Cenaze erkekse göbekten dizlerine kadar, kadınsa göğüslerinden dizlerine kadar olan kısmı bir bezle örtülür. Ölü, yıkandıktan sonra kurulanır ve kefenleme işlemine geçilir. Burada kefen; erkekler için gömlek, eteklik (iç kefen) ve sargı(dış kefen)dan ibaret olmak üzere üç kattır.
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Yeni uygulanan cenaze erkânından “Fatiha Suresi” kaldırılmıştır. Cenazeye katılanlardan herhangi biri –bu kişi Sünnî inançtan da olabilir- “Merhumun ruhu için rıza lillahi el-Fatiha” dediğinde cenaze erkânını yöneten ehil kişiler/babalar ellerini kaldırmamakta bu da büyük dikkat /tepki çekmektedir.
Müslümanlar sadece taziyede bulunmak ve teselli vermek gibi insanî amaçlarla gayrimüslimlerin cenaze törenlerine katılabilirler. Ancak, böyle bir merasime katılan kişinin, diğer dinlere ait dua, ibadet ve benzeri dinî ayin ve merasimlerin icrasına katılması ve gayrimüslim ölüler için rahmet dilemesi caiz değildir.
Cenaze törenlerinin Alevilik'te de Sünnilik'te de birbirine çok benzediğini söyleyen Bermek, şunları kaydetti: "Vefat eden kişi yıkanır, kefenlenir ve devamında onunla ilgili güzel sözler söylenir. Zaten İslami cenaze töreni diye bir şey de yok.
İlgili 36 soru bulundu
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
"Alevi ve Sünni cenaze namazında fark yok"
Araştırmacı yazar Müfid Yüksel de Alevilerin kıldığı cenaze namazı ile Sünnilerin kıldığı cenaze namazı arasında fark bulunmadığını bu nedenle cenazelerin cemevinden kaldırılmasında da mahsur olmadığını söyledi.
Namaz ayakta ve dört tekbir ile “Sün- niler” de olduğu gibi cenazeyi yıkayan hoca, tarafından kıldırılır ve namaz bi- timinde hoca topluluğa dönerek: “Cemaat! Ölüden razı mısınız?” diye sorar. Onlar da “Biz ondan razıyız, Allah da razı gelsin, güle güle gitsin” derler.
Evet, Aleviler abdest almaz.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Cenaze, musahiplik, ad koyma gibi törenleri yöneten kişiye Mürşit (Dede) denir.
Hakka yürüdükten sonra kamil insan ise eğer "Devri Daim ve Kaim Olsun " denilir; eğer hakka yürüyen İnsan-ı Kamil değil ise, hala Ham Ervah ise arkasından “Devri Asan olsun” denilir. Yani devr-i kolay olsun derler. Bu söz ve dilekler Alevilikdeki Devriye inancının gereği olarak kullanılır.
Kefenleme işleminden sonra ölen kişi eğer evinde yıkanıp, kefenlenmiş ise tabuta ya da sala konulur ve helallik alma işlemine geçilir. Helallik hem kişinin yıkandığı yerde hem de mezarlıkta olmak üzere iki defa alınır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Melikoff'a göre Cem, “Arş'da toplanan Kırklar Sofrası'nın yeryüzündeki izdüşümüdür” (1993, 46). Cemevine ibadete gidilirken abdest alınır, temiz kıyafetler giyilir. Ceme eli boş gidilmez.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır. Taziye için gelenlere şeker ikram edilir. Şeker alanlar "Allah rahmet etsin" derler ve kısa bir süre oturduktan sonra ayrılırlar.
Cemevlerinde her perşembe günü cem ibadeti gerçekleştirilirken bunun dışında cenaze hizmetleri de veriliyor. Büyükşehirlerde yaşayan Aleviler, cemevleri kurulana kadar cenazelerini genellikle camilerden kaldırırdı. Cemevlerinin yaygınlaşmasıyla Aleviler de cenazeleri çoğunlukla cemevlerinden kaldırmaya başladı.
Ölümü Hakk'a kavuşmak olarak görürler. Ölüme ''Hakk'a yürümek''derler. Hakk dedikleri o muazzam ışıklı enerji kütlesidir. Aşık-ı Sadıklar'ın nefesleri bunu gayet net açıklar. Alevi inanışında cennet, cehennem ve kaderin yeri yoktur.
Müslüman bir kimsenin Müslüman olmayan bir kimsenin cenaze merasimine katılması caizdir.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Cemevi ibadethane olamaz
Mescitte zikir yapılır, vaaz edilir, dini ders okutulur. Bu ibadethane statüsü mescitle alakalıdır. Cemevine abdestsiz girilebilir. Semah ayini yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri