motosikletler sigortadan muaftır. İlginiz için teşekkür ederiz.
100 cc Motor Vergisi Var mı? Hayır, 0-100 cc arasındaki motorlardan vergi alınmaz.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Vergiden Muaf Olan 50CC-100 CC Motor Modelleri
Yasalara göre 0 ile 100 cc arasındaki motor modellerinden herhangi bir vergi alınmaz. Buna ek olarak 1 ile 3 yaş arasındaki 101 ile 250 cc arasındaki modellerde yıllık olarak 139 TL, 251 ile 650 cc arasındaki modellerde yıllık 288 TL vergi alınmaktadır.
100 cc altına vergi ve sigorta gerekmiyor ki.
İlgili 37 soru bulundu
Öncelikle 50 cc motosiklet nedir ve neden tercih ediliyor buna bakmak gerekir. Bunun belli başlı bazı unsurları bulunuyor. L1 sınıfında yer alan ve 49 cc olarak geçen ruhsat eşliğinde sağladığı olanaklar bu motosikletleri bir adım öne çıkarmaktadır. - Sigorta bulunmuyor (İsteğe bağlı olarak yaptırabiliyorsunuz.)
Mevcut düzenlemeye göre B sınıfı ehliyetle 50 cc'ye kadarki motorlar kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise 125 cc altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Sürücülerin birkaç ders alması yeterli olacak. Motor ehliyeti gerekmeyecek.125 cc ve üzeri motorlar için motor ehliyeti gerekecek.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamak, tüm araç cinslerinde olduğu gibi motosikletler için de ciddi yaptırımları beraberinde getirmektedir. 2023'de trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436 TL olarak belirlenmiştir ancak 15 gün içerisinde cezasını ödersen %25 indirim hakkından yararlanabilirsin.
87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.
99 cc lerde satar mtv ve trafik sigortasi onlardada yok. Surucu kurslari motosiklet ehliyetleri verme orani trajik bicimde duser.
Kısa yol ulaşım aracı olarak tercih edilen 80 cc motor gücüne sahip araçların maksimum hızı nedir konusu da oldukça önemlidir. Bu motosiklet araçlarının maksimum hızı 70-80 km arasında değişebilmektedir. Ayrıca bu araçlar yokuşlu yolları da çıkabilmektedir.
Motosikletler İçin Motorlu Taşıt Vergisi:
100 – 250 cm3 arası motor hacmi için: Minimum 51,68 TL, Maksimum 395,68 TL. 251 – 650 cm3 arası motor hacmi için: Minimum 134,05 TL, Maksimum 817.19 TL. 651 – 1200 cm3 arası motor hacmi için: Minimum 218,03 TL, Maksimum 2.109,19 TL.
Motosiklet Trafik Sigortalarında Uygun Fiyatlar
Trafik sigortası, aracın modeline, markasına ve yaşına göre belirleniyor. Bunun yanı sıra, araçların trafikteki geçmişi de motosiklet trafik sigorta fiyatları üzerinde etkili oluyor. Kaza geçmişi bulunan sürücüler için prim tutarları daha yüksek olabiliyor.
Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor. Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
TÜVTÜRK istasyonuna randevunuzu alıp gittiğinizde eğer ki trafik sigortanız yok ya da süresi bitmiş ise muayene işleminize başlanmaz ve aracınızın sigortasını yaptırıp tekrar işlemlere başlamanız söylenir.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK), 50 CC altı motosikletlerin de zorunlu trafik sigortası kapsamına alınması için başlattığı çalışmada sona gelindi. Bu kapsamda sayıları 800 bini bulan 50 CC altı motosikletler de zorunlu olarak trafik sigortasını yaptıracak.
Evet, trafik sigortası bulunmayan araçlar Karayolları Trafik Kanunu'na göre bağlanmaktadır. Sigortasız araçların bağlanması, aracın trafikten men edilmesi ve belirli bir süre için park edilmesi anlamına gelmektedir. Bu süre içinde araç sahibinin sigortasını yenilemesi ve cezasını ödemesi gereklidir.
Bakan Soylu, 125 cc altındaki motosikletlerle ilgili ehliyet düzenlemesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini anlatarak, “Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek.
Eğitimlerimizde her katılımcı için ayrı bir motosiklet, hijyenik başlık, kask, dizlik, dirseklik, eldiven, korumalı motosiklet montu, kulaklıklı telsiz ve yağmurluk tahsis edilir. Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
Bilindiği gibi trafiğe çıkan her aracın yaptırması gereken 'zorunlu trafik sigortası', 50 cc motosikletlerde zorunlu değil. Bunun sebebi 50cc 'lik bu araçların L1 sınıfına dahil olması ve kağıt üzerinde motorlu bisiklet olarak görünmesi.
Fakat 50 cc motosiklet kullanımı için B sınıfı ehliyet uygun olarak geçmektedir. 50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf, Zorunlu Trafik Sigortası da zorunlu olmayan 50 cc'lik motorlu bisikletler risk oluşturmaya devam ediyor. Kaza anında büyük mağduriyetler ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri