Farklı bir deyişle kişi ayaktayken yer çekimi, burun boşluğunda bulunan mukusun boşalmasına yardımcı olur. Ancak kişi yatar pozisyondayken bu durum gerçekleşemez ve bu nedenle gece uyurken burun tıkanıklığı oluşumuna yol açar.
Yatmadan Önce Sıcak Duş Alın. Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır. Ayrıca, yatmadan önce alınan sıcak duş uyumadan önce rahatlık sağlayabilir.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Burun tıkanıklığı, burun dokularını tahriş eden bir etkenden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
İlgili 15 soru bulundu
Geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni genellikle alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. Ayakta iken yer çekiminin de etkisi ile alt burun etleri içindeki kan kalbe daha rahat dönmekte ve etler küçülmektedir.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Gece burun tıkanıklığının nedenleri arasında alerjiler, soğuk algınlığı, sinüzit, burun polipleri veya deviasyon gibi faktörler yer alabilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Burun masajı, kan dolaşımını artırarak burundaki tıkanıklığı azaltabilir. Baş parmaklarınızla burun köprüsüne hafifçe baskı yaparak masaj yapabilirsiniz. Ayrıca, burun kanatlarına ve gözlerin altındaki sinüs bölgesine de hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Burun tıkanıklığını tetikleyen faktörler arasında; soğuk algınlığı, grip, alerjik rinit, sinüzit, burun polipleri, deviasyon (burun eğriliği), burun kanaması, ilaç kullanımı, sigara içimi ve hatta bazı psikolojik faktörler yer almaktadır.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Burun tıkanıklığında şikayetçi olan kişi mutlaka bir Kulak, Burun, Boğaz (KBB) uzmanı hekime başvurmalıdır.
Tuzlu su tıkanan burnun açılması için en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu karıştırarak burundan çekmek faydalı olacaktır. Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır.
Sıcak limonlu su içmek sinüslerin ve burnun açılmasına yardımcı olur. Rahat bir uyku için sağlıklı nefes alımını sağlayan limonlu suyun sıcak olarak tüketilmesi uygundur. Mevsim alerjisinden kaynaklanan burun tıkanıklığını ortadan kaldıran limonlu su uyumadan önce tüketilebilir.
Anti bakteriyel etkisiyle de bilinen nane çayı faydaları kış mevsiminde tüketildiğinde grip, nezle semptomlarının azaltılmasında yardımcı oluyor. Nane çayı neye iyi gelir sorusuna içeriğindeki mentolün ferahlatan etkisiyle burun tıkanıklığı ve sinüsleri açar cevabı da verilebilir.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
Dr. Şenel Alkır, burun tıkanıklığının uzun sürmesinin çocukların uyku kalitesini olumsuz etkilediğini de belirterek, 'Sağlıklı uyku uyuyamayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku hali ve sinirlilik gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Ağzın sürekli açık kalarak nefes alınması sebebi ile diş yapılarında bozukluklar, çene eğrilikleri, ağız içinde yapışkan ve rahatsız edici materyallerin oluşması, ağız kokusu ve aşırı horlamaktır. Sürekli ağzından nefes alan birinin sesi de zamanla değişecektir.
Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz. Ciğerlerden veya burundan ses hışırtı duyulmamalıdır.
Düzenli olarak ağızdan nefes almak doğru değildir ve bir takım ağız sağlığı komplikasyonlarına neden olabilir. Ağzınızdan nefes aldığınızı düşünüyorsanız, diş hekiminize ya da doktorunuza danışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri