Bir kalp hastasının bile haftada en az 4-5 kez spor yapması önerilir. En çok tavsiye edilen; düz bir zeminde hızlı yürüyüştür. Bu hızlı yürüyüş kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler için yürüyüş her gün 10 dakika olabileceği gibi bazı kişiler için 40-50 dakika yürüyebilir.
Yürüyüş, bisiklet ve yüzme kalp hastalarında kullanılan en önemli egzersizlerdendir. Genel olarak, egzersiz kapasitesi düşük olanlar, düşük şiddet ve süreli, gün içinde birkaç defa uygulanan egzersizden fayda görürken, egzersiz kapasitesi yüksek olanlar haftada en az 5 gün sürekli yapılan egzersizden fayda görürler.
Kalp sağlığını korumak için vücudu hırpalayacak şekilde 10 bin adım atılması yarar getirmez. Günlük beş bin adım üzerinde atmak, ki bu 3,5 km eder, 45 dakika yürümek yeterlidir. Yürüme hızı ne çok fazla ne çok yavaş olmalıdır.
Kalp yetersizliği ve kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerin doktor takibine binaen egzersizlerini yapmaları gerekir. İleri kalp yetmezliği yaşayan kişilerin spor yapmaları zor olacağından doktor kontrolü ile yürüme egzersizleri hareket etmeleri sağlanabilir.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
İlgili 44 soru bulundu
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Tempolu 30 dakikalık yürüyüş yaklaşık 200 kalori enerji harcanmasına neden olur. Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır.
Havanın soğuk olduğu günlerde sabahın erken saatlerinde özellikle rüzgara karşı yürümenin kalbin yükünü artıracağını belirten Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalbin iş yükü arttığı zaman da kalp krizi, ciddi kalp yetmezliği riski ortaya çıkabilir” dedi.
Kalbin pompaladığı kanı vücudumuzda dolaştıran damarlardaki tıkanıklıklara da iyi gelen yürüyüş yapmak, kalp ve damar hastalıkları riskini ciddi oranda azaltacaktır. Yürüyüş yapmak, kolesterol ve yüksek kan basıncını düşüreceğinden, tansiyon rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Dünya çapında 226 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırmada, günde 4 bin adımın erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli olduğu tespit edildi. Sadece 2 bin 300 adım kalp ve damar sağlığını olumlu katkı için yeterli.
Şeker, bal, reçel, pekmez ve şekerli tatlılar ile tuz tüketimini azaltınız. Günde en fazla 1 fincan kahve, 3-4 bardak açık çay içiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırınız. Hipertansiyonunuz varsa tuz ve tuz içeren besinleri tüketmeyiniz.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Düzenli egzersizle kalp, akciğer, beyin ve kaslarda kan dolaşımı daha düzenli şekilde artar. Bu da damarların gerek işlevsel gerek yapısal olarak daha verimli çalışmasını sağlar. Bu şekilde yüksek kan basıncı normalleşir, kalp hastalıkları, kalp krizi ve inmeriski azalır.
Bir kalp hastasının bile haftada en az 4-5 kez spor yapması önerilir. En çok tavsiye edilen; düz bir zeminde hızlı yürüyüştür. Bu hızlı yürüyüş kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler için yürüyüş her gün 10 dakika olabileceği gibi bazı kişiler için 40-50 dakika yürüyebilir.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
6. Ceviz, badem ve fıstığı ihmal etmeyin
Çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Ama bütün kuruyemişler yüksek kalorili olduğundan aşırı tüketmekten kaçının. Günde 10 adet çiğ badem veya fındık, 2-3 tam ceviz tüketilmesi yeterli.
Uzmanların pek çoğu etkisi yüksek olan egzersizlerden olan yürüyüş için en verimli zamanın akşamüstü olduğu görüşündeler. Bununla beraber sabah saatlerinde ya da gün içinde 30 dakikalık yürüyüşlerle hayatınıza hem hareket hem de sağlık katabilirsiniz.
Sabah yapılan egzersizler (belki de kasların daha sert, eklemlerin daha dirençli olması nedeniyle) yeterli performansı sağlayamıyor. Aynı uzmanlar egzersiz esnasında kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını istiyorsanız sabah yerine akşam saatlerini tercih etmenizi tavsiye ediyorlar.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Kalp yetersizliği kendini nefes darlığı, ayaklarda ve bacaklarda şişme ve çabuk yorulma şeklinde gösteren klinik bir tablodur. Gece öksürüğü, iştahsızlık, vücut ağırlığında artma, gece sık idrara çıkma, yorgunluk bitkinlik yakınmaları eşlik edebilmektedir.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri