ALES sınav içeriğinde sayısal ve sözel olmak üzere iki alan bulunur. Sınavda sayısal alanda 50 matematik sorusu, sözel alanda 50 Türkçe sorusu sorulmaktadır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.
ALES, ÖSYM tarafından düzenlenir ve olağanüstü bir durum gerçekleşmediği takdirde ilkbahar, sonbahar ve kış olmak üzere yılda 3 defa gerçekleştirilir. Sınavda sayısal ve sözel olarak iki alan bulunur bu alanlarda sırasıyla Matematik ve Türkçe soruları sorulmaktadır.
ALES toplamda 100 sorudan oluşmaktadır. Bu yüz soru sayısal ve sözel adını alan iki teste eşit oranda dağıtılmıştır. Soruların 50 adeti sayısal alanda matematik soruları olarak, 50 adeti ise sözel alanda Türkçe soruları olarak sorulmaktadır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT'den. ALES en zor, daha doğrusu okuması en uzun süren ve karmaşık içeriğe sahip paragrafları içeriyor.
ALES'e Kaç Ay Çalışılmalıdır? ALES'e çalışmak için önerilen süre en az 3 aydır. Fakat Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı'na hazırlanmak için gereken süre adaydan adaya farklılık göstermektedir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, b) ALES'ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir.
ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
ALES'e sıfırdan hazırlanacak olan kişiler için 1 aylık bir süreç yeterli olmayacaktır. Sınavı bir bütün olarak ele alacak olursak temelden başlayacak olan adaylar öncelikle kendi alanına yönelik konu başlıklarını tamamlamalı daha sonra soru pratikleri ve deneme çözümleri ile süreci tamamlamalıdır.
Sınava Kaç Kez Girilebilir? ALES'e girişte herhangi bir sınır yoktur. Adaylar yılda üç kez düzenlenen sınava istedikleri kadar girebilirler.
Kurslara gitmek ve iyi çalışmak gerekebilir. ALES için kursa ihtiyaç duymadan, 80 in üstünde yüksek puanlar alanlar var. Ama işi tesadüfe bağlamamak da lazımdır. Kurslara gitmek ve iyi çalışmak gerekebilir.
DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
KPSS açık ara daha zor. ALES çok daha zor.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2023 ALES/1) 16 Nisan 2023 Pazar günü gerçekleştiriliyor. Sınavda testlerde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.Sınavda adaylara toplam 100 soru için 150 dakika süre veriliyor.
ALES/3 SINAVI NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2023 takvimine göre, bu yılın üçüncü ALES sınavı 19 Kasım 2023 tarihinde yapılacak. ALES/3 BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
ALES sözel genel soru dağılımı
ALES Sözel sınavı, sözcükte anlam, cümlede anlam, anlatım bozuklukları, anlatım biçimleri, paragraf, sözel mantık gibi konuları içermektedir. Sözel mantık bölümü ise mantıksal akıl yürütme konularını kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri