BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Borsanın genel mantığının haram olmadığını savunan İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu ise, “ Borsada yatırım yaptığınız şirketin İslam'a aykırı olmamasına dikkat edilmeli. Kısaca içki üreten şirketlere yatırım yapmak haramdır. Ancak helal üretim yapan şirketlerin haram değildir” ifadelerine yer veriyor.
Özetle, faiz alışverişi olan işlemlerde buna bir şekilde yardımcı olmak caiz değildir. Bu itibarla temsil ettiği servetin meşru olduğu hisse senetlerinin alınıp satılmasına dikkat edilmesi kaydıyla, borsada memur ya da işçi olarak çalışmakta bir sakınca olmaz.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Açıklamalarında bulunmuştur. Nureddin Yıldız'a göre borsa haram mı? Nureddin Yıldız'a göre; Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmamıştır. Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınırsa haram değildir.
İslam inancına göre, üretim faaliyeti yapan bir şirketin hisse senetlerini almak ve satmak dinen caizdir. Bu, İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir yatırım şeklidir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
Konusu: Kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Hisse senedi alım satımı yapmanın caiz olup olmadığı da merak edilen konular arasındadır. Diyanet'e göre hisse alım satımı caizdir.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
HALKA ARZ HARAM MI? Diyanet İşleri halka arz konusunda haram kelimesini kullanmasa da caiz olmadığını ve dinen sakıncalı olduğunu belirtmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Ebebek #EBEBK Katılım Finans (KAFİF) formuna göre Katılım Endeksi kriterlerini karşıladığı için katılmak caizdir.
Borsada işlem yapmanız için bir bankada vadesiz hesabınız ya da aracı bir kurumda paranız olmalıdır. Bunun için en çok tercih edilen kanallar ise bankalardır. İşlem yapmak için vadesiz hesabınızın olduğu bankaya giderek "Yatırım Hesabı" açtırmak istediğinizi beyan etmeniz gerekir.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre kripto para / bitcoin günah mıdır sorusuna "Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir." denilerek, kripto paranın caiz olmadığı aktarılmış.
Haram para nedir; faiz parası, kumar parası, hırsızlık parası, dolandırıcılıkla alınmış para, rüşvetle alınmış para, başkasına söylediğinde utanacağın para haram parasıdır. Başkasının hakkı hukuku devreye giriyorsa o para haram paradır.
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Borsa yatırımlarının risk içermesinin sebebi, piyasanın anlık olarak iç ve dış dinamikler sonucunda değişmesidir. Bu dinamikler nedeni ile yatırım araçlarının fiyat seyri, ters eğilime geçebilmektedir. Borsayı sürekli olarak takip ederseniz, fiyat seviyelerinde yaşanan gerileme veya yükselmeleri anlayabilirsiniz.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
İster ulusal ister uluslararası olsun; şirketin meşguliyet alanı dinen yasaklanmış işler olmadıkça, meşru şekilde üretim veya ticaret yapan bir şirketin çıkardığı hisse senetlerinin alınmasında dinen bir sakınca yoktur.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri