Alfa katsayısının hesaplanması için hisse senedinin gerçek getirisi ve beklenen getirisi arasındaki farkın hisse senedinin beta katsayısı ile çarpılması gerekmektedir. Bu çarpım sonucunda alfa katsayısına ulaşılabilir.
Cronbach'ın alfası, akla gelebilecek tüm yarı yarıya güvenilirliklerin ortalaması alınarak hesaplanır.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
“β = Piyasa Getirisinin Hisse Senedi Getirisi ile Kovaryansı/Piyasa Getirisinin Varyansı” formülü sayesinde hesaplama yapılabilir.
Her bir madde için saptanan tek bir α değeri olabile- ceği gibi, ölçekteki tüm maddelere ait ortalama bir α değeri de olabilir. Tüm maddeler için elde edilen α değe- ri o anketin toplam güvenilirliğini gösterir ve genel kabul bu değer 0.7 ve büyük olmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Dijital hikâye kullanımına yönelik tutum ölçeğinin güvenirliğini test etmek için uygulanan testten elde edilen sonuca göre, Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı, ölçeğin bütünsel yapısı için α=0.907 olarak hesaplanmıştır. Bu değer, ölçeğin genel güvenilirliğinin yüksek seviyede olduğunu göstermektedir.
Basitçe söylemek gerekirse alfa, bir yatırımın getirisinin, betasının tahmin edeceği getiriyi aşıp aşmadığını ifade eder. Alfa değeri pozitifse yatırım aşırı getiri sağlamış, negatifse aşırı getiri sağlamamıştır.
Alfa katsayısının hesaplanması için hisse senedinin gerçek getirisi ve beklenen getirisi arasındaki farkın hisse senedinin beta katsayısı ile çarpılması gerekmektedir. Bu çarpım sonucunda alfa katsayısına ulaşılabilir.
Beta katsayısı, bir işletmenin hisse senetlerine ait getirilerin pazar endeksinin getirilerine olan duyarlılığını ölçmede kullanılan bir araçtır. Beta katsayısının 1'den büyük olması duyarlılık derecesinin yüksek, 1'den küçük olması ise, duyarlılık derecesinin düşük olduğu anlamına gelmektedir.
Bu duyarlılık, piyasa endeksinin açıklayıcı değişken olarak kullanıldığı regresyon denkleminin eğimi ile hesaplandığı için beta olarak adlandırılmaktadır. Beta katsayısı şirketlerin sadece pazar şoklarına olan duyarlılığını ölçer.
Negatif değerler varsa, değişkenin yeniden kodlanması gerekir. Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır.
Cronbach alfa, Maddenin güvenirliliğini hesaplama yöntemlerinden biridir. Test maddeleri arasındaki ikili korelasyondan hesaplanan iç tutarlılık katsayısına cronbach alfa katsayısı denir. KR-20 formülünün özelleşmiş halidir. Testin iç tutarlılığı hakkında kullanıcıya bilgi verir.
Cronbach Alfa Değeri: Değişkenlerin birbirleriyle uyumlu olup olmadığı bu analiz ile test edilmektedir. İç tutarlılığı ölçen alfa katsayısı ilk kez 1937 yılında Kuder- Richardson tarafından ortaya koyulmuştur.
Güvenirliği Belirlemek İçin Kararlılık Yöntemleri
Test – Tekrar Yöntemi : Önce bir sınıfa sınav uygulanır ve bir süre beklenir ardından aynı sınav yani test tekrar uygulanır. Bu iki test sonucundaki puanların korelasyonu alınır.Eğer korelasyon +1 e yakın bir değer de ise güvenirli bir test demektir.
Çıkarımsal analizde R-kare değeri bulunur ve bulunan değer doğru hesaplanmışsa 0 ile 1 arasında olmalıdır. Yapılan bu analiz ceşitli hallerde açıklanabilir: Genel olarak: Eğer R2 değeri sıfıra yakınsa, uyum iyiliği uygun olmadığı kabul edilir.
BETA. Bir kıymetin sistematik riski beta ( ß ) ile ölçülür. Beta katsayısı, belirli bir hisse senedinin, ne ölçüde pazarla birlikte hareket ettiğini gösteren bir ölçüttür. Sistematik riski düşük olan menkul kıymetin beta değeri < 1 ve sistematik riski yüksek olan menkul kıymetin beta değeri > 1'dir.
Fiyat kazanç oranı genel anlam olarak bir hisse senedinin eriştiği kazanca göre o hissenin fiyatını değerlendirme maksadıyla kullanılan bir oran olarak karşımıza çıkar.
Alfa, sosyal hayvanlar içerisinde; alfa erkek ve alfa dişi, komünite içerisinde, diğer bireyler tarafından kararlarına uyulan ve lider konumundaki bireylerdir. Eğer bir erkek ve bir dişi birlikte bu rolü üstlenirlerse, onlara alfa çift adı verilir.
Alfa-2-Makroglobulin testi, genellikle bir kan örneği alınarak yapılır. İşlem aşağıdaki gibi gerçekleşir: Bir sağlık profesyoneli, tipik olarak koldaki bir damarın içine ince bir iğne yerleştirir ve kan örneği alır. Toplanan kan örneği bir laboratuvara gönderilir.
Yapılan açı ölçümlerinden en önemlisi alfa açısı ölçümüdür ve 60 dereceye eşit veya üzerinde olmalıdır. İki aylık bir bebekte alfa açısı ölçümü 50- 60 derece arasında ise, bir ay kadar sonra ikinci bir ultrason kontrolü daha yapılır.
Bu kavramlardan istatistikte α (alfa) ile gösterilen “Anlamlılık Düzeyi”dir. Alfa aslında farksızlık hipotezini yanlış olarak reddetme olasılığını gösteren bir olasılık ifadesidir. Başka bir ifade ile araştırmanın sonucunda karşılaştırılan iki grup arasında GERÇEKTE FARK YOKKEN FARK VAR deme olasılığıdır.
Terminolojik izahlara girmeyip kısaca kullanılan nitelikleri özetleyelim: Alfa: Güçlü, savaşçı ve baskın bir yapıyı temsil eder. Beta: Kendine güveni çok yüksek değildir, başarısız olma kaygısı olur ve alfalarla uyumlanır. Gamma: İçine kapanık, mantıkçı ve soğukkanlıdır, aşık olunca beta olurlar.
Afp yüksekliği, anne karnındaki bir fetüsün kanında normalden daha yüksek seviyelerde bulunan AFP proteinine işaret eder. Bu durum, bebeğin sinir tüpü kusurları, boyun fıtığı, karın duvarı defektleri veya diğer ciddi anomalilere sahip olabileceğini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri