Hızır'ın Alevi-Bektaşi kültüründe de simgesel anlamı kurtarıcılık, yol göstericilik ve umuttur. Dirilmenin, var olmanın adıdır. Dayanışmanın, mazlumun ahıdır.
Hızır, bolluk bereket getirir
Hızır Aleviler arasında Bozatlı Hızır diye anlatılır. Zorda kalanların yardımına koşacak kurtarıcı kişidir. İnsanlara farklı kişiliklerde görünür. Kim daha çok candan çağırmış ise öncelik candan çağıranındır.
Halk inanışlarda Hızır; umudun, geleceğin, kimsesizliğin simgesidir. Hızır ermiştir, derviştir, kurtarıcı- dır. Zordaki canın yardımcısıdır.
Ali şehid edildiği zaman güneşe dönüşüp göklere yükselmiştir. Dolayısıyla bu şekilde Hızır adına dua edilmekle aslında Hz. Ali'ye hitap edilmektedir. Nitekim Edip Yavuz'un tespitleri de bu düşünceyi doğrulamaktadır.
Allah katında nebi olan Hızır, 3 gün oruç tutmuştur. Bu orucun amacı, en zor zamanlarda birlik olup insanlar arasında dayanışmanın pekişmesini sağlamaktır. Alevi inancını yaşayan her köy ya da bölge, Hızır orucunu farklı zamanlarda tutar. Bu ay içinde sadece oruç tutulmaz aynı zamanda Alevi ibadetleri yerine getirilir.
İlgili 22 soru bulundu
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de onun ismi veya sıfatı olarak hızır lafzı geçmemektedir. Ama Hz. Peygamber bir hadîs-i şerîfinde onu Hızır olarak nitelendirmiştir. Onun Mûsâ Peygamber ile olan yolculuğu Kehf sûresinde anlatılmaktadır.
İsminin, Belyâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nuh'un Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bazıları da Hızır'ın İsrâiloğullarından olduğunu söylemiştir. Hızır; Türk, İslam ve Orta Doğu inançlarında peygamber olması muhtemel kişiler arasında sayılır. Hıdır veya Kıdır olarak da söylenir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
-Peki öyleyse. İşte aynı böyle, arkasında duran câmînin ışıklarını olduğu yerden kıpırdamadan yakıp söndüren birisini görürsen, işte o Hızır'dır.
Hz. Musa döneminde yaşamış olan Hz. Hızır (A.S) kendisine ilahi bilgi ve hikmet öğretilmiş olan kişi olarak bilinmektedir. Hadır isminin anlamı yeşilliği bol yer anlamına gelmektedir.
Alevîler Hızır günlerinde oruç tutar, lokma paylaşır ve Hızır Cemi tutar. - Nevruz, Hz. Ali'nin Doğum Günü: Alevilerce dürüstlük, kahramanlık sembolü olmasının yanı sıra, ilk imamları olan Hz. Ali'nin doğum günü Sultan Nevruz olarak adlandırılır.
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir.
Bu arınmayı gerçekleştir- mek ve üzerinde kul hakkı kalmadan Hakk'a kavuşabilmek için ölen kişinin yakınları ya da musahibi tarafından bütün canların katılımıyla dedenin huzurunda “dârdan indirme – dârı çekilme” adı verilen bir tören yapılır.
İbnü's-Salah da şöyle diyor: Ulemânın çoğuna göre Hazret-i Hızır hâlâ yaşıyor. Buhari, Müslim ve birçok muhakkiklere göre ise Hz. Hızır, Peygamber Efendimiz (asm)'in zamanında hayatta olsaydı, mutlaka Efendimiz (asm) ile görüşüp İslâm'a hizmet edecek ve cihada katılacaktı.
Musa, fıtraten, yaratılıştan gelen yapısı itibariyle çok sinirli, celalli bir peygamber idi. Tez öfkelenir, fakat tez de öfkesinden dönerdi.
Hızır Aleyhisselam'ın türbesi, Hatay ili, Samandağ ilçe sınırında bulunur. Hz. Hıdır Türbesi; Hz. Musa ile Hz.Hızır'ın buluştuğu yer ve aynı zamanda Hızır Aleyhisselam'ın mezarı bulunduğu yerdir.
Genelde insanların en zor anında, insanlara yardım ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra başka bir inanışa göre kıyamet zamanında Deccal'in yalanlarını yüzüne vuracak kişi olmaktadır. Allah'ın salih kulu olan Hz. Hızır, büyük hikmete ve mistik bilgiye sahip bir kimse olarak tarif edilmektedir.
Günlerce yol aldıktan sonra, Hızır ilâhî bir ses duyar ve bir nur görür. Orada âb-ı hayâtı bulur. Bu sudan içer ve yıkanır. Böylece hem sonsuz bir hayata kavuşur ve hem de fevkalâde güçler kazanır.
- Hızır aleyhisselamın farklı insan kılıklarına girdiği doğrudur. - Hz. Hızır'ın çocuk kılığına girmesi de mümkündür.
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri