Elde yıkama ayarı yoksa da hassas program ile yıkama yapmanız çok daha doğru olacaktır. Yıkama sırasında pamuklu kumaşlarla beraber makineye atmamanız da önemli bir noktadır. Kaşe kabanların tek başına yıkanmasıysa kabanın kumaşında herhangi bir sorun yaratmayacaktır.
Kaşe kaban modelleri genel olarak makinede yıkama için uygun malzemelerden üretilir ancak pek çok kışlık üründe olduğu gibi bu ürünlerin de makinede sıklıkla yıkanması tavsiye edilmez. Kabanını makinede yıkamak isteyenlerin maksimum 30 derece sıcaklıkta su tercih etmesi gerekir.
Makinenizi narin, yünlü veya elde yıkama programına getirin. Su sıcaklığı ılık olmalıdır. Kaşe kumaşlar oldukça hassas kumaşlardır. Bu nedenle makinede kaşe kaban yıkama konusunda özellikle yıkama suyunun sıcaklığına çok dikkat etmek gerekiyor. 30 dereceden fazla sıcaklıklar kaşe kabanın bozulmasına neden olabilir.
Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Kaşe kabanları çok sık yıkamak kullanım ömürlerini kısaltır. Bu nedenle, kaşe kabanların elde ya da çamaşır makinesinde nadiren yıkanması tavsiye edilir. Yıkama sayısını azaltmak istiyorsanız, kaşe kabanlarınızı iyi durumda tutmak ve bir tüy toplayıcı kullanmak çok önemlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Kaşe kumaş ince iplikler ile strayhgarn adı verilen iplikler ile dokunmuş bir yandan keçeleştirilerek diğer yandan hava alması sağlanmış bir dokuma çeşididir. Kaşe kumaşın en belirgin özelliği ağır ve düz bir yapısının olmasıdır. Genel kullanımda kalın olarak kullanılmaktadır.
Doğru ısı da genel olarak otuz derece olarak bilinmektedir. Kaşe kabanların yıkanması sırasında doğru deterjan kullanımı da bir hayli önemlidir. Kaşe kabanın hassas kumaşlar için kullanılmış olan deterjanlarla yıkanması gerekmektedir.
Çamaşır makinesinin hassas yıkama programında ya da elde yıkama programında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır.
Yapmanız gereken ilk şey, kabanınızı düz bir zemine sermek olacaktır. Düz zemin üzerine serilen kabanınızı jiletinizi kullanarak tıraşlayabilirsiniz. Bunun için de jileti eğik biçimde tutmanız, tüylenen kısma yavaş yavaş, sürtme işlemiyle uygulama yapmanız gerekmektedir.
Beyaz Kıyafetler Daha Sıcak Suya Dayanıklıdır
genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, yüksek sıcaklıkta yıkama bazı kumaş türleri için zararlı olabilir.
Montunuzu 30°C'de yumuşak bir döngüde makinede yıkayabilirsiniz. Varsa, 'ekstra durulama' seçeneğini seçmeniz de tavsiyeler arasında bulunur. Tüye özel bir sabun veya deterjan kullanmanız gerekir. Çamaşır yıkama programları arasında döndürme döngüsü varsa bu işlemi atlayın.
- Kaşmir ürünleri, sıcaklığı 20 dereceyi geçmeyen ılık suda elde yıkanmalıdır. Böylelikle kaşmir doğal yapısını korur, çekme ve tüylenme yapmaz. Eğer çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, mutlaka “yün” seçeneğinde ve 20 dereceyi aşmayan suda yıkamanız gerekir.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Bunun sebebi ise kaşe kumaşın suya ve soğuğa karşı dayanıklılığıdır. Soğuk geçirmeme konusunda yüksek bir performans gösteren kaşe kabanlar, kış aylarında vücudu sıcak tutar.
Şişme montun narin yapısı gözetilerek 30 derecede ve hassas çamaşırlar için uygun olan bir programda yıkanması uygun olacaktır. Bazı çamaşır makinelerinde bulunan kuş tüyü için özel programlara alternatif olarak çamaşır makinenizin yünlü yıkama programını tercih edebilirsiniz.
Yıkama sırasında yünlü giysiler içi uygun olan yumuşatıcılardan kullanabilirsiniz. Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var.
Tüylenmeyi gidermek için nemli bir sünger veya bulaşık süngeri kullan. Bir sünger ya da bulaşık süngerini suyla ıslat ve fazla nemden kurtulmak için sık. Süngerin veya bulaşık süngerinin sert tarafını kumaşa yavaşça sürt.
KURUTMA MAKİNESİ
Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Açıklama. Kaşe kumaş kışlık bir kumaştır. Tüylenme yapmaz tok bir duruşu vardır. Yünlü yapısından dolayı kış aylarında sıcak tutar.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak montlar, yağmurluklar, korseler, spor giyim ürünleri ve naylon çoraplar gösterilebilir. Dokuma ya da örme olarak üretilmiş olsa bile bazı kıyafetler tamamen, bazıları da yarı sentetiktir. Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır.
6. Polyester
Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın. Pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı ayırmadan bu programda yıkayabilirsiniz. Pamuklu/sentetik karışımı örgü giysiler veya çoraplar gibi hassas çamaşırlarınızı bu programda yıkayabilirsiniz. Bu programın yıkama hareketleri daha narindir.
Kaşe kumaş kalın yapıda olan ve sıcak tutan bir kumaştır. Su tutmayan ve oldukça kolay kuruyan bir kumaştır. Bu neden ile yağışlı havalarda giyilebilir.
Kaliteli bir kaşe kaban kumaşı yumuşak olmalıdır. Bu yüzden kaşe kabanınızın pamuklu olması gerekir. İçi astarlı kaşe kaban sizi kışın soğuk günlerinde korurken, terlemenize de engel olur. Kısacası kaşe kaban alırken kumaşın yumuşak olmasına ve kabanın içerisinde astar olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Genellikle kış aylarında tercih edilir. Farklı renk ve modellerde üretilen kaban çeşitleri, sağlam ve dayanıklı yapıları sayesinde kış aylarında vücudu oldukça sıcak tutar. Kış aylarının yanı sıra sonbahar gibi mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda da dış giyim tercihi kabandan yana olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri