ALES'e giren adayların karşısına sayısal ve sözel derslerden testler çıkmaktadır. Sayısal testlerdeki amaç adayın sayısal ve mantıksal muhakeme becerisini ölçmektir ve 50 sorudan oluşmaktadır. Sözel testin amacı da adayın sözel muhakeme yeteneğini ölçmektir. Sözel testte de adaylara 50 soru sorulmaktadır.
Ales sözel 80 almak için en az 45 net sözel kısmında net çıkarmanız gerekir. Çıkarmış olduğunuz net sayısı sayısal kısmında 45 olarak yeterlidir ancak sözel kısmında da mutlaka hatırı sayılır bir netle sınavı tamamlamanız önemlidir.
Standart sapmaya bağlı olarak değişen sözel alan puanında sözel testinden ortalama 40 ve üzeri bir doğrunuz var ise sayısal alan testinde az yanlış (hem sözel hem sayısal testinden toplamda en fazla 10 adet yanlış) ile 3- 29 aralığında doğru cevabınız olduğunda 70 ve üzeri sözel alan puanı alabilmeniz mümkün ...
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
ALES Sözel'den Nasıl 55 Puan Alınır? ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir. Burada yanlış sayınızın en yüksek 10 olması gerektiğini belirtmeliyiz.
Sınav içeriği bakımından sınava giren adayların bilgi birikimini ölçen sorulardan ziyade ağırlıklı olarak mantıksal analiz gerektiren sorular barındırır. Sayısal alanda Matematik soruları, Sözel alanda ise Türkçe soruları sorulmaktadır.
ALES sözel puanı ile alan bölümler, ALES sonuçlarının erişime açılmasıyla birlikte gündeme geldi. Akademik kariyer yapmak isteyenlerin katıldığı ALES'in sözel puanı ile alan bölümleri, İlahiyat, Türk dili ve edebiyatı, tarih, okul öncesi öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, iletişim gibi branşlardan oluşuyor.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023 ALES/1) 16 Nisan 2023 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Sınavda testlerde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.Sınavda adaylara toplam 100 soru için 150 dakika süre veriliyor.
ALES' ten sözel puan türünde 90 puan almak için sayısal testinden 12 net, sözle testinden 47 net yapmak gerekir. ALES' ten eşit ağırlık puan türünde 90 puan almak için sayısal testinden 39 net, sözel testinden 43 net yapmalısınız.
ALES Türkçe Konuları 2023
Sözel bölüm, içerisinde Türkçe ve Sözel Mantık derslerinden toplamda 50 soru vardır. Bu Sözel Bölümde anlama dayalı sorular sorulmaktadır. Ayrıca Sınava giren Adayların da mantık bilgisi de ölçülüp test edilmektedir.
ALES Sözel sınavı, sözcükte anlam, cümlede anlam, anlatım bozuklukları, anlatım biçimleri, paragraf, sözel mantık gibi konuları içermektedir. Sözel mantık bölümü ise mantıksal akıl yürütme konularını kapsamaktadır.
Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Bütün sınavlar aynıdır. Sayılar sadece o yıl yapılan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu vurgular. Dolayısıyla ALES-1 ile ALES-2 arasında yalnızca zaman farkı vardır. Başka herhangi bir fark olmadığı için 1 yıl içinde istediğiniz ALES'e girebilirsiniz.
ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenen puana sahip olmaları gerekir.
ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.
ALES eşit ağırlık 1 matematik neti yaklaşık olarak 0,65 puan, Türkçe neti 0,86 puan getiriyor.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ancak her üniversite bu konuda farklı bir taban ortalama puanı belirleyebilir. Kimi üniversiteler 2.00'ın üzerinde bir puan da belirleyebilir.
Yüksek lisans yapmak için 4 yıllık bir lisans programından mezun olmanız gerekiyor. Mezuniyet not ortalamanız 4'lük sistemde 2 ve üzeri olması durumunda yüksek lisans başvurusunda bulunabilirsiniz. Aslında 2.50 altındaki lisans notu sizi rakiplerinize karşı dezavantajlı duruma düşürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri