Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yazılı sınav yerine kullanılabilecek. Ayrıca sağlık sorunları nedeniyle yurt dışındaki öğrenimlerini sürdüremeyeceğine karar verilen ve ilişiği kesilen öğrencilerden tahsil masrafı istenmeyecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan 'Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik'e göre, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınavla olacak. Bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yazılı sınav yerine kullanılabilecek.
Yurt dışında burslu yüksek lisans yapmak istiyorsan ALES'e girmen gerekiyor. Bu sınav için istenen şartlar yıllara göre değişebiliyor. Detaylı bilgi almak için resmi kaynaklarını incelemek isteyebilirsin. Eğer burssuz bir şekilde yurt dışında yüksek lisans yapmayı planlıyorsan ALES'e girmene gerek yok.
ALES Puanı Nerelerde Kullanılır? ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
Yurt dışı yüksek lisans programlarının en temel kabul şartı İngilizce yeterlilik sertifikası olacaktır. Bu sertifika TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarıyla alınabileceği gibi anlaşmalı dil okullarımızdan da belirli bir seviyeye gelmeniz halinde alınabilecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Yurtdışında yüksek lisans fiyatları; gidecek olduğunuz ülke, üniversite, program, konaklama seçeneği ve yaşam giderlerine göre 10.000 TL ile 180.000 TL arasında değişmektedir. Bu kadar geniş bir yelpazede size en uygun seçeneğin bulunması profesyonel bir akademik danışmanlık gerektirir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Almanya'daki üniversiteler genelde 2,5 ve üzeri not ortalaması talep etmekteler. Eksiksiz bir başvuru için, üniversitelerin başvuru şartlarının araştırılması gerekmektedir. Ales sınavına ihtiyacınız olmayacak.
Özellikle yüksek lisans öğrenimi için, Almanya'ya gelen öğrenciler, lisans derecelerindeki uzmanlık alanlarında part-time çalışma imkanına sahiptirler. Çünkü öğrencilerin Türkiye'den aldıkları lisans diplomaları, Almanya'da da geçerlidir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Alès (Fransızca telaffuz: [a.lɛs]) Fransa'nın Occitanie bölgesine bağlı Gard ilinde bulunan bir komündür.
ALES puanı, sınavın yapıldığı yıl ve takip eden 5 yıl boyunca geçerlidir. Yani bir kişi 2023 yılında ALES'e girmişse, bu puanı 2023, 2024, 2025, 2026, 2027 ve 2028 yıllarında geçerli olacaktır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT'den. ALES en zor, daha doğrusu okuması en uzun süren ve karmaşık içeriğe sahip paragrafları içeriyor.
ALES'e sıfırdan hazırlanacak olan kişiler için 1 aylık bir süreç yeterli olmayacaktır. Sınavı bir bütün olarak ele alacak olursak temelden başlayacak olan adaylar öncelikle kendi alanına yönelik konu başlıklarını tamamlamalı daha sonra soru pratikleri ve deneme çözümleri ile süreci tamamlamalıdır.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
Hollanda, Almanya, Fransa, İsveç, İtalya, İspanya ve İsviçre gibi ülkelerde İngilizce dilinde yüksek lisans programları açılmaktadır. Bu ülkelerde de yüksek lisans eğitimi genelde bir akademik yıl sürmektedir.
Bugün, dünya çapında Almanya, İtalya, Norveç, Lüksemburg gibi çoğu ülke, uluslararası öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı sunarken Avusturya, Fransa, Hindistan, Meksika, Taiwan, Malezya gibi ülkeler ise düşük ücretli eğitim fırsatları ile dikkat çekerler.
Türkiye, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İskoçya, Malta, Avusturya, Yunanistan ve Karadağ'da ise devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Ülkelerin kamu kaynaklarından öğrencilere ağırlıklı olarak nasıl destek verdiği konusunda yapılan analizdeyse geri ödemeli krediler ile bağışlar öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri