ALES başvuru ücreti olarak 260 lira ödenecek. ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 20 Ağustos'ta uygulanacak, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023-ALES/2) geç başvuruları başladı. Adaylar, 390 liralık sınav ücretini yatırılmasının ardından ALES başvurularını ÖSYM'nin internet sitesinden yapabilecek.
ALES 2023 / 2 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL? ÖSYM tarafından yapılan açıklamada yer alan bilgilere göre 2023 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı - 2 başvuru ücreti 260 TL olacak.
İşte detaylar... 2023 ALES/2 GEÇ BAŞVURU NE ZAMAN? SAAT KAÇTA BAŞLIYOR, BİTİYOR? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ALES/2 sınavına başvurular, 19 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da başlayacak, 19 Temmuz Çarşamba günü, saat 23.59'a kadar devam edecek.
ALES/2 geç başvuruları 19 Temmuz saat 23:59'a kadar yapılabilecek.
İlgili 34 soru bulundu
Her yıl 3 kez yapılacak ALES sınavının ikincisi 20 Ağustos'ta yapılacak.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yılda üç kez düzenlenen ALES'in ikinci oturumu bu hafta sonu gerçekleştirilecek. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak da bilinen sınava katılacak adaylar tam olarak sınav saatine ulaşmak istiyor.
Bütün sınavlar aynıdır. Sayılar sadece o yıl yapılan ALES'lerin kaçıncısı olduğunu vurgular. Dolayısıyla ALES-1 ile ALES-2 arasında yalnızca zaman farkı vardır. Başka herhangi bir fark olmadığı için 1 yıl içinde istediğiniz ALES'e girebilirsiniz.
3-ALES'e kimler başvurabilir? Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Öğrenciler için zorlu sınav süreci sona erdi. Sınavlardan saat 12.45 itibarıyla çıkan adaylardan ilk yorumlar Twitter üzerinden gelmeye başladı. ALES sözel mantık soruları bir çok öğrenci tarafından zor olarak nitelendirilirken, yine benzer şekilde Türkçe sorularının adayları zorladığı ifade edildi.
ALES'e herhangi bir lisans bölümünden mezun olan ya da olmuş duruma gelen kişiler girebilir. ALES'e denklik belgesi olan adayların da başvurma hakkı vardır. ALES açılım da Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı'dır. ALES'e giren kişiler yüksek lisans programlarına kayıt için girmektedir.
ALES-2 başvuru ücreti, ÖSYM tarafından 260 lira olarak belirlenmişti. Geç bşavuru yapan adaylardan yüzde 50 daha fazla ücret alındığından bu kişiler başvuru ücretini 390 TL olarak ödeyecek.
ÖSYM'nin 2023 takvimine göre, bu yılın üçüncü ALES sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde yapılacak.
Kimler ALES'e Girebilir? Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
ALES Sözel puan türünde 70 ve üzeri bir puan almak için sayısal alanda soru çözmeye ihtiyacınız olacaktır. Soru çözümlerinde hızlanmak ALES Türkçe Soru Çözümü ve matematik konuları için ise alt yapınız var ise soru çözme tekniklerini öğrenmek için ALES Matematik Soru Çözümü eğitimlerimize katılmanızı öneririz.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri