Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Yalan veya yalan söylemek, doğru olmayan söz, hakikat ve gerçeğin aksi, haksız söz ve bir kimseden söylemediği halde söz nakletmek manalarına gelmektedir. Yalanın aslı sözdedir; geçmişte olsun ve gelecekte, vaat olsun veya başka bir şey.
“Gerçeği gizlemek”, “birini aldatmak amacıyla bilerek gerçeğe aykırı söz söylemek” demektir.
Patolojik yalancı yani mitoman dürtüsel olarak yalan söyleyen bireylerin tanımı için kullanılan bir terimdir. Mitomani için birçok olası neden var gibi görünse dahi, bu durumun ortaya çıkmasının arkasında yatan nedenler henüz kesin olarak belirlenmemiştir.
Sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyorsa ya da konuşmanın belli bir kısmında aşağıya doğru bakıyorsa yalan söylüyor olabilirler. Bir başka belirti de ses tonunda değişim olmasıdır. Sesin alçalıp yükselmesi ve hızı da yalan söylemenin bir göstergesi olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Çocukluktan itibaren yalan söylemenin doğru olmadığı öğretilse de her insan yalan söyleyebilir. Yapılan araştırmalar normal insanların günde en az 1- 2 kez yalan söylediğini göstermektedir. İnsanlar yalan söyleyerek hem kendi çıkarlarını korurlar, hem de diğer insanlarla ilişkilerini devam ettirirler.
“Yalan” kavramı “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz” olarak tanımlanmaktadır. Gerçeği gizlemek, var olan bir şeyi yokmuş gibi ya da olmayan bir şeyi varmış gibi ifade etmek, aldatmak, yanıltıcı bilgi vermek, oyalamak da yalan kavramı içinde açıklanabilir.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Beyaz yalan söyleyen insanlar, genelde bunu, ince, düşünceli ve kibar gözükmek için söylerler. Bir beyaz yalan, bir partiye gitmemek için bahane uydurma ya da çok da beğenilmeyen bir hediye için teşekkür etme şeklinde olabilir.
Yalan söylemek haramdır, ama savaşta düşmana karşı helâl, hatta yerine göre farz olur. Müminleri zarardan kurtarmak için, dini korumak, İslamiyet'in bir emrini yerine getirmek için olursa sevabdır. Fitneye sebep olan doğru ise günahtır.
Yalan Söyleme Motivasyonu
Yalan söylemenin en açık nedeni çevre üzerinde etkili olabilmek, çıkar sağlayabilmek için diğerlerini kandırmasıdır. Bir suçlunun cezadan kaçabilmek için suçunu inkar etmesi ya da bir satıcının malını satabilmek için abartılı özellikler uydurması gibi.
Mitomani, kişilerin kronik bir şekilde ve herhangi bir amaca veya çıkara hizmet etmeksizin sürekli yalan söyleme ihtiyacı duyduğu ve yalan söylediği psikolojik bir sorundur. Yalan söyleme davranışı, basit ve günlük bir yalan ile başlayıp zamanla kronikleşerek mitomaniye dönüşebilmektedir.
Sadece gizlenen bir duygu olduğunu gösterir. Yalan söyleyen kişinin hareketleri, söyledikleri, ses tonu, mimikleri birbirini tutmaz. İnkârı gösteren bazı davranışlar vardır. Karşınızdaki konuşurken gözlerinize bakamıyorsa ve bu onun her zaman ki hali değilse yalan söylediğinden şüphelenebilirsiniz.
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
Göz hareketleri en çok bir başkası gözlemlenirken yararlı bir ipucu olmaktadır. Kişilerin sola doğru bakması; zihninde bir düşünceyi hatırladığını, sağa doğru bakması ise bir şeyi tasarladığını göstermektedir. Karşınızdaki kadın ya da erkeğin konuşurken; Yukarıya doğru bakması -> Görsel bir kişi olduğunu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri