Gözlere yapılacak pansuman için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: “Çayı demledikten sonra 15 dakika soğumaya bırakın. Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız.
İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Birçok kişinin sıklıkla başvurduğu göze çay pansumanı şekersiz çay ile yapılmalı. Şekerli çayla yapılan pansumanların çeşitli enfeksiyonlara ve buna bağlı görme kaybına neden olma riski var. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
İlgili 16 soru bulundu
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Kale, ıspanak, pazı, su teresi ve şalgam bu besinlerin arasında ilk sıralarda gelmektedir. Diğer iyi kaynaklar ise; yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç, Brüksel lahanasıdır. Çinko ve selenyum kaynakları: Çinko, vücudun A vitaminini absorbe etmesine yardımcı olarak gözleri güçlendirir.
Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz.
Özellikle bilgisayar başında çok uzun süre geçiren kişilerde de çayla yapılan göz pansumanı çok etkilidir çünkü yorgunluk giderici özelliği vardır. Hatta makyajını tam olarak temizleyemediğinden ötürü gözü kızaran ya da iltihap sorunu yaşayan kadınlar da çay pansumanının iyileştirici özelliğinden yararlanabilir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir.
Aloe vera: Antioksidan içeriği sayesinde Aloe vera, göz ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır. Aloe vera yaprağındaki Aloe vera çıkarılır ve bir miktar soğuk su ile karıştırılarak pamuk ile göze sürülür. Yeşil çay: Yeşil çay, gözde bulunan iltihap, mikrop ve kaşıntıya iyi gelmektedir.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Özellikle uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerde gül suyu tedavisi uygulanması gerekir. Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz.
Çay pansumanının inanılmaz etkileri. Dinlenmiş siyah çay, antiseptik özellik göstermektedir. Bu yönüyle pamuğa dökülerek göz üzerine pansuman yapıldığında gözü dinlendirir ve mikropların- iltihabın çözülerek kaybolmasına yardımcı olur.
Kullanılmış çay poşetlerindeki fazla sıvıyı sıkın. 10 ila 20 dakika buzdolabında soğutun. Çay poşetlerini 15 ila 30 dakika boyunca kapalı gözlerinizin üzerine koyarak bekleyin. Parmak uçlarınızı kullanarak gözünüze hafif bir baskı uygulayabilir veya göz çevrenize hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Gözünüzde arpacık çıktığında, aynı şekilde pamuğa döktüğünüz biraz sıcak çayı günde iki üç defa pansuman yaparsanız bu yardımcı tedavi size iyi gelecektir. Ayrıca lens veya gözlük kullanıyorsanız, gözlerinizi rahatsız hissedecek kadar yorduysanız yine çay banyosu yaptırmak size çok iyi gelecektir.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Özellikle yeşil çay, papatya çayı veya keten tohumu gibi bitkilerin çayları gözlere iyi geldiği bilinmektedir. İşte göze iyi gelen şifalı bitkiler ve tarifleri. Üzüm, kiraz ve çilek gibi meyveler gözdeki gerginliği azaltırken kan damarlarını besler ve gözlerin daha parlak olmasını sağlar.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Öncelikle ılık su ile gözler ıslatılmalıdır. Ardından şampuan göz kapaklarına masaj yapılarak sürülmelidir. Son olarak da ılık suyla gözler durulanır ve temiz bir havlu ile kurutulur. - Hassas ve enfeksiyona meyilli gözlerin temizliği ise doğal gül suyu ile yapılmalıdır.
Şeftali: Göz ağrılarına iyi gelmesinin yanında gözün gece daha iyi görmesini sağlar. Avokado: Gözlerdeki şişliklere, ağrılara, kızarıklıklara iyi gelir. Çilek: Göz ağrısına, göz sulanmasına engel olur. Muz: Göz ağrısına iyi gelmesinin yanında göz etrafında oluşan halkalara da iyi gelir.
Göz kuruluğuna karşı papatya da tercih edilebilir. Bunun için sıcak suya papatya eklenip bekletilir. Daha sonra buzdolabında soğutulup bir pamuk yardımıyla kapalı gözlere uygulanabilir. Salatalık da göz kuruluğunu tedavi etmek için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri