ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
3-ALES'e kimler başvurabilir? Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
Sınav, Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanıp yayımlanan ve o yıla ait ÖSYM Sınav Takvimi'ne göre yılda 3 defa gerçekleştirilmektedir. Sınavlar İlkbahar Dönemi (ALES/1), Sonbahar Dönemi (ALES/2), ve Aralık ayında (ALES/3) olarak düzenlenmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
Adaylar, 390 liralık sınav ücretini yatırılmasının ardından ALES başvurularını ÖSYM'nin internet sitesinden yapabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 20 Ağustos 2023'te yapılacak sınava geç başvurular, 19 Temmuz'da alınacak.
Çıkarmış olduğunuz net sayısı sayısal kısmında 45 olarak yeterlidir ancak sözel kısmında da mutlaka hatırı sayılır bir netle sınavı tamamlamanız önemlidir. Sayısal kısmında da 20 net ile hedeflediğiniz puana ulaşmanız söz konusudur. Kısacası, Ales sözel 80 almak adına 45 sayısal, 20 de sözel netinizin olması gerekir.
b) ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar.
En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Sözlü sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
ALES toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Bu yüz soru sayısal ve sözel adını alan iki teste eşit oranda dağıtılmıştır. Soruların 50 adeti sayısal alanda matematik soruları olarak, 50 adeti ise sözel alanda Türkçe soruları olarak sorulmaktadır.
ALES, ÖSYM tarafından düzenlenir ve olağanüstü bir durum gerçekleşmediği takdirde ilkbahar, sonbahar ve kış olmak üzere yılda 3 defa gerçekleştirilir.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES'e sözel alandan girecek adaylar, öncelikle sözel alandan ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sayısal alandan da temel eksiklerini tamamlamalıdırlar.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
2023 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023-ALES/3), 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 29 Eylül-9 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için heyecanlı bekleyiş başladı. ALES/2 sınavı için ÖSYM, sınav giriş belgesini geçtiğimiz günlerde adayların erişimine sundu. 100 sorudan oluşan ALES'te, sayısal ve sözel testleri için 150 dakika süre verilmektedir.
Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanmakta. ALES Sayısal Testi, sınava giren adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme yani muhakeme becerilerini ölçmek amacıyla 50 sayısal sorudan oluşur. ALES Sözel Testi ise adayların sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek adına 50 sözel sorudan oluşur.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri