ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR? Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.
ALES' ten sözel puan türünde 80 puan almak için sayısal testinden 14 net, sözle testinden 35 net yapmak gerekir.
Standart sapmaya bağlı olarak değişen sözel alan puanında sözel testinden ortalama 40 ve üzeri bir doğrunuz var ise sayısal alan testinde az yanlış (hem sözel hem sayısal testinden toplamda en fazla 10 adet yanlış) ile 3- 29 aralığında doğru cevabınız olduğunda 70 ve üzeri sözel alan puanı alabilmeniz mümkün ...
ALES Sözel'den Nasıl 55 Puan Alınır? ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir. Burada yanlış sayınızın en yüksek 10 olması gerektiğini belirtmeliyiz.
ALES SAYISAL KONU DAĞILIMI
Her bir test 50 sorudan oluşur. ALES puan hesaplama yönteminde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Hesaplama formülü uygulanmadan önce doğru cevaplardan yanlış cevapların 4'te 1'İ çıkarılarak ham puan elde edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
özellikle e.a'da 70-75 civarı almanız yerleşmek için çoğunda yeterli. ama sayısalda bu puan yükselebilir...
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES'e sözel alandan girecek adaylar, öncelikle sözel alandan ancak yüksek puan hedefliyorlarsa sayısal alandan da temel eksiklerini tamamlamalıdırlar.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Her ne kadar Ales 80 almak adaylara zor gelse de doğru bir çalışma programı ve istikrarlı bir çalışma sayesinde istenilen puan alınabilir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
ALES sözel genel soru dağılımı
ALES Sözel sınavı, sözcükte anlam, cümlede anlam, anlatım bozuklukları, anlatım biçimleri, paragraf, sözel mantık gibi konuları içermektedir. Sözel mantık bölümü ise mantıksal akıl yürütme konularını kapsamaktadır.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
2023-ALES/3 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanacaktır. ALES puanı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
ALES Sözel 1 Sözel 2 ayrımı kaldırılmıştır. Son yıllardaki uygulama yalnızca sözel ve sayısal soru ayrımına dayalıdır. Yani ALES Sözel puanına ihtiyacınız varsa Türkçe sorularına ağırlık vermeniz yeterlidir.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT'den. ALES en zor, daha doğrusu okuması en uzun süren ve karmaşık içeriğe sahip paragrafları içeriyor.
Her sınav kendi içinde aynı konuları kapsar ve bir diğerinden bağımsız olarak puanlanır. ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
ALES sayısal alandan 70 ve üzeri almak için birkaç adet sözel testi de çözülmelidir. Emin olduğunuz soruları işaretleyerek net yapmayı hedeflemelisiniz. Sınav geneline bakıldığında toplamda 60 ve üzeri netinizin olması 70 puan almanızı sağlayacaktır.
ALES sözel puanı ile alan bölümler, ALES sonuçlarının erişime açılmasıyla birlikte gündeme geldi. Akademik kariyer yapmak isteyenlerin katıldığı ALES'in sözel puanı ile alan bölümleri, İlahiyat, Türk dili ve edebiyatı, tarih, okul öncesi öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, iletişim gibi branşlardan oluşuyor.
ALES puan türleri ve test ağırlıklarında puan hesaplamak için ALES SAYISAL PUANI SAYISAL TESTİNDE 0.75, SÖZEL TESTİNDE 0.25 ile hesaplanıyor. Aynı şekilde ALES sözel puanı sayısal testi ile 0.25, sözel testinde 0.75 ile hesaplanıyor. ALES eşit ağırlık puanı sayısal testi 0.50, sözel testi 0.50 olarak hesaplanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri