SU ALTINDA DUYMA Su sesi çok iyi iletir. Sualtında ses havadaki hızından yaklaşık dört kat daha hızlı yayılır. Deniz suyunda sesin yayılma hızı ortalama 1500m/s'dir.
Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4–5 km. kadar uzağa gidebilir. Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur.
Ses dalgalarının iletimi için maddesel ortam gerekli. Hava bunu sağlıyor. Atmosferin yapısına bakarsanız, hava dediğimiz gaz karışımının %80'inin ilk 12 km'lik yükseklikte olduğunu görebilirsiniz. Yani atmosferin üst tabakalarında hava çok seyrektir. böyle bir ortamda ses dalgaları sağlıklı yayılmaz.
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir. Boşlukta, maddesel ortam yani tanecikler olmadığı için ses kaynağının titreşim sonucu yaydığı titreşim enerjisi taşınamaz ve ses boşlukta yayılmaz.
İlgili 44 soru bulundu
- Katı maddelerde ses daha hızlı şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır. - Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir. - Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
-Boyuna dalgalar; titreşimin yayılma doğrultusuna paralel olan dalgalardır. Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir.
Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir. Boşlukta, tanecikler yani maddesel ortam olmadığı için ses kaynağının titreşimleri sonucunda ses boşlukta yayılamaz ve enerjisi taşınamaz.
Sesin yayılması ortamda olan maddelere bağlıdır. Sesler ortamda olan maddeler aracılığı ile iletilir bu nedenle bir boşlukta sesin yayılma ihtimali yoktur. Sesin yayılmak için maddelere ihtiyacı olduğunda dolayı ve boşluk bir madde olamadığından dolayı ses boşlukta yayılamaz.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Örneğin boş uzaydayken bir gitarın tellerini çektiğinizi düşünelim. Teller Dünya'da olduğu gibi titreşmeye başlayacaktır.
Örneğin uzay boşluğunda ya da hava olmayan boş bir kap içerisinde ses yayılmaz. Çünkü sesin yayılabilmesi için bir maddeye ve havaya ihtiyacı vardır. Katı ya da sıvı ve gaz üzerinden sesin titreşim vasıtasıyla hava yolu üzerinden yayılmasına birçok örnek vermek mümkündür.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Sualtı sesi karadan 4,3 kat daha hızlı hareket eder, ancak kelimeler ve gürültünün yönü bozulur. Ancak yine de sesi yakalayabiliriz. Bunun nedeni, tüm su kütlelerinde sesin doğrudan kulak memenizin arkasındaki kafatasının mastoid kemiğine gitmesidir. Esasen kafatasını bir kulak olarak kullanır!
ses dalgası, bir kulaktan diğerine ulaşıncaya kadar geçen süre beyin tarafından algılanır. iki kulak arasındaki mesafe, havadaki sesin yönünü belirlemek için yeterliyken, su altında yeterli değildir. su havadan çok daha yoğun olduğundan, sesi çok daha iyi iletir.
Bunlardan biri ortamın katılığı yani ne kadar sert olduğudur. Ortamın katılığı arttıkça, ses dalgalarının hızı da artar. Bunun sebebi, katı maddelerde, moleküllerin etraflarındaki moleküllerle arasındaki bağların daha güçlü olmasıdır. Bu bağlar yüzünden, herhangi bir düzensizlik, çok daha hızlı iletilir.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
Ses dalgaları maddenin içerisindeki bu tanecikleri titreştirerek ilerler. Tanecikler arası mesafe katı maddelerde çok azken sıvılarda fazla, gazlarda ise daha fazladır. Tanecikler arası mesafe arttıkça sesin yayılma hızı azalır. Bu nedenle katılarda hızlı, sıvılarda yavaş, gazlarda ise daha yavaştır.
Işık hava gibi dağınık ortamlarda daha hızlı hareket eder. Çünkü ışığı oluşturan elektromanyetik dalgalar ortamdaki parçacıkların arasına girebilir. Ses ise hareket etmek için bir parçacıktan diğerine atlamak zorundadır. Işık, ortama nüfuz eden elektromanyetik alan titreşimleridir.
Ses soğuk havalı gecelerde ise daha hızlı yayılır çünkü havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru ilerler.
Su ve hava (sıvı ve gaz) ses dalgalarını katılarda olduğu gibi iletir. Fakat ses dalgalarının her ortamdaki yayılma hızları farklıdır.Ses sıvı ortamlarda hava ortamına göre daha hızlı yayılır. Katı ortamlarda iletimi daha iyidir. Sesin su içinde iletilmesinden su da yaşayan canlılar birbiriyle iletişim kurabiliyorlar.
Titreşen cisimler esnek olup sesi oluşturur. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses mekanik dalga olduğundan yayılması için bir ortama ihtiyaç duymaktadır.
Açık havada ses yayılır, ormanda ses emilir, ama masif kayaya çarpan ses yansır.
Sesin yüksekliği, sesin ince(tiz) veya kalın(pes) olması frekansına bağlıdır. Frekansı arttıkça incelir, ince seslere yüksek ses de denilir. Frekans dalgaların birim zamandaki titreşim sayısıdır. Frekans Hertz ile ifade edilir.
4 - Ses ve ısıyı iyi iletir, dolayısıyla yalıtım gerektirebilir. 5 - Çelik yüksek mukavemetli bir malzeme olduğundan seçilen kesitler narindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri