Genelde ALES sonucu %50'lik bir etkiye sahiptir. Bu oran bazen %50'den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'ne göre daha az olamaz. Diğer taraftan öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadrolarına başvurularda da ALES çok önemli etkiye sahiptir.
ALES'in Önemi
Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar.
1) ALES puanının %50'si, lisans not ortalamasının %20'si, bilim sınavında veya mülakatta alınan notun %20'si ve yabancı dil puanının %10'unun toplamı 50 puanın üstünde olan adayların sıralaması yapılır.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
ALES Sözel'den Nasıl 55 Puan Alınır? ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Başvurmak isteyen adaylar için yüksek lisans not ortalama şartı 4'lük sistemde en az 2 olarak belirlenmiştir. Başvurmak için en az 2 ortalamaya sahip olmak gerekse de ortalamanız ne kadar yüksek olursa bu size avantaj sağlayacaktır.
Yüksek lisans başvurularında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan en az 55 puan almış olmak gerekir. Ancak bu asgari puan, üniversiteler tarafından daha yüksek bir puan olarak da belirlenebilmektedir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.
ALES Puanı Nerelerde Kullanılır? ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, b) ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
Adaylar Tezli Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih ve Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından 1 tercih yapabileceklerdir. Eğitim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuruda aranan yabancı dil ön şartı Üniversitemiz Senatosunun 20.06.2018 tarihli ve 487-13 sayılı kararı ile kaldırılmıştır.
Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES'e girerek yeterli puan alınması gerekir.
Adaylar, mezuniyet not ortalaması 4.00'lük sistemde 2.00 ve üzeri olması durumunda yüksek lisans başvurusunda bulunabilirler. Yüksek lisans kabulü için bazı üniversitelerin 2.50 veya 2.75 baraj koyduğu da görülebilmektedir.
Tezli Yüksek Lisans Harç Ücretleri Ne Kadar? Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans harç ücretleri kaldırılmıştır. Yani ücretsizdir. Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans harç ücretleri tez dönemi dahil 15.000-20.000 TL aralığındadır.
Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.
alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
Akademik Sınav (ALES)
Puanınız en az 55 olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri