Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Mühürler, genellikle taş bazen de kemik, fildişi, fayans, cam, metal, ahşap, pişmiş toprak veya güneşte kurutulmuş kil gibi sert malzemeden üretilmiş, tabanları üzerindeki düz zemine çeşitli bezemeler kazınmış malzeme grubudur. Mühür günümüzdeki imzanın yerini tutan bir kişilik simgesidir.
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Eskiden mektuplar kapatılırken mühürlenirdi. Mühürlenmiş mektup, kime aitse o kişi tarafından okunur, mühür sayesinde başkasının daha önceden mektubu okuması engellenmiş olunurdu. Mühürleme işlemi, mektup üzerine biraz mum akıtılıp, üzerine bir işaret konularak yapılırdı.
İlgili 19 soru bulundu
RESMİ MÜHÜRLERİN YAPIMI: Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. RESMİ MÜHÜR SİCİLİ: Madde 7 – Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur.
Mühür kazma işine hakkâklik; bu işi yapana da hakkâk, mühür kesen gibi isimler verilirdi. Osmanlı toplumunda hakkâklik itibarlı bir meslek olarak kabul edilirdi. Zira bu mesleği icra edenler hem kabiliyetli, sanatkâr insanlar hem de asla sahtekârlık yapmayan, güvenilir insanlardı.
Kaşe, aynı zamanda resmi veya özel amaçlı işlerde kullanılabilen, kauçuk ya da lastik üzerinde bulunan şirket veya şahsa ait bilgilerin kağıt üzerine baskı yoluyla yazılmasını kolaylaştıran bir çeşit mühür veya damgadır.
Mühür kimde ise Süleyman odur.
Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Darphane Genel Müdürlüğü'nden mühür talep edilir. Darphane Genel Müdürlüğü'nden gönderilen mühür, mühür berati ile birlikte teslim alınır. Teslim alındı belgesi ilgili birim yetkilisine imzalatılarak mühür teslim edilir.
Tavayı yüksek ateşte iyice ısıtın ve eti tavaya yerleştirin. Eti her iki tarafı da 1-2 dakika pişirin ve mühürleme işlemi tamamlanana kadar sık sık çevirin. Kuşbaşı et mühürleme işlemi sırasında tavanın iyice ısınması ve etin aşırı pişmemesi önemli olur. Etin üzerine tuz ve karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
Mühürleme işlemi genel olarak etin dış katmanında bir kabuk oluşturarak suyunun içeride tutulması işlemidir. Pişirme sırasında etin dış yüzeyi nemini kaybetse de, içerisindeki yağ doğru ısı derecesiyle erir ve harika bir sululuk sağlar.
Mühür (hâtem), genelde yazıların altına basılıp sözü bitirdiği ve son sözün söylendiği belgeleri geçerli hale getirerek bahis konusu olayı sonuçlandırdığı için hatm fiil kökü "bir şeyi sona erdirmek" anlamında da kullanılmış ve özellikle Hz. Peygamber'e "hâtemü'l-enbiyâ" (hâtemü'n-nebiyyîn) denilmiştir.
Troia'daki en önemli buluntulardan biri olan tunç mühür, 1995 yılında Troia VII tabakasında (MÖ 12. yy) bulunmuştur. Çapı 2,3 cm'dir. Ön yüzde, Luvi dilindeki Hiyeroglif yazıtta bir katibin ismi, arka yüzde de karısının ismi yer almaktadır.
Eşya ya da herhangi bir alan için konulan mührün kaldırılması; mührün o yerden alınması, kırılması ya da koparılması anlamını taşımaktadır. Korunan eşya ya da herhangi bir yerin, mühür kırıldıktan sonra farklı amaçlarla kullanılması şartı aranmaz. Mührün kırılması başlı başına bir suçtur.
Mühür, kanun veya yetkili makamı tarafından verilen emir ile bir yerin ya da şeyin olduğu gibi korunması veya değişiklik yapılmaması adına konulmaktadır. Konulan mührün amacına aykırı olarak hareket edilmesi veya mührün kaldırılması halinde mühür bozma suçu işlenmiş olacaktır.
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203).
Suçun mevzuattaki düzenlemesi şu şekildedir; '' Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
Mührün üstüne atılacağı belirtilmiş bulunan imzanın da mührü kapatmayacak ve okunmasını engellemeyecek şekilde atılması, Suretiyle uygulama yapılması gerekmektedir.
Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir.
Antik Çağ'da Mezopotamya'da IV. bin yıl Mısır'da İ. Ö. 2000′ e doğru mühür ve nazarlık olarak kullanılan SCARABEUS icat edildi. Yunanlılar ve Etrüskler Mısırlıların icatından esinlenerek Arkaik döneminde mühür kullanmaya başladılar.
Madde 2 – Resmi mühür; yapımına 3 üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilip, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce imal ve tescil edilen ve resmi mühür beratı ile birlikte kullanılma imkanı olan bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri