibi bir alerjenle temas ettiğinizde vücudunuz histamin salgılar. Histamin, ağrı hissinde rol oynar, bu nedenle bir antihistaminik almak alerjiye bağlı boğaz ağrısına yardımcı olabilir. Reflünün başarılı tedavisi zaman alabilir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Alerjik rinit (saman nezlesi), her yaşta ortaya çıkarak boğaz ağrısı, hapşırma, tıkanıklık ve burunda kaşıntıya neden olur.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. İstirahat, bol su içme ve uygun tedaviyle boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçer.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Tuzlu su, papatya, rezene, adaçayı veya nane çayı gibi doğal ürünlerle gargara yapabilirsiniz. Doğal anti-enflamatuarlar tüketmek: Bal, elma sirkesi, sarımsak gibi doğal ürünler, boğaz ağrısını hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Dinlenmek: Vücudun dinlenmesi, enfeksiyonla mücadelede önemlidir.
Boğaz İltihabı İbrahim Saraçoğlu Kürü Tarifi
Ebegümeci ve adaçayını demleyin. Soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra bu çay ile gargara yapın. Bu iki şifalı bitki hem boğaz iltihabını iyileştirir hem de ses kısıklığını ortadan kaldırır.
Başta astım hastaları ve sigara kullanan bireyler olmak üzere her yaştan insanda görülebilen alerjik rinit, halsizlik, boğaz ağrısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Alerjik nedenlere bağlı ağız içindeki ve yutaktaki yapılarda oluşan şişlik sonucunda nefes almada güçlük, yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bademciklerin yapısal olarak büyük olması ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur.
Alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon oluşumu, boğazı tahriş eden maddeler ve diğer sağlık problemleri bu ağrıya neden olabilir. Kişinin yutkunurken ağrı hissetmesi, günlük yaşamını da olumsuz yönde etkiler.
Alerjik farenjit, boğazın alerjik bir reaksiyona bağlı olarak iltihaplanması durumudur. Boğazdaki mukoza zarının şişmesine ve kızarmasına neden olur. Alerjik farenjit, genellikle alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bunlar; alerjik rinit, astım ve saman nezlesi.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Yan etkiler burun tıkanıklığından kulak enfeksiyonuna ya da boğaz ağrısına kadar değişiklik gösterir. Tedavi edilemeyen alerji sorunundan kaynaklanan iltihap sinüsleri tıkayarak sinüzite ve baş ağrısına neden olabilir.
Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Yutkunurken boğaz ağrısı, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, farenjit, bademcik iltihabı, alerji, tahriş edici maddelere maruz kalma veya kuruluk gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, boğazdaki dokuların inflamasyonu nedeniyle yutma sırasında rahatsızlık hissi ile ilişkilidir.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Rinit tedavisinde antihistaminler (ağızdan ve sprey), kortizonlu (kortikosteroid) spreyler ve tuzlu su kullanılır. Burunda tıkanıklık fazla ise ilk başta dekonjestanlar kısa süreli (dört günden az) kullanılabilir. Akıntı çok fazla ise ipratropium burun spreyleri faydalı olabilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asitinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
Yutkunma Güçlüğünün Temel Nedenleri
Enfeksiyonlar veya bademciklerin şişmesi de buna neden olan faktörler arasında görülebiliyor. Yutkunmada zorlanıyor ve boğazınızda kızarıklık, şişlik, ateş belirtileri, bakteriyel enfeksiyonlarınız var ise yutkunma zorluğuna neden olabilir.
Yutma güçlüğü ve boğazda takılma pek çok insanın belirli nedenle yaşadığı basit şikayetler gibi algılanabiliyor ancak kimi zaman yemek borusu kanseri gibi ciddi hastalıkların ön habercisi olabiliyor. Bu belirtilerin önemsenmemesi ve doktora başvurmakta geç kalınması, erken tanı şansına engel oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri