Evet, mümkün… Üstelik güvenilir aletler de var. Telefonla hem kan basıncınızı ölçebilir hem de kayıt tutabilirsiniz.
Tansiyon aleti eğer cıvalıysa, manometre kolay görülebilecek bir yere konulmalı, aneroid yani havalı ise elde kolayca okunabilecek bir şekilde tutulmalıdır, Ölçüme başlamadan önce parmak ile kol damarının üzerine hafifçe basılmalı, koldaki sarılı kısım şişirilmelidir.
İster koldan, ister bilekten ölçüm yapılsın, prensip olarak cihaz veya manşon kalp hizasında tutulmalı, ölçüm yapılırken konuşulmamalı, hareket edilmemelidir. Cihaz otomatik olarak manşonu şişirip yine kendisi indirip sonucu ekranında gösterir. Aynı zamanda hemen hepsinde nabız hızı da ayrıca gösterilir.
Eğer parmak ucunda hissettiğimiz nabız dalgasını, bir basınç ölçer ile yazdırsaydık bu görüntü ortaya çıkardı. Burada, yatay eksen zamanı, dikey eksen ise basıncı gösteriyor.
Ana öğünlerden önce ya da en az 2 saat sonra, kahve veya sigara içiminden en az yarım saat sonrasında tansiyon ölçülmeli. Yemekten ya da egzersizden sonra ölçülen tansiyon normalden düşük çıkabilir. Kahve ve sigara içimi sonrası normalden yüksek çıkabilir. Ölçüm yapmadan evvel idrara veya büyük abdeste sıkışık olmayın.
İlgili 40 soru bulundu
Evet, mümkün… Üstelik güvenilir aletler de var. Telefonla hem kan basıncınızı ölçebilir hem de kayıt tutabilirsiniz. Bu aletler özellikle sık seyahat edenlerde tercih edilebilir.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Tansiyon her iki koldan da eşit ölçülmekle birlikte bazı kişilerde iki kol arasında küçük de olsa bir fark görülebilir bu nedenle her iki koldan da ölçülerek yüksek ölçülen koldan ölçüm yapılmaya devam edilmesi tavsiye edilmektedir.
Yanlış: Tansiyon ve kalp atış hızınız sıklıkla yükselip düşebilir; yani değişkendir. Örneğin, tehlikeyle karşı karşıya kaldığınızda kan basıncınız ve nabzınız aynı anda yukarı çıkabilir. Ancak kalp atış hızınız artarsa bu otomatik olarak kan basıncınızın yükseleceği anlamına gelmez; ya da tam tersi...
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Tansiyon ölçümü sırasında kol kalp hizasında olmalıdır ve tansiyon cihazı dirseğin iç yüzeyindeki atardamarın olduğu noktaya yerleştirilmelidir. Kol kalp hizasının altındayken yapılan tansiyon ölçümünde olduğundan daha yüksek sonuçlar çıkabilir.
İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken 60-100 atıştır.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Tansiyon, şeker, nabız ve ağırlık bilgilerinizi veya mobil cihazlardan aktarılan verilerinizi sayısal veya grafiksel olarak e-Nabız'dan takip edebilirsiniz!
Galaxy S9 ve Galaxy S9+ modelleriyle birlikte tansiyon ölçme özelliği de kullanıcılara sunuldu. My BP Lab ile gerçekleştirilen işbirliği sayesinde, telefonun arkasında yer alan sensörle birlikte tansiyonunuzu ölçebiliyorsunuz.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Panik atak anında hastalarda meydana gelen korku, endişe ve heyecan gibi duygular kan basıncının yükselmesine sebep olur, bunun sonucunda kişinin tansiyonunu tetikleyebilir.
Özellikle panik atak olan hastalarda ani tansiyon yükselmeleri fazladır. Eğer hastada daha önce belirlenmiş bir hipertansiyon varsa, panik atak sırasında tansiyonları çok fazla yükselir, 200 mmHg, yani 20'nin üzerine kadar çıkabilir.
Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
Kollardan birindeki ölçüm genellikle diğerinden hafifçe yüksek çıkar; bu normaldir. Hangi koldaki değer daha yüksekse artık hep o koldan ölçüm yapılır. Ancak, kollar arasında büyük tansiyonda 20 mmHg 'den fazla fark olması normal değildir (Örneğin; sol kol 155/75 mmHg, sağ kol 120/70 mmHg; yani 155-120 = 35).
Yüksek tansiyon durumunda sol tarafa yatılması önerilir. Kanı kalbe döndüren kan damarları üzerindeki baskıyı hafiflettiği için yüksek tansiyon için en iyi uyku pozisyonu olarak kabul edilir. Bu damarlar vücudun sağ tarafında bulunur ve eğer sağ tarafa dönerseniz dolaşımı yavaşlatarak sıkışabilir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri